Romania in UE, un taram al fagaduintei pentru firmele ungare

Luni, 27 Noiembrie 2006, ora 06:04
1144 citiri

Romania asteapta aderarea la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie, mandrindu-se cu indicatori economici spectaculosi. Si pana acum, investitorii ungari au incercat sa profite de posibilitatile oferite de tara vecina, acum si ei vor trece intr-o treapta de viteza superioara.In industria constructiilor din Romania a avut loc o adevarata explozie, rulajul acestei ramuri atingand noua miliarde de euro - a afirmat GA¡bor Bencze, director executiv al KESZ Romania srl, in ultima zi a conferintei BooM Investitional IV - Romania la poarta UE, manifestare organizata la Cluj Napoca. La aceasta conferinta, la care au participat si cotidianul clujean KrAAnika, precum si ziarul ungar Magyar HAA-rlap, vorbitorii au prezentat posibilitatile de investitii in domeniul imobiliar si al industriei constructiilor din Romania. Cei mai utilizati termeni au fost boomul pietei imobiliare si dezvoltarea dinamica a industriei constructiilor. Acesti termeni nu au fost folositi intamplator: dezvoltarea pietei imobiliare, inceputa acum cativa, a cunoscut in acest an o crestere spectaculoasa. In Bucuresti, Cluj, dar si in orase mai mici locuintele noi si sediile de birouri au aparut ca ciupercile dupa ploaie, iar din ce in ce mai multe localitati isi infiinteaza parcuri industria

le.

Probleme generate de o crestere prea rapida

Nici cei mai optimisti analisti economici si financiari nu au prevazut ca in acest an cresterea industriei constructiilor va fi de 18%, pana si cele mai optimiste prognoze scontand pe o crestere de cel mult 10%. Barna Zsigmond, director executiv al unei firmei de intermedieri imobiliare, considera ca piata imobiliara din Romania este de-a dreptul "supraincinsa". Afirmatia si-a sprijinit-o prin exemplul ca la Cluj Napoca: recent a fost vandut un imobil la un pret de 14.000 euro pe metrul patrat.

Cresterea brusca a acestei ramuri industriale a generat si foarte multe probleme. In cadrul conferintei, intreprinzatorii din domeniul industriei constructiilor s-au plans ca degeaba creste numarul comenzilor, caci nu exista suficienti muncitori calificati, deoarece majoritatea acestora isi cauta de lucru in strainatate, in speranta unui salariu mai bun. Totodata - a declarat GA¡bor Bencze, directorul firmei KAASZ - sunt probleme in ceea ce priveste furnizarea materiei prime, deoarece pr

oducatorii nu pot tine pasul cu cresterea cererii de astfel de produse.

In febra aderarii

Aderarea Romaniei la UE de la 1 ianuarie va genera o crestere si mai mare a acestui domeniu. Pentru construirea de locuinte, hoteluri, spatii de depozitare si centre logistice, precum si pentru investitii in domeniul infrastructurii vor putea fi atrase fonduri europene, ceea ce va impulsiona investitorii straini si autohtoni din domeniul imobiliar sa faca noi investitii. In legatura cu fondurile europene, Peter TAArAAk, director executiv al Pillaris Consulting srl, a atras atentia ca trebuie manifestata prudenta, deoarece nerespectarea, din anumite motive, a termenelor prevazute in proiectele finantate cu fonduri europene poate duce la obligatia de a rambursa banii acordati de Uniunea Europeana.

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a vorbit despre dezvoltarea localitatilor si despre importanta unei actuni unitare in acest domeniu. "Viitorul unei localitati depinde nu numai de cine da mai tare cu pumnul la minister" - a afirmat Laszlo Borbely. Facand referire la denumirea acestei conferinte, ministrul roman al constructiilor a accentuat ca si in domeniul extinderii retelei de aeroporturi se asteapta la un boom. Incepand cu anul viitor, Romania trebuie sa isi liberalizeze spatiul aerian, iar tara va fi invadata de companiile aerine cu servicii low cost.

Partile pozitive trebuie cautate

Gyula Gansperger, director general al firmei Wallis, a incercat sa prezinte realitatea din Romania vazuta cu ochii unui intreprinzator venit din Ungaria. Potrivit spuselor sale, fara o ducumentare profunda imaginea Romaniei poate fi foarte negativa. Cu toate ca in toate segmentele pietii imobiliare exista multe rezerve, preturile terenurilor sunt deosebit de mari, birocratia este enorma, iar cadrul juridic este pe alocuri neclar. Astfel - a afirmat Gyula Gansperger - un investitor trebuie sa primeasca foarte multe informatii pozitive pentru a face abstractie de aceste probleme. Gyula Gansperger si-a exprimat speranta ca, prin aderarea la UE, se va imbunatati si mai mult mediul de afaceri din Romania.

La orizont, o scadere a preturilor?

Parca dorind sa linisteasca oamenii de afaceri din Romania prezenti la conferinta, LA¡szlAA Borsi, expert in domeniul imobiliar, fost presedinte al Agentiei ungare pentru locuinte, a prezentat experienta Ungariei de dupa aderare. Aderarea la UE nu a dus la modificari substantiale in ceea ce priveste preturile imobilelor, iar unele cresteri de preturi nu au fost cauzate de aderare.

"Acum, piata imobiliara din Ungaria este saturata si nu se pot vinde imobilele nou construite. Recent am aflat ca cea mai mare firma de constructii din Ungaria isi va diminua tarifele cu 5-10%" - a precizat expertul imobiliar celor 150 de oameni de afaceri prezenti la conferinta. LA¡szlAA Borsi nu a dorit sa precizeze denumirea firmei de constructii la care s-a referit.

Bloombiz, Rador