Daring Executive Coach: Omul care te invata sa indraznesti

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 00:00
3313 citiri
Daring Executive Coach: Omul care te invata sa indraznesti
Foto: liliadicu.ro

Sustinerea unui executive coach are ecou chiar si in cifra de afaceri, desi cel mai adesea cei care practica aceasta meserie sunt priviti fara prea multa incredere. Pentru tine, insa, cel mai potrivit ar fi un "Daring Executive Coach", care sa te ajute sa razbati si indraznesti, urmand, poate, modelul lui Steve Jobs in materie de antreprenoriat, inovatie si indrazneala.

Pentru inceput, iti propunem o analiza comparativa intre conceptul de coaching, mentoring, training si psihanaliza. Diferenta principala este ca, in coaching, te orientezi spre viitor, spre actiuni.

"De fapt, coaching-ul nu cauta sa gaseasca explicatii pentru felul in care este o persoana sau o situatie; se incearca, deci, atingerea unor obiective nu in pofida a ceva, ci impreuna cu acel ceva", sustine Lilia Dicu, Daring Executive Coach.

Premisa in coaching este ca fiecare client este plin de resurse, creativ si ca este intreg, detine totul - raspunsurile, inclusiv -, doar ca el are nevoie sa priveasca lucrurile diferit ca sa faca legaturile necesare si sa actioneze pentru a ajunge acolo unde isi doreste, completeaza specialistul.

"In mentorat, mentorul ii insoteste si le ofera sprijin managerilor mai tineri prin prisma experientei sale indelungate si a realizarilor sale", adauga acesta.

Trainingul, in schimb, lucreaza cu formula problema-solutie: "El iti propune niste instrumente care, odata insusite, te ajuta sa iti imbunatatesti performanta. Fie ca este vorba despre vorbitul in public sau despre abilitatea de a scrie prezentari mai eficiente, insusirea unor instrumente de management sau ledearship, trainingul este ca o rochie gata facuta pe care o probezi, vezi daca ti se potriveste si pe care decizi apoi daca o cumperi sau nu", declara Lilia Dicu.

Mai departe, psihanaliza are in centrul ei intrebarea "de ce": "de ce am ajuns intr-o anumita situatie?", "de ce ma aflu pe un anumit drum?" si asa mai departe.

In mod normal, psihanaliza e un proces de durata, care poate produce schimbari fundamentale si care cere mult curaj, multa disciplina si un timp indelungat pentru a face incursiunea in interiorul tau, explica specialistul.

Cum iti alegi executive coach-ul potrivit

Cand vine vorba despre rezultate asteptate in coaching, e important de stiut ca un coach te poate conduce eficient catre ele, insa tu ramai responsabil pentru actiunile si inactiunile tale.

"E necesar ca un client sa stie de la bun inceput ca el trebuie sa fie la fel de determinat sa lucreze pentru un nou set de comportamente, de exemplu, si sa nu se astepte ca schimbarile sa se intample de la sine. Aceasta presupune disciplina, motivatie si practica", puncteaza specialistul.

Apoi, alegerea unui coach este de multe ori si "o chestiune de intuitie", spune Lilia Dicu, subliniind ca "daca rezonezi cu o anumita persoana, selectia se face foarte usor".

"Clientul isi alege coach-ul si coach-ul isi alege clientul pe baza unei conexiuni care poate sau nu sa aiba loc de la o prima intalnire si care nu este niciodata intamplatoare", continua aceasta.

Cum se desfasoara, concret, o sesiune de coaching?

Prima intrebare cu care se deschide orice sedinta de coaching este - "Care este obiectivul acestei intalniri?" sau "Ce vrei sa obtii la sfarsitul acestei intalniri?" sau "Cu ce vrei sa pleci de aici?" . Aceasta intrebare orienteaza tot ceea ce se va discuta de la acel punct mai departe. La final, se analizeaza rezultatele obtinute si se trag niste concluzii, care implica, de obicei, ca executivul sau managerul sa mai faca o serie de exercitii de insusire a noilor abilitati pana la intalnirea viitoare.

De cele mai multe ori, o sedinta de coaching dureaza intre 60 si 120 de minute, insa cele mai eficiente, din punctul meu de vedere, sunt cele de o ora. Este posibil ca, la inceput, in intalnire sa fie, in afara coach-ului si a coachee-ului, si liderul organizatiei, care contracteaza serviciile de coaching, pentru ca el este "sponsorul" si, ca atare, el are un cuvant de spus pentru setarea obiectivelor pe mai departe.

Sedintele pot avea loc o data pe saptamana sau o data la doua saptamani, poate chiar odata pe luna, insa cele mai eficiente sunt cele bilunare.

