Noua ''Lege a chiriilor'' va determina scaderea chiriilor locuintelor

Sambata, 28 Octombrie 2006, ora 04:43
1012 citiri

Barierele plasate de banca centrala par a fi contrabalansate de miscarile ministerului ce se ocupa de constructii. Facilitatile aprobate vor conduce la echilibrarea balantei de dezechilibrul careia se plangeau recent majoritatea dezvoltatorilor imobiliari. In acest caz, constructiile se vor mentine ca principal motor al economiei.Companiile care investesc in constructia de locuinte destinate inchirierii vor beneficia de facilitati fiscale, decizia vizand cresterea ofertei pe acest segment al pietei rezidentiale, a declarat, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.

Facilitatile vor fi introduse prin "Legea chiriilor", aflata in stadiu de proiect si care ar urma sa intre in vigoare anul viitor. "Legea chiriilor va introduce facilitati fiscale pentru dezvoltatorii imobiliari care finanteaza constructia de locuinte in regim de inchiriere si va stimula primariile sa incheie parteneriate public-private in vederea realizarii unor astfel de unitati locative", a spus Borbely. El a mentionat ca autoritatile nu au stabilit inca tipurile de facilitati destinate investitorilor.

Presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, Gabriel Zamfir, considera ca noile prevederi vor determina o crestere a numarului de locuinte destinate inchirierii si, implicit, o scadere a nivelului chiriilor. Circa 80-90% dintre locuinte sunt ocupate de proprietari si doar 10-20% din spatii sunt inchiriate, a afirmat Zamfir. El a precizat ca, in statele europene, intre 60% si 80% dintre locuinte sunt ocupate de chiriasi.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) au anuntat, recent, ca vor elabora o lege a chiriilor, care va reglementa, printre altele, nivelul chiriei pentru locuintele aflate in proprietatea statului. Oficialii MTCT s-au referit si la o serie de masuri pentru sprijinirea unor asociatii locative, non-profit, care sa dezvolte locuinte destinate inchirierii, cu ajutorul unor mecanisme de finantare.

Dupa modelul austriac, finantarea asociatiilor ar putea sa fie realizata prin credite cu dobanzi subventionate, pe termen lung.

In ultima perioada, pretul chiriilor la apartamentele din Capitala au crescut in unele cazuri si cu 100%. O garsoniera mobilata, la nivelul anului 2004, putea fi inchiriata cu aproximativ 100 de euro pe luna, intr-un cartier gen Titan, acum pentru aceeasi garsoniera, un chirias plateste in jur de 200 de euro. Daca un apartament cu doua camere in aceeasi zona se inchiria in 2004 cu 160 de euro, in 2006 chiria unui astfel de apartament ajunge la 250- 300 de euro pe luna.

Bloombiz