Romania, intre ultimele tari in privinta absorbtiei fondurilor UE

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 20:43
1073 citiri
Romania, intre ultimele tari in privinta absorbtiei fondurilor UE

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, afirma ca Romania este printre primele tari la semnarea contractelor majore, dar printre ultimele in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, dupa semnarea contractelor, din cauza ca nu stie sa faca management performant, informeaza Mediafax.

Ministrul Mediului a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Zalau, ca Romania nu s-a "dezmeticit" dupa aderarea la UE in privinta realizarii unui management performant al proiectelor. "

Romania e printre primele tari la semnarea contractelor majore, dar se situeaza printre ultimele state in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, dupa semnarea contractelor.

Nu ne-am dezmeticit inca dupa aderarea la UE in privinta realizarii unui management performant al proiectelor si de aceea avem probleme cu absorbtia fondurilor ", a declarat Laszlo Borbely.

Salajul este unul din judetele care stau, totusi, bine la acest aspect, avand depuse cereri de finantare pentru 37 de milioane de euro.

In plus, deruleaza in parteneriat cu judetul Cluj, prin Programul Operational Sectorial, un proiect de extindere si modernizare a sistemelor de apa si apa uzata, in valoare de 192 de milioane de euro, care se afla intr-un stadiu avansat.

Cu toate acestea, exista si in acest proiect unele aspecte care nu se realizeaza in termenii optimi.

"Ma refer la unele lucruri care trebuie urgentate, cum e receptionarea statiei de repompare din Simleu Silvaniei. Am cerut primarilor, dar si Consiliului Judetean Salaj sa urgenteze acest aspect.

Sigur ca exista si unele motive obiective pentru care lucrurile merg incet, si anume contestatiile care se depun la licitatii, dar si legea achizitiilor publice, dar sper ca marti sa schimbam Legea achizitiilor publice printr-o Ordonanta de Urgenta", a declarat Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, Salajul si-a imbunatatit situatia in ultimii ani in ceea ce priveste sursele de apa, prin proiecte finantate cu fonduri europene sau guvernamentale.

Astfel, in prezent, in judet sunt 42 de unitati administrativ-teritoriale rurale, din totalul de 57, care deruleaza asemenea investitii. 

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#fonduri eu, #laszlo borbely, #absorbtie, #contracte , #stiri Laszlo Borbely