Companiile romanesti nu sunt pregatite pentru a castiga licitatii in constructii

Joi, 24 Mai 2007, ora 03:00
976 citiri

Lipsa fortei de munca calificate in constructii este una dintre problemele pe care companiile romanesti trebuie sa le rezolve, in contextul in care Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (DLPL) are, pana in 2013, un program de investitii de 4,4 miliarde euro pentru infrastructura.

Acestea au fost concluziile ministrului DLPL, Laszlo Borbely, miercuri, la inaugurarea targului international Construct Expo Ambient.

'Companiile romanesti de constructii trebuie sa se apropie de cele internationale pentru a avea sanse reale de castigare a licitatiilor din acest domeniu. In prezent, exista mai multe proiecte, cu finantari importante, pe care le vom derula in perioada imediat urmatoare. De aceea, lansez la aceasta manifestare a profesionistilor un apel pentru a-si dezvolta capacitatea de forta de munca.

Ministerul a incheiat un acord de imprumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru 140 milioane de euro, pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, precum si a statiilor de tratare a apei potabile si a apei uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori.

De asemenea, ministerul dezvolta programul de construire a 70 de bazine de inot la nivel national, precum si 90 de programe cu cofinantare PHARE', a precizat Borbely.

In acest context, presedintele societatii organizatoare de targuri si expozitii Romexpo, George Cojocaru, a precizat ca volumul lucrarilor in constructii, in luna martie 2007, a crescut fata de luna februarie 2007 cu 38,3 la suta. In trimestrul intai 2007, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 30,6 la suta.

'In acest ritm, la finele lui 2007, ponderea sectorului de constructii in PIB o va depasi pe cea a agriculturii', a spus George Cojocaru.

Cea de a XIV-a editie a expozitiei internationale de amenajari interioare, materiale de finisaj, acoperiri murale si pardoseli, decoratiuni, corpuri de iluminat, Construct Expo Ambient, reuneste in perioada 23-27 mai 2007, peste 700 de firme, din care 480 romanesti si 220 straine.

La manifestare sunt reprezentate 17 de tari, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, China, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Serbia, Spania, Turcia, Ungaria.

Concomitent cu aceasta expozitie, Romexpo organizeaza si cea de a X-a editie a expozitiei internationale de produse, tehnologii, masini si echipamente din industria ceramicii, sticlariei si portelanului, CER-GLASS, ce reuneste peste 60 firme, din patru tari (Cehia, Italia, Pakistan, Romania) pe o suprafata de 1.838 de metri patrati.

Cer-Glass gazduieste, pe toata perioada de desfasurare, mesteri populari si artisti plastici care vor sustine demonstratii practice.

Programul de vizitare al expozitiilor este zilnic intre orele 10,00 si 18,00. Biletul de intrare valabil o zi costa 9 lei, cel valabil doua zile costa 16 lei, cel valabil trei zile costa 24 de lei, cel valabil patru zile costa 30 de lei, iar cel valabil cinci zile costa 38 de lei.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)