Borbely vrea sa amane rezolvarea investitiilor de mediu la Termocentrala Halanga

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:33
1803 citiri
Borbely vrea sa amane rezolvarea investitiilor de mediu la Termocentrala Halanga

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat joi, la Dr. Tr. Severin, ca va solicita la Bruxelles o amanare pentru investitiile de mediu la termocentrala de la Halanga, judetul Mehedinti, care asigura abur tehnologic si energie electrica pentru Combinatul de Apa Grea, informeaza NewsIn.

"Romania s-a angajat in 2007 asupra unor termene pentru realizarea unor investitii pe mediu si acum avem o problema deoarece angajamentele nu pot fi respectate. Vom solicita o amanare din partea oficialilor de la Bruxelles si vom cauta intre timp sa rezolvam aceste aspecte" a spus ministrul Borbely, referindu-se la termocentrala de la Halanga, care apartine Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare.

Termocentrala pe carbune de la Halanga, judetul Mehedinti, care asigura consumul de abur tehnologic si energie electrica pentru sucursala Romag Prod (Combinatul de Apa Grea, n.r.), dar si termoficarea din Dr. Tr. Severin, si are nevoie de 170 de milioane de euro pentru a reduce emisiile poluante. Autorizatia integrata de mediu a unitatii a expirat la sfarsitul anului 2008, dar termocentrala a primit din partea Ministerului Mediului o dispensa pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.

Cele doua mari probleme ale Termocentralei sunt legate de montarea unei noi instalatii de desulfurare a gazului de cocserie, precum si a uneia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii. Daca investitia in ceea ce priveste slamul dens va fi finalizata la sfarsitul anului 2011, pentru montarea instalatiei de desulfurare nu s-au gasit banii necesari.

Laszlo Borbely considera ca problema cu care se confrunta in prezent termocentrala de la Halanga ar fi fost rezolvata, daca in 2006 in timpul negocierilor cu Uniunea Europeana, s-ar fi putut obtine acceptul ca si RAAN - regie de interes strategic sa poata accesa fonduri europene. In acest moment, suma este uriasa ca sa poata fi sustinuta din bugetul regiei ori bugetul de stat, astfel ca autoritatile vor incerca sa incerca sa obtina o amanare de la oficialii europeni.

"Ceea ce va pot spune este ca saptamana viitoare o sa convoc o intrunire si va trebui sa luam o decizie, cel mai pagubos este cand nu iei decizii. Cea mai mare problema o reprezinta instalatia de desulfurare, pentru care sunt necesare 170 de milioane de euro. Cum au negociat unii cand nu au introdus regiile sa acceada la fondurile europene, nu inteleg, sincer.

Dupa parerea mea, in 2006 trebuia spus ca avem aceste regii de interes strategic. Mai ales acum cand in toata lumea se reanalizeaza, in urma maririi pretului gazului, intoarcerea in anumite conditii a utilizarii carbunelui. Asta nu insemna sa poluezi mai mult, ci sa gasesti metode moderne de a utiliza si carbunele si sa reduci emisiile. Am inteles ca exista si posibilitatea de a veni investitori pentru ca exista un interes extraordinar de mare din partea acestora la aceste centrale pe carbune, dar trebuie coroborat cu problemele de mediu", a spus ministrul Mediului.

Deocamdata, RAAN din surse proprii va finaliza pana la sfarsitul acestui an o alta investitie de mediu, in valoare de 50 de milioane de euro prin care se rezolva problema spulberarilor de cenusa. "In momentul de fata, exista o singura problema de mediu - realizarea investitiei de desulfurare, care trebuia finalizata la sfarsitul anului 2010 si a carei durata de executie este de circa 4-5 ani. Ea ar fi trebuit inceputa undeva in anul 2006, imediat dupa negocierea cu UE. Practic trebuiau facute doua mari investitii, in urma negocierilor, cea de desulfurare si de slam dens (care trebuia finalizata pana la sfarsitul anului 2008).

Dar nici cea de slam dens nu s-a finalizat la sfarsitul anului 2008. A inceput-o actuala conducere in anul 2009 si o finalizam la sfarsitul anului. Investitia se ridica la valoarea de 50 de milioane de euro, a fost efectuata numai din surse proprii, din profitul obtinut in ultimii doi ani. Cea de-a doua investitie se ridica la 170 de milioane de euro, o suma foarte mare pentru regie si atunci noi impreuna cu Ministerul Economiei si cu Ministerul Mediului cautam solutii alternative pentru rezolvarea problemei. Sunt sperante si este important faptul ca noi mergem bine economic si atunci toata lumea ne sprijina", a spus directorul general al RAAN, Adrian Olaru.

RAAN s-a organizat ca regie nationala de interes strategic, cu specific deosebit, avand ca obiect principal de activitate producerea apei grele si a produselor conexe, producerea de energie electrica si termica pentru folosinta industriala si casnica, precum si activitati de inginerie tehnologica pentru obiective nucleare si cercetari in domeniul nuclear avand in componenta sucursale de producere a apei grele, de producere a energiei electrice si termice, de inginerie tehnologica pentru obiective nucleare si de cercetari nucleare.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#investitii mediu, #termocentrala halanga, #investitie termocentrale, #energie electrica, #laszlo borbely , #stiri Laszlo Borbely