Cum poate pierde Romania o afacere de 600 de milioane de euro?

Joi, 07 Iulie 2011, ora 12:03
1312 citiri
Cum poate pierde Romania o afacere de 600 de milioane de euro?

In perioada 6-8 iulie, la Bonn , un comitet al ONU va decide daca va interzice Romaniei tranzactionarea certificatelor cu emisii de gaze cu efect de sera intrucat statul roman nu a respectat indicatorii privind poluarea dupa prevederile protocolului de la Kyoto privind schimbarile climatice.

"Eu sper sa nu ne impiedice sa mergem mai departe. Este o problema mai veche. Noi raportam emisiile din 2007 si au existat unele sesizari din partea Comisiei Europene, care a semnalat unele lipsuri in raportari. Eu am aflat abia la sfarsitul lui 2010 care este problema si nu mai aveam bani alocati in buget pentru un nou studiu privind emisiile", a declarat ministrul Mediului Laszlo Borbely pentru Gandul.

Raportul Romaniei pe anul 2010 in care trebuie sa raporteze emisiile de gaze cu efect de sera a fost incomplet, potrivit expertilor ONU. De aceea, la summitul de la Bonn ONU ar putea interzice Romaniei tranzactionarea cu certificate cu emisii de gaze cu efect de sera.

Ministrul Mediului a asigurat ca un nou raport care sa corecteze erorile este in lucru, insa nu va fi gata pana la summitul de la Bonn.

Cum pierde statul 600 de milioane de euro

Romania dispune de 300 de milioane de astfel d ecertificate, care la inceputul anului valorau 1,8 miliarde de euro, iar in prezent au ajuns la 600 de milioane de euro, potrivit patronului KDF Energy, George Brailoiu.

Acesta a precizat ca in urma cu 3 ani, Romania ar fi putut obtine intre 2-3 miliarde de euro pe certificatele AAU de care dispune.

Certificatele functioneaza ca o moneda, creandu-se o piata a carbonului.

Polutorii beneficieaza de un numar de certificate alocate de stat. In cazul in care estia isi reduc emisiile daunatoare mediului, pot vinde certificatele.

Lavinia Andrei, presedinta Fundatiei Terra Mileniul III a precizat ca o companie plateste 100 de euro la fiecare tina de dioxid de carbon peste limita fixata.

#certificate emisii gaze efect sera, #summit bonn, #poluare, #onu, #emisii gaze, #laszlo borbely , #stiri Laszlo Borbely