Taxa auto descurajeaza importurile. Ce decizie ia Botis?

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:55
2157 citiri
Taxa auto descurajeaza importurile. Ce decizie ia Botis?

Premierul Emil Boc i-a solicitat joi un punct de vedere ministrului Mediului, Laszlo Borbely, cu privire la decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene referitoare la taxa auto, potrivit NewsIn.

"Am cerut un punct de vedere oficial si argumentat ministrului Mediului si care, pe baza deciziei, ne va prezenta in Guvern o solutie argumentata.

In acest moment, nu avem decizia in fata, urmand ca dupa ce ministrul Mediului va analiza impactul ei, sa ne prezinte un punct de vedere oficial, care va fi prezentat si opiniei publice", a precizat premierul.

Taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana este contrara dreptului Uniunii, iar efectul sau este sa descurajeze importul ?i punerea in circulatie a vehiculelor de ocazie cumparate in alte state membre, a decis Curtea de Justitie al Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), legislatia din Romania a instituit, incepand de la 1 iulie 2008, o taxa pe poluare care trebuie sa fie platita cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania.

"Reglementarea mentionata nu face distinctie intre vehiculele fabricate in acest stat membru si cele produse in strainatate.

De asemenea, aceasta nu face distinctie intre vehiculele noi si vehiculele de ocazie", se arata in comunicatul citat.

Raspunsul CJUE a venit ca urmare a unei intrebari venite din partea Tribunalului Sibiu, investit cu solutionarea unui litigiu dintre un roman, care a solicitat returnarea taxei de poluare platite la prima inmatriculare a unui vehicul second hand, cumparat din Germania.

Cetateanul roman, care achizitionase autoturismul cu 6.600 de euro a trebuit sa plateasca o taxa de inmatriculare de aproape 2.200 de euro, dar a cerut in instanta returnarea banilor, pe motiv ca taxa este contrara dreptului Uniunii Europene.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#taxa pe poluare, #masini second hand, #taxa auto, #ministrul mediului , #stiri Laszlo Borbely