Udrea: Se vor reduce toate pensiile cu 15%

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 09:22
901 citiri
Udrea: Se vor reduce toate pensiile cu 15%

Toate pensiile vor fi reduse cu 15%, desi la intalnirea cu presedintele Traian Basescu s-a discutat ideea exceptarii pensiilor sociale, de 350 de lei, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, transmite NewsIn.

"S-a pus problema daca vor exista anumite categorii de pensionari care sa fie exceptate de la reducerea pe care am stabilit-o. S-a discutat despre faptul ca dincolo de emotia pe care o produce reducerea pensiilor foarte mici, este corect ca toate aceste categorii de pensionari sa suporte reducerile pe care le-am decis", a spus Udrea.

Ea a explicat ca exista o pensie sociala introdusa de PDL anul trecut, in valoare de 350 lei.

Potrivit ministrului, pana anul trecut nu se acorda aceasta, iar cei care le primesc acum nu aveau niciun fel de venit, sau aveau 4 lei, sau 6 lei.

"Acum, sa le reduci si lor aceasta suma este la fel de corect fata de ceilalti pensionari carora le scazi pensiile. Cei care au 350 de lei pensie locuiesc in mediul rural, oameni care pana acum un an traiau fara acesti bani si care, locuind in mediul rural, au o gospodarie, deci au si alte mijloace de existenta", a adaugat Udrea.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, marti, dupa intalnirea cu seful statului, ca parlamentarii Uniunii au sustinut ca pensiile mici sa nu fie reduse, desi a admis ca datele din scrisoarea de intentie catre FMI nu pot fi modificate.

"Astazi, in dialogul cu domnul presedinte Basescu, am sustinut, ca si propunere, sa gasim o solutie pentru pensiile minime, respectiv pentru pensiile mici", a spus liderul Uniunii.

Anterior, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a afirmat ca UDMR a solicitat in coalitie mentinerea pensiei minime la 350 de lei si aplicarea reducerii de 15% doar pentru pensiile de peste 600 lei.

"Din calculul nostru, este vorba despre un efort de un miliard de lei, care se poate compensa printr-o reducere mai ampla cu un punct procentual la pensiile mari", a spus Borbely.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, marti, dupa discutiile presedintelui Traian Basescu cu grupurile parlamentare ale PDL, ca nu poate sa aiba loc o reducere diferentiata a pensiilor, deoarece aceasta ar presupune modificarea punctului de pensie.

Intrebat daca se ia in calcul ca pensiile care nu depasesc 1.000 de lei sa nu fie modificate, Vladescu a raspuns: "Nu se modifica in acest sens, pentru ca trebuie modificat punctul de pensie. Nu se poate acorda o scadere diferentiata".

#udrea, #pensii, #basescu, #turism , #stiri Laszlo Borbely