Min. Mediului va lansa o sesiune pentru proiecte ce vizeaza energii regenerabile

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 17:21
1359 citiri
Min. Mediului va lansa o sesiune pentru proiecte ce vizeaza energii regenerabile

Investitorii interesati de producerea energiei din surse regenerabile pot depune proiecte in cadrul unei noi sesiuni, care va fi lansata pana pe 20 martie, a spus miercuri ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, potrivit NewsIn.

"Dupa doi ani in care nu s-a facut mai nimic, a pornit masinaria. (...) O a doua sesiune va fi lansata pana pe 20 martie", a precizat ministrul.

Borbely a adaugat ca anul trecut pentru acest program derulat cu bani de la Fondul de Mediu au fost depuse 70 de proiecte, din care au fost aprobate 19 in valoare de 362 milioane lei.

"In acest an avem 1,8 miliarde lei (bugetul Fondului de Mediu, n.r.) si avem posibilitatea sa mai angajam credite de inca 3 miliarde lei pentru proiecte", a explicat Borbely.

El a dat exemplul unui investitor care a depus cerere pentru fonduri prin acest program in noiembrie 2008 si a primit aprobare abia in februarie 2010.

"M-a sunat sa-mi multumeasca (...), dar intre timp el isi construise fabrica. L-am intrebat daca nu vrea sa construiasca o a doua si a fost de acord. De acum incolo avizele vor fi date in timp util", a asigurat ministrul.

In cadrul conferintei de presa, Borbely a mai spus ca a creat un comitet care va analiza taxa auto de poluare pana in iunie, cand va fi luata o decizie privind cresterea sau scaderea ei, astfel incat oamenii sa stie din timp cum va arata aceasta in 2011.

In plus, ministrul a precizat, ca raspuns la o intrebare venita din partea presei, ca nu este "fan" al produselor modificate genetic, iar in doua saptamani va realiza o nota impreuna cu reprezentantii Ministerului Agriculturii privind exceptiile care ar urma sa fie facute in Romania "doar in cazuri foarte bine controlate si explicate" in ce priveste organismele modificate genetic.

 

#proiecte, # energie regenerabila , #stiri Laszlo Borbely