MTCT cauta solutii alternative pentru constructia de drumuri si locuinte

Joi, 01 Februarie 2007, ora 14:50
1217 citiri

Drumurile judetene si locale ar putea fi construite cu tehnologii diferite de cele utilizate in prezent, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, la un seminar pe teme de profil.

"I-am invitat pe cei care dispun de astfel de tehnologii alternative sa facem niste teste, in asa fel incat sa patrunda si astfel de variante, pentru ca acum pe drumurile locale si judetene nu avem decat doua alternative, pietruire sau asfaltare. Asfaltarea este foarte scumpa si oricum nu este realizata cu tehnologia completa, pentru ca ar fi si mai scumpa, ceea ce conduce la lucrari de o calitate slaba si la o rezistenta in timp si mai slaba", a spus Berceanu.

El a aratat ca, in cazul in care aceste tehnologii se vor dovedi viabile, vor fi adoptate de consiliile locale si judetene.

Berceanu a adaugat ca aceste tehnologii nu pot fi folosite pentru constructia drumurilor nationale, din cauza traficului foarte mare si a greutatii mari pe osie, dar in perspectiva nu vor fi excluse astfel de variante, daca isi vor dovedi eficienta.

La randul sau, ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, a aratat ca realizarea de lucrari cu tehnologii alternative ar putea fi extinsa si la cladiri.

"In lucrarile de constructie a infrastructurii, dar si a locuintelor am simtit o amorteala, stiind ca exista unele solutii care sunt deja folosite si nu ne mai intereseaza altele. Apelul nostru este pentru introducerea in caietele de sarcini a unor criterii care sa permita si introducerea de tehnologii noi pentru a crea o competitie intre cei care vin cu solutii traditionale si cei care vin cu tehnologii noi", a mai spus Borbely.

Printre solutiile prezentate la seminar se regasesc constructia cu zgura metalurgica, un beton ecologic realizat prin adaugarea de cenusa, poduri pe structuri metalice din tabla ondulata, noi produse pe baza de bitum si turnarea de balast stabilizat.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)