N-ai timp? Cum scapi de aceasta problema

Sambata, 22 Martie 2014, ora 00:00
2990 citiri
N-ai timp? Cum scapi de aceasta problema

Managementul timpului este un element extrem de important, dar inainte de toate viata este formata dintr-o multime de momente frumoase petrecute alaturi de cei dragi.

Chiar daca esti un specialist in identificarea obiectivelor tale profesionale, sarcina dificila intervine atunci cand trebuie sa-ti prioritizezi activitatile si sarcinile de zi cu zi, astfel incat sa-ti atingi obiectivul mare.

Lipsa unei organizari riguroase te va impiedica sa te incadrezi in timpul dedicat oficial muncii si de aici pana la un dezechilibru in viata ta mai e doar un pas.

Ce-ai zice daca ai avea la indemana o agenda pe care sa o completezi si care, ulterior, sa iti imparta obiectivele pe termen lung in sarcini zilnice, prioritare, "de rezolvat"?

Florin Rosoga, autorul cartii Arta Dezvoltarii Personale si a Jurnalului de Evolutie Personala, tocmai a lansat agenda "Gata cu scuzele", o agenda nedatata menita sa te sustina daca ti-ai propus o organizare mai buna a vietii tale profesionale si personale.

Vei gasi aici un sistem de patru pasi in care sa-ti transpui in realitate obiectivele tale, dar si un plan anual, cu fise lunare, saptamanale si zilnice pentru a-ti indeplini obiectivele.

"Agenda 'Gata cu Scuzele!' a pornit de la ideea ca fiecare dintre noi avem scuze pentru care ne neglijam viata personala. Pot fi scuze foarte bine motivate, insa - din punct de vedere al al vietii noastre personale - peste ani nu ne va ajuta cu nimic sa ne spunem noua insine "nu am prea petrecut timp cu copilul meu pentru ca am lucrat 24 de ore din 24, acum el este adult si ma trateaza ca pe un strain." Vom avea - din punct de vedere profesional - multe realizari bifate. Asta nu va intoarce oricum timpul inapoi

Ca urmare am gandit agenda sa inceapa cu o prima parte in care cautam ceea ce ne reprezinta, acele lucruri pe care ni le dorim cu adevarat", explica Florin Rosoga, intr-un interviu acordat Business24.

Pornind de la valorile si dorintele noastre stabilim obiective anuale (este un proces explicat pe larg in agenda), iar apoi partea de agenda propriu zisa ajuta la implementarea acelor obiective anuale transformandu-le in obiective lunare, saptamanale si in final in mici sarcini zilnice.

In esenta, agenda "Gata cu Scuzele!" doreste sa ajute cititorul sa isi construiasca el insusi un proces de la dorinte la realizari concrete. "Evident, agenda nu inlocuieste efortul personal", spune specialistul in dezvoltare personala

Ca un prim pas insa, pana sa avem acea agenda, ce ne sfatuiti pentru a ne organiza putin mai bine timpul?

As incepe cu stabilirea a ceea ce este important pentru noi insine. Asta prin revizuirea rolurilor personale, a valorilor personale si stabilirea unor obiective de termen lung. Apoi as incepe sa imi organizez timpul - putin cate putin - astfel incat sa ma duca inspre acele obiective, sa imi petrec tot mai mult timp facand lucruri care au sens pentru mine, care ma implinesc.

Evident, pentru asta nu e nevoie neaparat de agenda "Gata cu Scuzele!": sincer, un simplu creion si o foaie de hartie sunt suficiente. Agenda doar sistematizeaza totul si face lucrurile clare.

Lipsa timpului este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam in ziua de astazi. Ce parere aveti despre aceasta afirmatie? Este una reala sau o scuza? De ce?

Fiecare dintre noi avem 24 de ore disponibile intr-o zi. Nimeni nu are mai mult sau mai putin. Nu as spune ca avem mai putin timp disponibil (tot 24 de ore vor ramane), insa depinde de fiecare dintre noi cum anume il folosim.

Parerea mea este ca observatia cu lipsa timpului nu este neaparat o scuza, ci se datoreaza mai degraba faptului ca suntem prea prinsi in noianul de sarcini, angajamente si proiecte, uitand sa ne rezervam timp pentru a verifica daca ceea ce facem este important pentru noi si ne duce acolo unde ne dorim sa ajungem... spre exemplu peste 10 sau peste 20 de ani.

