Romania, Ungaria si Austria ar putea cere fonduri europene pentru un proiect comun privind Dunarea

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 10:36
2304 citiri
Romania, Ungaria si Austria ar putea cere fonduri europene pentru un proiect comun privind Dunarea

Romania, Ungaria si Austria ar putea inainta Comisiei Europene un proiect pentru obtinerea unor fonduri europene destinate dezvoltarii comune a coridorului dunarean, a declarat ieri ministrul de externe Cristian Diaconescu.

"Am avut o discutie cu ministrul austriac de externe, la solicitarea acestuia, privind un proiect comun care sa includa si Ungaria, in ceea ce priveste Dunarea, proiect pe care sa-l adresam Comisiei Europene in cel mai scurt timp. In acest moment avem sperante ca si partea germana isi va nuanta abordarile din acest punct de vedere pentru a deveni un sprijinitor al acestui coridor de transport paneuropean", a declarat Cristian Diaconescu in cadrul Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor.

Presedintele Comisiei, Laszlo Borbely, ii solicitase lui Diaconescu sa faca eforturi pentru ca Romania sa nu fie exclusa din anumite proiecte de finantare alocate dezvoltarii Dunarii. "Eu va solicit sa insistati pe viitor pe cai diplomatice pentru ca, din discutiile la care am participat si ca ministru al dezvoltarii , am aflat ca s-ar putea ca in 2011, cand Ungaria va avea presedintia UE, sa se contureze un nou program - asa cum sunt celelalte programe prin care se primesc mai multi bani de la Uniunea Europeana – un nou program privind Dunarea, incepand din 2014. si avem tot interesul sa insistam prin cai diplomatice, prin colegii din Parlamentul European si la nivelul Comsiei", a punctat deputatul Laszlo Borbely.

Definit drept Coridorul Pan-Euro­pean de Transport VII, fluviul Dunarea este parte a axei prioritare a retelei transeuro­pene de transport Rin – Main – Dunare, care face legatura intre Marea Nordului, prin Portul Rotterdam, si Marea Neagra, prin Portul Cons­tan­ta. "Numirea unui coordonator al axei fluviale Rin – Main – Dunare si includerea Dunarii in programul NAIADES (2006-2013) al Uniunii Europene releva im­portanta cu care este privita dez­voltarea transportului na­val", remarca in octombrie 2008 presedintele Traian Basescu intr-un discurs pronuntat la Bruxelles la conferinta "Dunarea - Fluviu al viitorului european".

 

#romania, # ungaria, # austria, # proiect, # dunare, # fonduri , #stiri Laszlo Borbely