Vorbirea in public: Ce oferi pentru a primi atentie?

Sambata, 18 Mai 2013, ora 00:00
5190 citiri
Vorbirea in public: Ce oferi pentru a primi atentie?
Foto: publicspeakingcourage.net

A vorbi bine in public e forma nobila de respect, fata de tine si de ceilalti. Discursul in public functioneaza exact ca un "troc": daca nu dai, nu primesti nimic in schimb. Tocmai de aceea pregatirea este esentiala, ca si constientizarea a ceea ce se intampla in timp ce tu vorbesti.

Publicul e divers, sustine Prof.dr. Marian Popescu, Expert in Artele spectacolului si Politici culturale. Sunt mai multe categorii de public, explica acesta: de la cel general, la cel specializat, de la staff-ul de cinci persoane, la o adunare a actionarilor sau participantii la o ceremonie funebra ori publicul cinefil de le decernarea premiilor Oscar.

"Cand vorbesti in public faci mai mult decat atat: apari ca prezenta si vorbesti. Majoritatea celor care vorbesc in public uita primul lucru. E capital. Sunt cateva reguli elementare pentru vorbitorul in public: pregatirea discursului si pregatirea corpului", spune expertul.

Majoritatea vorbitorilor se concentreaza pe discurs si "uita" ca au un corp (care transpira, respira greu, se crispeaza cand nu te-astepti etc.) Discursul inseamna "text": realizarea lui tine cont de cateva date esentiale: ce urmaresti cu acesta, durata, carui public te adresezi.

Pregatirea corpului urmeaza, intre alte reguli, si acestea: un mic antrenament (care include respiratia, nivelul de hidratare, vestimentatia etc.), repetitia cu voce tare (si cu ochii pe ceas), dar si regula de aur: nu te duci neantrenat sa vorbesti in public.

Ce te face sa gresesti, atunci cand vorbesti in public?

Greselile pe care le facem vin din necunoasterea a ce suntem (nu stim de ce suntem capabili in situatii de stres, dar observam consecintele neplacute); lipsa repetitiilor; tentatia de a "scapa", de a fugi de acolo (ceea ce e un paradox: vorbirea in public e un act de prezent al propriei fiinte caruia trebuie sa ii acorzi toata atentia.)

"Daca esti prezent, vei lua in considerare publicul caruia te adresezi. Nu toata lumea face astfel; multi 'recita' discursul pe care il livreaza publicului ca si cum ar fi ceva 'separat' de propria persoana. A vorbi in public e un act performant, un 'performance' in care ce spui si cum spui fac una", spune Marian Popescu, profesorul care sustine cursul "Vorbirea in public", in cadrul companiei de training EXEC-EDU.

Daca esti atent la public, vei observa ca daca nu i te adresezi, daca nu ii transmiti energia proprie, nu vei primi feed-back-ul de care ai atata nevoie. Actorii stiu foarte bine acest lucru. E un "schimb": daca nu dai, nici nu vei primi. In fond, nu trebuie sa uiti ca publicul e al tau, e acolo ca sa te vada sau te asculte, completeaza acesta.

Daca cineva casca sau tine ochii in jos sau ii spune ceva vecinului cand tu vorbesti, asta nu inseamna neaparat ca nu e atent. Contactul vizual cat mai sustinut poate sa iti dea acele "indicii" privind interesul publicului. Apoi mai sunt acele intrebari-stimulente: "nu credeti?", " cred ca ati auzit/probabil ca stiti...", "s-ar putea sa nu va intereseze..." si altele.

Urmareste reactia si vei avea confirmarea sau nu a interesului publicului pentru ceea ce transmiti, te sfatuieste specialistul.

Ce faci daca nu ai calitati de vorbitor dar trebuie sa vorbesti in public

Pregatirea e cheia: Incepe, de pilda, cu vocea, te sfatuieste specialistul. "Ti-o cunosti? Stii cum suna? Exerseaza lectura cu voce tare, fa exercitii de dictie daca ai probleme (multi avem). Misca-te in spatiu ca sa iti dai seama de lejeritatea sau rigiditatea miscarilor tale. Priveste-te in oglinda cand vorbesti... Prin antrenament insistent poti dobandi ceea ce credeai ca nu vei avea niciodata".

Gestionarea emotiilor e complicata dar si fascinanta

Gestionarea emotiilor reprezinta ceea ce suntem in multe situatii cand mintea si corpul fac un pod pentru suflet, spune Marian Popescu.

"In vorbirea in public a fi calm nu e intotdeauna o solutie: discursul poate deveni monoton, nivelul energiei e scazut. Sigur, nici cineva agitat nu e o fericire. Suntem diferiti si prin emotii. Ele nu sunt neaparat un obstacol in public, dimpotriva, pot deveni o 'arma' extraordinara. Trebuie doar sa inveti sa ai curajul de a avea emotii", te incurajeaza expertul in Public speaking.

Lipsa de creativitate, cea mai mare problema in prezentarile publice ale oamenilor de afaceri din Romania

Intrebat care sunt cele mai frecvente greseli pe care le-a intalnit la prezentarile oamenilor de afaceri, Marian Popescu sustine ca lipsa de creativitate ocupa primul loc in topul greselilor.

"Dincolo de protocoale, de standarde, de proceduri, oricine apare in public ar trebui sa se antreneze pentru creativitate. Asta face diferenta si e calea spre cresterea performantei cu efecte si in planul profitului. Cred ca dezechilibrul intre prezentarile in PPT si propria performanta, adica intre tine ca persoana aflata in public si tehnologia informatiei si comunicarii genereaza insatisfactii.

Sunt persoane care nu realizeaza ca PPT-ul e un hibrid Text/Imagine, un mod de Comunicare Mediata prin Computer (CMC) care trebuie sa iti serveasca tie, nu invers. Resursele CMC sunt uriase. Informatia transmisa astfel e multa, poate obosi daca nu calibrata de durata, asistenta, scopul prezentarii. A scrie text pentru un slide e o experienta diferita, a include imagini, grafica, link video-audio inseamna sa folosesti resurse extraordinare de performance tehnologic. Dar tu trebuie sa fii actorul care creeaza aceasta magie", a declarat Popescu, pentru Business24.

Ce impact poate avea un curs de public speaking asupra ta

Daca e un curs facut ca lumea si nu un fel de "service" sau de depanare mobila a unor deficiente a caror natura nu e sondata, atunci impactul poate fi considerabil, spune expertul. A te antrena pentru vorbirea in public inseamna a te descoperi si pune in valoare pe tine ca persoana. E, deci, fundamental pentru dezvoltarea personala.

Specialistul subliniaza faptul ca, doar daca e facut serios, cu grupuri mai mici, cu timp alocat revelatiilor despre ce esti, simularilor sau punerii in situatii reale, atunci efectul este maximizat.

"La noi, vorbitul in public nu e o preocupare, un instrument educational. Multi dintre cei care apar si vorbesc in public sunt lamentabili tocmai pentru ca nu realizeaza ce sunt. Realizeaza numai cine sunt: politician, director, ministru etc. Cand vorbesti prost in public te degradezi in primul rand pe tine, apoi si pe ceilalti. A vorbi bine in public e o nobila forma de respect. Pentru tine si pentru celalalt", concluzioneaza profesorul Marian Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#vorbire in public, #cursuri public speaking, #Marian Popescu Public Speaking, #cum vorbesti in public , #Cursuri pentru manageri