Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Mediului va relua pasii pentru autorizarea proiectului Rosia Montana

Ministerul Mediului va relua pasii pentru autorizarea proiectului Rosia Montana

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni ca procedura de autorizare a proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana va fi reluata, dupa ce, in urma cu circa o luna si jumatate, investitorii au depus un nou certificat de urbanism, precizeaza NewsIn.

Potrivit lui Borbely, Comitetul de Analiza Tehnica se va reuni, cel mai probabil, saptamana viitoare, pentru a lua in discutie proiectul Rosia Montana.

"Se fac pasii necesari sa se verifice acest certificat de urbanism, daca este in concordanta cu prevederile legale, urmand ca dupa aceea sa se intruneasca Comitetul de autorizare tehnica, care reia acele discutii in legatura cu studiul de impact, care va trebui sa fie reluat, mai mult ca sigur, pentru ca, chiar daca au fost discutate patru capitole, trebuie dansii sa depuna din nou acest studiu de impact. Conform legislatiei in vigoare, dupa ce se termina aceste discutii, pe baza propunerii, evident, a Agentiei regionale si pe baza propunerii ministerului, se va da autorizatia de mediu prin hotarare de guvern", declara Borbely la 4 mai, imediat dupa depunerea certificatului.


Ministrul afirmase anterior, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".


La inceputul lunii mai, Parlamentul European (PE) a votat in favoarea unei solicitari privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri.


Parlamentul invita astfel Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011", argumentand ca "aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului".


Dezvoltatorul proiectului din Romania, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), eticheta votul din PE drept un un atac orchestrat ?i fara scrupule impotriva Romaniei ?i dezvoltarii sale viitoare.


"Votul nu are niciun efect juridic ?i nu schimba legislatia aplicabila in prezent pentru mineritul din UE. Romania respecta in totalitate legislatia europeana cu privire la minerit. Aceasta legislatie a fost revizuita in urma cu doar patru ani, ca urmare a unei analize ?i dezbateri complete ?i detaliate, care asigura utilizarea cianurii in conditii de siguranta, creand in acela?i timp locuri de munca ?i contribuind la dezvoltarea tuturor statelor membre", au afirmat reprezentantii RMGC.


Organizatiile neguvernamentale ce sustin proiectul Rosia Montana cerusera PE, intr-o scrisoare deschisa, sa respinga motiunea de interzicere a cianurii in minerit, pe motiv ca aceasta ar fi o grea lovitura data dezvoltarii economice a Uniunii Europene.


Demersul societatii civile a fost sustinut de alte aproape 40 de primarii, organizatii ale societatii civile si federatii sindicale, care, dupa cum se arata in scrisoare, sunt convinse la randul lor ca proiectul minier de la Rosia Montana este "singura sansa reala de dezvoltare a zonei".


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1491 ori
Citeste mai multe despreautorizare minerit montana proiect rosia