Seceta nu ne-a lasat fara apa sau energie. Prognozele meteo sunt optimiste

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 17:08
1949 citiri
Seceta nu ne-a lasat fara apa sau energie. Prognozele meteo sunt optimiste

Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta intrunit luni la sediul Ministerului Mediului si Padurilor a concluzionat ca nu exista probleme in alimentarea cu apa a populatiei si nici in ceea ce priveste furnizarea de energie electrica, a informat Ministerul Mediului si Padurilor. 

"De asemenea, functionarea centralei de la Cernavoda nu este afectata, debitele Dunarii asigurand, deocamdata, cantitatea de apa necesara unei bune desfasurari a activitatii", se arata intr-un comunicat emis luni de minister si preluat de NewsIn.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a condus, in calitate de presedinte, sedinta extraordinara a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta (CMSU) ce a avut loc luni, la sediul MMP.

Pe ordinea de zi a intalnirii s-au aflat analiza situatiei si a prognozelor meteorologice si agrometeorologice, situatia volumelor de apa din lacurile de acumulare aflate in administrarea AN "Apele Romane" si a Hidroelectrica SA, masurile intreprinse pentru diminuarea secetei pedologice si stabilirea masurilor pentru gestionarea eficienta a resurselor de apa pentru perioada urmatoare.

"Prognozele meteo sunt optimiste, ne arata ca va incepe sa ploua in toata tara incepand din 8 octombrie. Sper sa se si intample acest lucru, intrucat s-ar mai echilibra putin lucrurile", a spus ministrul Laszlo Borbely.

In ultimele doua zile, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost de 2.600 mc/s, egal cu media multianuala a lunii octombrie, dar conform prognozelor ANM, in urmatoarele patru zile nu va ploua si debitul va scadea, gradual.

Prognozele efectuate arata insa ca, in perioada 7-10 octombrie, vor cadea precipitatii in bazinul Dunarii ceea ce va avea ca efect cresterea debitului la intrarea in tara, dupa 15 octombrie.

Conform prognozelor meteo, in intervalul 8-12 octombrie, vor cadea precipitatii la nivelul intregii tari, mai intai in vest, apoi ploile se vor extinde si in zonele afectate de seceta pedologica.

Ca urmare a acestor precipitatii, la sfarsitul lunii octombrie se asteapta debite ale Dunarii chiar mai mari decat media multianuala obisnuita, putand ajunge la 3.000 mc/s.

In ceea ce priveste debitele pe raurile interioare, in prezent acestea sunt la valori cuprinse intre 30 si 50% din mediile multianuale, dar in urma precipitatiilor prognozate situatia se va imbunatati, iar volumul de apa din lacurile de acumulare va creste.

In aceasta perioada, s-a asigurat exploatarea rationala a lacurilor de acumulare, astfel incat gradul de umplere sa asigure alimentarea cu apa a populatiei si functionarea centralelor hidroelectrice.

Alaturi de Ministrul Laszlo Borbely, la CMSU, au mai participat si secretarul de stat pentru mediu, Marin Anton, directorul general al ANM, Ion Sandu, directorul general al ANAR, David Csaba, directorul in cadrul INHGA, Petre Stanciu, directorul general adjunct al Hidroelectrica, Dragos Zachia Zlatea, comisarul general al GNM, Silvian Ionescu, directori din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor si reprezentanti ai Ministerelor Transporturilor, Economiei, Agriculturii, precum si ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#seceta, # alimetare cu apa, # alimentare cu energie, # prognoza meteo, # cand va ploua, # meteo , #stiri Laszlo Borbely