Cum se concretizeaza, mai exact, rezultatele executive coaching-ului pentru beneficiar?

Depinde foarte mult de ce tipuri de obiective isi propune fiecare. Rezultatele pot fi tangibile sau intangibile, insa cred ca, in final, ele se concretizeaza in ceva palpabil si vizibil pentru toti, pentru ca lucrurile sunt interconectate.

De exemplu, se pot obtine rezultate care pot parea intangibile: consolidarea unei echipe, crearea unor relatii bune in organizatie, crearea si verbalizarea unei viziuni comune, insa, acestea, in final, conduc in mod firesc la bunastarea business-ului respectiv si se pot cuantifica in cifre de afaceri.

De cate sesiuni de coaching este nevoie pentru atingerea acestor rezultate?

Din nou, lucrurile variaza de la caz la caz, de la client la client. Daca, de exemplu, un manager vrea sa isi dezvolte abilitatea de a fi elocvent in fata colegilor si superiorilor sai, este posibil ca trei sedinte sa fie suficiente.

Daca, insa, vorbim de lucruri mai complexe cum ar fi o schimbare organizationala sau implementarea unei culturi organizationale noi, este nevoie de mai multe sedinte, care se pot intinde chiar si pe parcursul unui an de zile.

Care sunt cel mai des intalnite probleme pe care managerii cu care lucrati le intampina si cum ii ajutati sa le depaseasca?

De exemplu, am lucrat cu un executiv care avea idei foarte bune, avea o viziune strategica, insa nu reusea sa le impartaseasca celorlalti si sa verbalizeze toate lucrurile pe care le gandea. Organizatia m-a contractat pentru servicii de coaching, asa ca am lucrat impreuna cu executivul si l-am ajutat sa aiba puterea sa isi exprime ideile si sa si le sustina. Ulterior, el a fost chiar promovat pe o pozitie si mai inalta.

Un alt obiectiv cu care am lucrat a fost schimbarea culturii organizationale, pentru ca organizatia respectiva functiona dupa un model care nu mai corespundea cu realitatea de business curenta. Abordarea lor nu ii ajuta sa isi pastreze clientii, asa ca lucrurile trebuiau radical schimbate. A fost destul de provocator, mai ales pentru ca era vorba de o multinationala, in care procedurile, regulile, cutumele sunt foarte multe si situatia in sine era delicata.

Executive coaching-ul are beneficii si pe plan personal? Putem invata, spre exemplu, sa ne "calmam" avantul de a ne dedica total afacerii, constientizand beneficiile timpului de relaxare?

Cand vorbim despre orice persoana, nu putem separa cele doua roluri - cel profesional si cel personal; nu putem sectiona pe cineva si spune "de aici incepe fata mea profesionala si de aici cea personala". Lucrurile se determina si se influenteaza unele pe celelalte. Asa ca pot spune ca da, executive coaching-ul te ajuta foarte mult si pe plan personal.

Ce pot sa afirm cu siguranta este ca ideea de relaxare si calmare nu apare ca un obiectiv principal, chiar daca el se descopera pe parcurs ca un sub-punct al obiectivelor setate initial. Insa, oamenii isi iau un executive coach, in primul rand, pentru ca isi doresc performanta sau o realitate diferita, in care ei sa fie multumiti, increzatori, realizati.

Lilia Dicu este unul dintre putinii coach romani care are studiile si capacitatea de a face exclusiv executive coaching. A fost un moment in viata sa cand a renuntat la jobul de multinationala si s-a dedicat familiei. Apoi, a investit ani buni in educatia ei, inainte de a incepe sa practice aceasta meserie.

"Sunt Executive Coach de mai mult de 5 ani. Am o experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane, insa in momentul in care mi-am inceput propriul business am luat-o, practic, de la zero.

Nu a fost foarte usor la inceput, nu numai pentru ca intram intr-un domeniu cu totul nou pentru mine si pentru ca imi deschideam o afacere ca antreprenor ci, mai ales, pentru ca in Romania, coaching-ul in sine nu era o profesie foarte cunoscuta. M-am format in acest sens cu un maestru de talie internationala, Alain Cardon, si am absolvit si Newfield Ontological Coaching School in Olanda. (...)

In coaching, am indraznit; de aici si ideea de Daring Executive Coach: m-am provocat pe mine si, la randul meu, ii provoc acum pe cei cu care lucrez sa descopere modurile creative personale prin care sa-si atinga obiectivele dorite."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#Daring Executive Coach, #ce este executive coach, #rezultate executive coaching, #Lilia Dicu Daring Executive Coach , #Cursuri leadership