"Rabla" debuteaza cu intarziere in 2010

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 23:26
2319 citiri
"Rabla" debuteaza cu intarziere in 2010

Programul "Rabla" pentru autovehicule va debuta, in 2010, cu o intarziere fata de termenul de 1 ianuarie, intrucat Administratia Fondului pentru Mediu, institutia care finanteaza acest program, nu are inca un buget aprobat.

Potrivit purtatorului de cuvant al AFM, Adriana Stroe, alocarea bugetara destinata institutiei pe care o reprezinta urmeaza sa fie definitivata in cursul acestei saptamani.

"In privinta bugetului AFM pentru anul 2010, acesta va fi definitivat pana la finele acestei saptamani, dupa care urmeaza sa fie trimis Ministerului Mediului pentru aprobare. Dupa cum se stie, ultima etapa o reprezinta aprobarea venita din partea Parlamentului", a explicat Stroe.

In ceea ce priveste majorarea numarului de tichete valorice de la trei la maximum 10 pentru persoanele juridice, Adriana Stroe a explicat ca este vorba despre o propunere a ministrului Mediului, Laszlo Borbely, ce va fi mentionata intr-o nota de Guvern. Deocamdata, nu a fost stabilit numarul de unitati care va fi scos pe piata, a adaugat ea.

Prima de casare destinata autovehiculelor, valabila in anul 2010 pentru Programul "Rabla", va fi de 3.800 lei, aceeasi valoare nominala ca in 2009, prevede Ghidul de finantare publicat in Monitorul Oficial nr. 921 din 29 decembrie 2009, aprobat de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prin Ordinul nr. 1683.

Conform documentului, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, se pot utiliza, de la 1 ianuarie 2010, unul, doua sau cel mult trei tichete valorice.

Valoarea nominala a tichetului valoric se scade de catre producatorul validat din pretul de comercializare al autovehiculului nou, diferenta fiind asigurata de proprietarul inscris din surse financiare proprii, inclusiv credite bancare sau prin finantare, in baza unui contract de leasing financiar.

Perioada de organizare a sesiunii de validare se aproba prin dispozitia scrisa a presedintelui Autoritatii, care se publica pe pagina de internet a institutiei, cu cel putin cinci zile inainte de data deschiderii sesiunii propriu-zise.

Program realizat 65% in 2009

Potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu, in 2009, Programul "Rabla" a fost realizat in proportie de 65 la suta. Astfel, din totalul celor 50.000 autoturisme destinate persoanelor fizice, au fost scoase din uz 32.327 de unitati.

In total, in intervalul 2004 - 2009, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 masini vechi.

Si in ceea ce priveste Programul "Rabla" pentru tractoare si masini agricole autopropulsate, Ghidul de finantare urmeaza sa fie aprobat prin ordinul ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in prima jumatate a lunii ianuarie.

Documentul, publicat si elaborat de AFM, prevede ca prima de casare pentru inlocuirea unui tractor sau a unei masini agricole vechi cu unele noi sa fie, in 2010, de 17.000 de lei. Pentru persoanele fizice, aceasta nu trebuie sa depaseasca, insa, 50 la suta din pretul de achizitie al tractorului sau masinii agricole cumparate, in timp ce, in cazul persoanelor juridice, procentul scade pana la 40 la suta, fara TVA.

Finantarea Programului "Rabla" destinat stimularii parcului national de tractoare si masini agricole va fi sustinuta de AFM din Fondul pentru Mediu,
programul fiind prevazut sa se desfasoare pe parcursul a doua etape: prima pana la data de 25 iulie, iar a doua in intervalul 1 august - 25 noiembrie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#rabla, #mediu, #fonduri, #buget, #masini , #stiri Laszlo Borbely