Femeile, 30% din totalul promovarilor in pozitii de top

Luni, 24 Martie 2008, ora 10:25
1296 citiri
Femeile, 30% din totalul promovarilor in pozitii de top

Femeile reprezinta aproximativ 30% din totalul promovarilor la nivel de top management care au loc, anual, in cadrul companiilor din Romania, potrivit estimarilor firmei de resurse umane Perspective Group. "In prezent, pe piata locala, rata de promovare a femeilor in pozitii de top este de 30%. Femeile sunt apreciate mai mult in domeniul serviciilor si mai putin in domeniul industrial", spune Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group. Potrivit acesteia, cele mai multe femei care detin pozitii de top lucreaza in PR, resurse umane, marketing, arhitectura, design, financiar si marketing research.


In ceea ce priveste salariile, consultantul in resurse umane este de parere ca nu exista diferente intre femei si barbati, salariile stabilindu-se in functie de competente si rezultate, neavand nicio legatura cu sexul persoanei. Ca si in cazul barbatilor, promovarea depinde de disponibilitatea unui post si de abilitatile, atitudinea si experienta necesare pentru acel post.


"O femeie poate ajunge in pozitii de top in acelasi timp ca si un barbat, nu sunt diferente in acest sens, totusi, femeile sunt mai putin promovate decat barbatii", afirma Alina Botezatu.


In cazul promovarilor in posturi de top si middle management, cresterile salariale pot varia, in general, de la 25% pana la 100%, in functie de domeniul de activitate si de pozitia ocupata. "O femeie HR manager din domeniul retail, promovata de la pozitia de HR coordinator, a avut o crestere salariala de aproximativ 25%.


De asemenea, in sectorul bancar, o femeie care a trecut de la relationship manager la pozitia de agency manager si apoi ca director de sucursala a avut o crestere salariala de aproximativ 80% in ultimii doi ani", spune Alina Botezatu.


Potrivit acesteia, in functie de domeniul de activitate au fost si cazuri in care salariul s-a dublat. O arhitecta promovata pe pozitia de chief architect cu cinci arhitecti in subordine a obtinut, in urma promovarii, un salariu dublu fata de cel initial. "Cele mai multe dintre femeile care detin pozitii de top activeaza in domeniul marketingului, al consultantei, in publicitate, servicii medicale si in resurse umane", spune si Madalina Didea, managing partner al companiei de recrutare Hart Human Resource Consulting.


Potrivit acesteia, salariul unei femei din top management depinde mult de industrie, de tipul de companie, de responsabilitatile rolului, de senioritatea persoanei, dar, in linii mari, salariul poate varia de la 3.000 pana la 7.000 de euro pe plan local, daca ne referim la organizatii multinationale.


In opinia acesteia, barbatii sunt avantajati de faptul ca sunt mai dispusi sa faca deplasari, au, in general, o atitudine mai obiectiva comparativ cu femeile, care au uneori tendinta de a fi mai subiective.


Potrivit unui raport intocmit de Comisia Europeana in urma cu cateva luni, femeile din spatiul UE sunt in continuare mai prost platite decat barbatii si ocupa pozitii inferioare acestora, cu toate ca sunt mai bine pregatite.


Rata de angajare a femeilor ramane inferioara celei a barbatilor, cu 14,4%, iar barbatii castiga cu 15% mai mult pe ora decat femeile. In acelasi raport se mai arata ca procentajul femeilor manager ajunge la 33% din totalul posturilor de conducere din tarile UE.


Promovarile


* Doar 30% dintre promovarile pe piata locala sunt in favoarea femeilor

* Salariul unei femei care detine o pozitie de top poate ajunge la 7.000 de euro

* In anumite cazuri, pachetul salarial poate creste cu 100% in urma promovarii

* Beneficiile sunt incluse in 95% dintre promovari

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...