Ce e mai important in vremuri de criza: strategia sau aplicarea ei?

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 09:47
1483 citiri
Ce e mai important in vremuri de criza: strategia sau aplicarea ei?

Ce este mai important: strategia sau executarea ei?

La aceasta intrebare, majoritatea sefilor executivi (CEO) nu au stiut sa raspunda concret. Acestia au optat pentru varianta in care ambele solutii sunt in egala masura importante.

"Atat strategia, cat si executia au o importanta sporita in combaterea crizei. Una fara cealalta nu poate exista", a declarat CEO-ul Tata Motors, David Smith, citat de The Wall Street Journal.

Au existati si sefi care au respins intrebarea afirmand ca "ambele variante sunt o alegere normala ce se incadreaza in fisa postului unui CEO". Aceasta viziune a fost adoptata de Douglas Foshee, seful El Paso Corp, companie care opereaza in sectorul petrolier si cel siderurgic.

"Chiar daca ar putea fi subiectul unei dezbateri filozofice, in lumea reala, intrebarea face parte din lista cerintelor unui CEO. Acesta trebuie sa elaboreze o strategie pentru termen lung si apoi trebuie sa aplice acea strategie avand in vedere in primul rand ideea de a dezvolta compania", a subliniat Foshee.

Unii sunt in ambele tabere. Printre acestia se numara si Daniel Vasella, CEO al Novartis, seful Progress Energy, Bill Johnson si S. Ramadorai director al firmei de consultanta Tata.

Desigur nu puteau lipsi cei care au ales concret intre aplicarea planurilor si strategie. Fred Tomczyk, CEO al TD Ameritrade, a declarat ca ambele variante sunt importante, insa daca ar fi sa aleaga doar un singur raspuns ar opta pentru "executarea" unui plan.

"Strategia nu valoreaza mai nimic daca nu poti sa o aplici. Esti bun in aplicarea anumitor viziuni si acestea nu dau rezultate? Poti schimba cursul pana gasesti ceva functional. Realitatea economica din zilele noastre ne impune sa ajustam strategia in functie de evolutia planurilor aplicate, in contextul in care piata si competitia se schimba constant", a declarat Tomczyk.

Am vazut parerea celor care sunt zilnic in afaceri si sunt implicati in dezvoltarea companiilor pe care le conduc, in vremuri dificile ce-i drept, schimbandu-si zilnic modul de a actiona in ton cu evolutia regiunilor, concurentei si crizei economice.

Care este parerea specialistilor care au elaborat planuri aplicate sau idei ale unor strategii de succes?

"Scopul ducerii unui plan la bun sfarsit, care sa gestioneze actuala criza si sa reuseasca sa treaca o companie de problemele recesiunii se regaseste in strategiile bine elaborate. Daca organizatia ta este pe aceeasi pagina cu concurenta, planul tau a fost aplicat cu succes.

Daca nu esti prezent pe piata de profil pe care inainte de criza erai, ar trebui sa ajustezi planul aplicat si sa te gandesti urgent la o strategie", a declarat Gary Harpst, autorul cartii "Sase Planuri", care incurajeaza firmele mici sa aplice strategii de succes.

Revista Trader's, comenteaza subiectul ca fiind unul sensibil si interpretabil in mare masura. Executarea unui plan va fi mereu un factor mult mai important decat strategia. "Actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele", a declarat Michael Covel, scriitorul cartii "Un trader complet" si editorialist al publicatiei. Acesta este de parere ca o strategie mareata aplicata slab este doar un exercitiu de futilitate.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#criza, #executie, #strategie , #CEO