Din fondul de privatizare se vor construi 800 de locuinte sociale

Joi, 08 Februarie 2007, ora 17:05
1035 citiri

O hotarare de Guvern va stabili, in doua saptamani, destinatia fondului de privatizare, urmand ca doua procente din acest fond sa fie folosite pentru constructia a 800 de locuinte sociale, a declarat, joi, la The Money Channel, ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely.

"Am avut discutii cu domnul Vladescu (ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu - n.r.) si suntem pregatiti cu un proiect de hotarare de Guvern privind destinatia acestui fond de dezvoltare, din care, pentru prima data, in 2007, se vor aloca doua procente pentru constructia de locuinte sociale", a declarat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Acesta a explicat ca valoarea fondului este de peste doua miliarde de euro, 2% din aceasta valoare fiind utilizate pntru constructia a aproximativ 800 de locuinte. "Din banii obtinuti vom putea construi circa 800 de locuinte. Dar cererea pentru locuinte sociale este foarte mare in acest moment. Din evidentele noastre, sunt 25 de mii de familii care ar putea fi evacuate la nivel de tara", a adaugat Laszlo Borbely, facand referire la numarul celor care locuiesc in case nationalizate.

Potrivit ministrului delegat, programul derulat de autoritatile centrale privind constructia de locuinte sociale ar trebui sa motiveze autoritatile locale sa gaseasca solutii pentru rezolvarea numarului mare de cereri de locuinte. "Acest program nu absolva autoritatile publice locale, ei nu trebuie sa stea linistiti ca Guvernul va rezolva aceste probleme. Autoritatile locale trebuie sa inteleaga ca Guvernul va rezolva situatiile cele mai grave, ale celor mai vitregiti - pensionari, handicapati, iar ei trebuie sa suplimenteze fondul locativ din fonduri proprii sau din alte resurse", a mai precizat Borbely.

Ministrul delegat a anuntat, in urma cu o saptamana, ca locuintele sociale pentru familiile evacuate din casele nationalizate vor fi construite, din acest an, din fondurile obtinute in urma privatizarilor, MTCT urmand sa primeasca doua procente din fondurile respective pentru acest program.

"In fiecare an, potrivit Legii 10/2001, Ministerul Finantelor trebuie sa aloce 2% din fondurile de privatizare pentru construirea imobilelor pentru familiile evacuate. Cu toate ca prevederea exista din 2001, pana acum acesti bani nu s-au alocat. Banii respectivi s-au folosit pentru altceva, nu in acest scop", declara ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului Laszlo Borbely.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)