Invata sa improvizezi. Despre arta din spatele negocierii, cu Orlando Petriceanu

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 00:00
4213 citiri
Invata sa improvizezi. Despre arta din spatele negocierii, cu Orlando Petriceanu

Improvizatia este abilitatea de a crea, de a canta, juca, dansa sau vorbi, ca reactie spontana la ceea ce se intampla in jur sau la propriile ganduri sau sentimente. In acest fel sunt create noi moduri de gandire, noi structuri, noi practici.

Capacitatea de a improviza poate fi folosita pentru a facilita diverse forme de comunicare sau manifestare in domenii diferite, de la muzica la afaceri, inventii tehnologice, in relatiile la job sau personale, psihologie, teatru, sport sau marketing.

Cum se poate exersa aceasta aptitudine?

Improvizatia este foarte aproape de instict, dar nu foarte departe de constientizarea contextului.

Cand mergi ghidat de instinct nu prea ai timp sa rationalizezi - esti 100% tu, dar s-ar putea ca nu mereu sa se potriveasca contextului.

Daca in schimb esti prea rational, s-ar putea, si sigur asa va fi, sa-ti pierzi culoarea, sa fii fad.

Asadar ai nevoie de o combinatie dintre cele doua: sa fii natural si sa stii sa te adaptezi la oricare situatie.

Aici intervine improvizatia, sau mai bine zis practica de comunicare prin improvizatie, care dezvolta inteligentele multiple si le aduce la un numitor comun, cat de cat: Inteligenta emotionala.

Improvizatia nu se invata. Se ancoreaza in munti, se exerseaza.

Instinctul nu iese mereu la iveala la unii, care sunt foarte ancorati in rational. In anumite momente putem spune ca au uitat de instinct. Totul trece printr-un fir rational, programat si executa ce vor altii.

Pentru ca mintea setata pe canoane, pe programe a invatat sa conduca - sau sa se ghideze instinctual dupa anumite forme clare.

Un workshop de improvizatie, spre exemplu, iti antreneaza instinctul si iti pune pentru o perioada mintea in sah!

Cand mintea, prin jocuri de improvizatie, nu recunoaste anumite programe, sau primeste comenzi de-a-ndoaselea ameteste si, metaforic, "adoarme", atunci se trezeste instinctul.

Acesta este moment de catharsis pentru invatacel cand actioneza din sine. Se intalneste cu el si-si vede forta, valorile.

Acest lucru se face din doua perspective: privind obiectiv cu mintea si intelegand procesul care o saboteaza sau jucand - subiectiv - cand nu poti privi, ci doar simti. Participantul explica senzatiile, trainerul ii traduce experienta.

Instinctul pastreaza in el copilul din noi

Astfel, prin improvizatie, afli despre tine ca poti ridica vocea, poti rade, poti vorbi.

Mai mult, antrenand instinctul prin improvizatie reusesti sa "spargi timpul" pentru ca nu ai timp sa te gandesti la viitor si trecut, ci traiesti clipa. Te folosesti de resursele pe care le ai in acel moment. E fantastic ce dans poate sa iasa.

Ratiunea are capacitatea de a pune lucrurile intr-o ordine logica. In improvizatie, ratiunea te ajuta in asa zisul "Fast Food Stanislavski": instinctual percepi un lucru; folosindu-te de ratiune, accelerand-o, cauti toate lucrurile care sa aiba legatura cu acea senzatie, intri in lucrul care corespunde instinctului si obti un rezultat fabulos.

Poate parea complicat, dar prin antrenament si joaca se poate obtine.

Cat de important este pentru un manager sa stie sa improvizeze

Improvizatia te invata ca nimic nu e la fel niciodata, iar tu trebuie sa fii gata pentru orice, oricand.

Antreprenorul, managerul are de-a face cu oameni sub forma de clienti sau angajati. Acestia se exprima emotional: fie ascund emotia fie o dau pe fata.

Abilitatea managerului de a intra in limbajul emotional al acelui om este esentiala.

Asadar: fii prezent, asculta, intuieste, rationalizeaza instinctul si actioneaza!

Omul din fata va fi lovit de puterea prezentului. Practic, te-ai folosit de contextul in care te afli impreuna cu clientul, l-ai dus mai departe, ai preluat conducerea, ai creat o poveste.

Tuturor ne plac povestile si daca o persoana le spune bine, le ascultam si ne bucuram de ele.

Negocierea, ca si vanzarea, este un adevarat spectacol de improvizatie

Improvizatia are un principiu foarte clar: Nu tu esti cel important, ci colegul de scena. Cand tu stii sa ridici mingea la fileu, sa-l lasi pe el sa iasa in evidenta, de fapt tu esti cel ce iese in evidenta. Pentru ca tu vei lua pragul, iar in teatru pragul este fundamental intrucat creeaza emotia

Vanzatorul trebuie sa stie sa ia praguri, sa se mire sincer, sa se bucure sincer de cele spuse de client.

Asadar daca stii sa-i creezi contextul clientului sa simta bine - lasa-te in liberatea de a savura momentele lui - se va bucura, il asculti, se expune - tu intelegi, ai timp de rationalizare, apoi lovesti. El nu va fi lovit, va imbratisa lovitura.

Daca partenerul le foloseste, nu e nevoie de contracarare ci de dans! Nu incerca sa-i citesti tehnica, in improvizatie singurele tehnici sunt simtirea prezentului si rationalizarea scurta a acestuia.

Si acceptarea situatiei. In curand urmeaza rasturnarea de situatie, pe care vei sti cand sa o pui pe tava, daca ai deprins arta improvizatiei.

Orlando Petriceanu

Project manager All4One Entertainment

All4One Entertainment dezvolta programe de team building, training, petreceri cu tematica, programe pentru copii, spectacole de teatru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#improvizatie negociere, #improvizatie vanzari, #improvizatie Orlando Petriceanu , #Cursuri pentru manageri