Lucrarile de consolidare a imobilelor vor incepe si in lipsa acordului proprietarilor

Joi, 08 Martie 2007, ora 09:22
1001 citiri

Ministerul Justitiei si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului vor elabora in termen de doua saptamani un act normativ care va permite inceperea lucrarilor de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat chiar si in lipsa unui acord al tuturor proprietarilor.

"Cuiul lui Pepelea este imposibilitatea de a porni lucrari de executie sau chiar de proiectare fara aprobarea tuturor proprietarilor, iar pana acum ni s-a explicat de catre Ministerul Justitiei ca nu putem intra in cladire daca nu avem acordul tuturor proprietarilor (…) De aceea venim cu o solutie, care trebuie sa fie o lege sau o ordonanta, care sa ne permita sa incepem consolidarea cladirii chiar daca proprietarul nu este de acord" a afirmat ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely.

El a aratat totodata ca, la nivelul municipiului Bucuresti, a primit doar o singura notificare privind numarul cladirilor inalte cu risc seismic ridicat de la Primaria sectorului 2, desi termenul de 9 luni in care primarii municipiilor si oraselor erau obligati sa identifice aceste imobile a expirat.

"O sa am o discutie saptamana viitoare cu primarii de sector pentru a-i atentiona ca nu putem sa ne jucam cu aceste lucruri", a spus Borbely.

El a amintit ca intentioneaza ca, in cel mult doua luni, sa marcheze cladirile incluse in clasa intai de risc seismic.

"Stiu ca proprietarii vor fi suparati cand vor vedea astfel de buline, dar si ei trebuie sa stie ca viata lor poate fi pusa in pericol", a afirmat ministrul.

Conform ultimelor evaluari prezentate in luna noiembrie 2006, pe lista cladirilor care trebuie consolidate se afla aproximativ 3.000 imobile, dintre care 600 sunt incadrate in clasa I de risc seismic.

Cladirile vulnerabile sunt amplasate in special in municipiul Bucuresti, in judetele aflate sub influenta zonei sesimologice din Vrancea, in Banat si zona Fagarasului.

Borbely a precizat ca in Bucuresti au fost incadrate in clasa I de risc seismic un numar de 300 cladiri de locuit, dintre care peste 120 cladiri construite inainte de 1940.

Autoritatile au finalizat lucrarile de consolidare a sistemului structural la doar 10 cladiri pentru locuit, dintre care 8 imobile in Capitala, alte 52 de constructii fiind in diferite etape de proiectare si executie.

Ritmul scazut al contractarii si finalizarii lucrarilor de consolidare este explicat de autoritati si prin dificultatea cu care sunt obtinute acordurile proprietarilor pentru efectuarea lucrarilor de interventie.

In programul de reabilitare si consolidare pe 2007 au fost incluse 53 de cladiri de locuinte incadrate in clasa I de risc seismic, dintre care 46 de imobile din municipiul Bucuresti, doua blocuri in Tulcea si cate o cladire din Ploiesti, Galati, Roman, Campina si Bacau.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)