RMGC: votul din PE privind cianurile, atac fara scrupule impotriva Romaniei

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 23:52
1941 citiri
RMGC: votul din PE privind cianurile, atac fara scrupule impotriva Romaniei

Votul de miercuri din Parlamentul European (PE), prin care se solicita interzicerea mineritului pe baza de cianuri, demonstreaza doar un atac orchestrat si fara scrupule impotriva Romaniei si dezvoltarii sale viitoare, considera reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), informeaza Newsin.

"Votul de astazi al Parlamentului European nu are niciun efect juridic ?i nu schimba legislatia aplicabila in prezent pentru mineritul din UE. Romania respecta in totalitate legislatia europeana cu privire la minerit.

Aceasta legislatie a fost revizuita in urma cu doar patru ani, ca urmare a unei analize ?i dezbateri complete ?i detaliate, care asigura utilizarea cianurii in conditii de siguranta, creand in acela?i timp locuri de munca ?i contribuind la dezvoltarea tuturor statelor membre", se arata intr-un comunicat al RMGC, remis NewsIn.

Potrivit celor de la RMGC, legislatia nu are nevoie de alte imbunatatiri deocamdata, lucru evidentiat clar de comisarul european Cecilia Malmstrom: "Avand in vedere prevederile stricte ale Directivei si absenta unor alternative viabile, o interdictie generala a folosirii de cianuri in extragerea aurului nu pare potrivita in acest moment".

Reprezentantii companiei miniere mai spun ca, intr-un moment de criza economica, europarlamentarii ar trebui sa i?i dedice timpul ?i resursele mai eficient, ?i nu sa permita procese abuzive, precum aceasta initiativa.

"Prea multa energie a fost risipita pentru aceasta motiune, care nu are nici un efect imediat ?i nici nu are sanse sa schimbe legislatia foarte stricta a Comisiei Europene, existenta in prezent. Pe initiatorii acestei motiuni nu ii intereseaza sa ia in considerare efectele acestei masuri pe care o propun asupra comunitatilor din Europa, care au nevoie de locuri de munca si de tehnologii moderne si sigure.

A?a cum mai multi lideri de opinie au remarcat in ultimele zile, europarlamentarii nu au vizitat niciodata zonele miniere ?i nici nu sunt deschisi sa asculte argumente rationale si obiective", se mai arata in comunicat.

Proiectul Rosia Montana este cel mai complex proiect industrial din Romania din ultimii 20 de ani si contribuie cu mii de locuri de munca si peste patru miliarde de dolari in economie, intr-o perioada de criza, mai spun reprezentantii companiei.

Potrivit acestora, proiectul respecta in totalitate legislatia nationala si europeana cu privire la protectia mediului si a patrimoniului, stabilind in acelasi timp noi standarde in ceea ce priveste mineritul responsabil.

Deputatii din Parlamentul European au votat miercuri o rezolutie prin care solicita interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE pana la sfarsitul lui 2011, in vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare.

Rezolutia este defavorabila proiectului Rosia Montana, atrage atentia eurodeputata PNL Renate Weber.

Parlamentul invita astfel Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011", argumentand ca "aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului".

In plus, Comisia si statele membre nu ar trebui "sa sustina, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte", se recomanda in rezolutie. Dezbaterea pe marginea acestei rezolutii a avut loc la 21 aprilie.

Europarlamentarii PD-L Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu si Iosif Matula propusesera eliminarea paragrafului nr. 4 al textului final al rezolutiei Parlamentului European prin care Comisiei Europene si statelor membre li se cere sa nu sprijine proiecte miniere care presupun folosirea tehnologiei cianurilor in Uniunea Europeana in mod direct sau indirect.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat saptamana trecuta, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".

Organizatiile neguvernamentale ce sustin proiectul Rosia Montana au cer Parlamentului European (PE), intr-o scrisoare deschisa, sa respinga motiunea de interzicere a cianurii in minerit, pe motiv ca aceasta ar fi o grea lovitura data dezvoltarii economice a Uniunii Europene.

Demersul societatii civile a fost sustinut de alte aproape 40 de primarii, organizatii ale societatii civile si federatii sindicale, care, dupa cum se arata in scrisoare, sunt convinse la randul lor ca proiectul minier de la Rosia Montana este "singura sansa reala de dezvoltare a zonei".

In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa unui certificat de urbanism.

Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au afirmat ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii, si ca vor ca actualul guvern sa analizeze din nou proiectul si sa ofere cat mai repede un raspuns. 

#corporation, #european, #gold, #montana, #parlamentul, #rosia, #vot , #stiri Laszlo Borbely