Pe scurt, sunt toate lucrurile pe care le facem in cele 24 de ore importante? Sunt ele la fel de importante? Exista sarcini care nu ne duc beneficii reale si am fi mai castigati daca am renunta la ele concentrandu-ne pe lucrurile importante pentru ceea ce vrem sa devenim peste 10 de ani?

Cum ne indemnati sa facem pentru a identifica scuza din momentul in care o formulam?

Eu unul mi-as pune intrebarea in astfel de momente daca ceea ce fac ma ajuta sa ajung unde vreau sa fiu peste cativa ani. Evident, intai ar trebui sa stiu unde vreau sa fiu peste ani.

Apoi raman doua optiuni: ori pastrez scuzele si accept ca e probabil sa nu ajung cine vreau sa fiu, ori ma apuc de treaba si renunt la scuze.

Nu este vorba ca scuzele sunt neaparat "personajul negativ", atata vreme cat ne asumam faptul ca daca ne agatam de ele nu vom obtine rezultatele pe care le dorim.

Scuze oricum vom avea, e putin probabil ca vom scapa vreodata 100% de ele. Pana la urma, important nu este daca le avem, ci cat de mult ele ne influenteaza deciziile.

Cum facem, totusi, sa ne atingem obiectivele profesionale fara sa afectam echilibrul personal?

Dificultatea principala vine din faptul ca avem tendinta de a neglija viata personala pana la punctul in care viata profesionala ne acapareaza cele 24 de ore ale zilei. Solutia nu este sa mai "obtinem" ore suplimentare pe langa cele 24 (asta nu e posibil oricum), ci sa acordam din nou drepturi vietii noastre personale si sa tinem sub control viata profesionala.

Nu exista o solutie universala, principalul factor care ajuta aici este dorinta noastra reala de a ne schimba (si motivatia din spate). Pentru ca nu ne obliga nimeni sa facem asta, putem la fel de bine sa ramanem subjugati vietii profesionale.

Eu unul as incepe prin a alege mici lucruri care tin de viata personala si sa rezerv in calendar perioade de timp special pentru asta. Aceste perioade de timp sunt sfante si nu este acceptabil sa fie incalcate de viata profesionala.

Sunt sigur ca fiecare dintre noi, cu putina bunavointa, putem gasi 30 de minute la cateva zile cand sa ne ocupam de un hobby. Sau alte lucruri. Pasi mici.

Daca avem un stil de viata haotic si suntem constienti de nevoia de schimbare, ce trebuie sa facem? O putem lua brusc de la 0? Sau trebuie sa facem o trecere treptata?

A o lua brusc de la zero presupune sa renuntam complet la tot ce avem si sa rescriem totul. Este posibil, insa presupune un grad mare de autodisciplina si sa ne reinventam complet din toate punctele de vedere simultan. Autodisciplina pe care majorotatea dintre noi nu o avem si tindem astfel sa ne demotivam si sa revenim la vechile obiceiuri.

Chiar daca o astfel de abordare ar putea aduce rapid rezultate dramatice, eu unul recomand o trecere treptata, cu un termen de timp la care sa se obtina anumite schimbari in stilul de viata. De exemplu, "in trei luni ajung la un stil de viata care presupune ca alerg de doua ori pe saptamana cate 20 de minute, elimin din alimentatie mancarurile grase, nu lucrez deloc sambata-duminica, ies cu partenerul de viata in fiecare weeekend.. etc".

Este doar un exemplu, fiecare il completeaza in functie de ceea ce doreste sa schimbe. Din nou, pasi mici si consecventi intr-o anume directie.

Cat de importanta este pentru dezvoltarea unui manager/anterprenor gasirea unui echilibru intre timpul personal si cel dedicat afacerii/companiei?

Depinde de ceea ce doreste sa obtina pe termen lung / mediu / scurt. Putem la fel de bine sa ne concentram 100% timpul pe viata profesionala si sa ignoram complet viata personala. Este alegerea noastra.

Eu unul cred ca o astfel de alegere nu este ecologica pentru noi insine. Pentru ca riscam sa ajungem realizati si cumplit de singuri.

Undeva am auzit o replica de film (din pacate nu imi amintesc sursa) "Viata este un lung sir de evenimente petrecute pe aceasta planeta, dar este inainte de orice timpul pe care il petreci alaturi de cei dragi. Fa-l sa conteze!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#metode management timp, #agenda organizare timp, #Gata cu Scuzele, #Florin Rosoga tehnica timp , #Cursuri pentru manageri