Mihaela Stroe: Autoevaluarea, punctul zero al unui an nou de succes

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 00:00
4546 citiri
Mihaela Stroe: Autoevaluarea, punctul zero al unui an nou de succes
Foto: SaveMoment

Acum, la sfarsit de an, cand activitatile de business nu mai functioneaza la maxim, ci este momentul organizarii de petreceri si transmiterii de felicitari, ai putea face, totusi ceva util inclusiv din punctul de vedere al business-ului, pentru noul an: Autoevaluarea.

Mihaela Stroe, sociolog, speaker motivational, autor si specialist in comunicare nonverbala, iti explica rolul autoevaluarii in aceasta perioada, iti spune cum sa iti faci lista de obiective pe 2014, sa le ordonezi in functie de prioritate si sa iti dai seama cam de cat timp liber vei avea nevoie anul acesta.

Incepe prin intrebarea "Ce este important pentru mine acum?", te sfatuieste specialistul.

"Este cea mai buna intrebare pentru a afla ce conteaza pentru tine. Ca sa afli raspunsul adevarat care vine de la sinele tau interior, pune intrebarea "Ce este important pentru mine acum?" de cel putin 5 ori. Te invit sa experimentezi!", spune Mihaela Stroe, pentru Business24.

Cum ii sfatuiti pe cei care ne citesc sa se autoevalueze? Cat de importanta este aceasta practica?

Autoevaluarea este una din cheile succesului in business, in opinia mea. Ii sfatuiesc pe toti oamenii de afaceri sa stea cu ei insisi la o cafea intr-o zi intre Craciun si Revelion si sa reflecteze la anul care tocmai de termina.

Cum sa faci asta? Concret, iti scrii pe o hartie toate domeniile importante ale vietii tale (Relatii, Sanatate, Afacere, Familie, Networking, Educatie, Bani etc.) si iti dai o nota de la 1 la 10, cum ti-a mers tot anul in fiecare dintre ele. Este cea mai simpla forma de autoevaluare.

Trebuie sa recunoastem ca noi, romanii, nu suntem prea pasionati de autoevaluare. Cu toate acestea, mai dau un exemplu pentru cei care doresc cu adevarat sa se autoevaluaze: creati-va propriul sistem de evaluare anuala.

Este necesar sa includa toate ariile asupra carora te-ai focusat in 2013. Spre exemplu, eu incep mereu de la partea de corp fizic care imi influenteaza starea mentala si emotionala, nutritia, casa in care locuiesti, ce invat, unde calatoresc, cariera, investitii, business si lista poate continua.

Evaluarea obiectiva a anului 2013 iti da starea actuala si poti sa o treci o foaie de hartie impartita in doua: in stanga starea actuala, in dreapta starea dorita (adica ceea ce vrei sa obtii la fiecare item in 2014).

Putini oameni se incumeta la aceasta autoevaluare (starea actuala-starea dorita) si cei care o fac (mai ales cei cu care lucrez in programul de coaching "Life Control" de 45 de zile) au rezultate foarte bune si sunt foarte multumiti. Pentru ca viata li se transforma pur si simplu!

"Ceea ce primesti de la viata nu este neaparat ceea ce doresti, ci ceea ce astepti". Pornind de la acest citat as vrea sa le dam cateva idei celor care nu stiu ce sa treaca pe lista de obiective si asteptari pentru 2014.

Constat in lucrul cu oamenii ca este chiar un "efort" sa descopere ce obiective si asteptari sa aiba de la propria persoana (si aici eu ma refer la obiectivele pe care le stabilim la inceputul fiecarui program de coaching).

De ce oamenii nu stiu ce sa treaca pe lista de obiective si asteptari pentru 2014? Sunt doua explicatii: in primul rand ai nevoie de timp cu tine ca sa alegi si in al doilea rand de multe sapaturi in interior pentru le gasi exact pe acelea care vor ajuta sa evoluezi in 2014.

Vreau sa le dau celor care nu stiu inca ce sa treaca pe lista obiectivelor pentru 2014 o sugestie (o stiu de la un om minunat, Dragos Roua): scrie pe o foaie de hartie 12 lucruri pe care vrei sa le indrepti la tine.

Dupa ce le-ai scris, transforma aceste 12 lucruri in afirmatii pozitive pe care le treci pe cate o foaie pe care ai imprimat o maimuta. Astfel, ai 12 "maimute" pe care sa le "imblanzesti", cum spune Dragos, in 2014.

Eu iti sugerez sa le imblanzesti cate una pe luna. Fac deja exercitiu cu mai multe persoane si functioneaza foarte bine. Cei care sunt curajosi pot imblanzi maimuta intr-o saptamana, bineinteles. Depinde de hotararea fiecaruia cat timp aloca "imblanzirii" fiecarui maimute!

Sa dam si un exemplu concret:

Obicei prost (Maimuta neimblanzita): Furia/Mania

Obicei bun (Maimuta imblanzita): Comunicarea in timp real si eliberarea pe loc a emotiilor, gandurilor, dorintelor.

Obiectivul 2014 (Ce vreau sa obtin?): Sa nu mai tin in interiorul meu ceea ce vreau sa exprim.

"Managementul timpului" personal ar putea fi unul dintre obiectivele importante in 2014, pentru ca efectele sale se vad clar pe plan profesional. Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti controla mai bine viata?

Benjamin Franklin spunea "Valorizezi viata ta? Atunci nu mai pierde timpul, pentru ca el este materia din care viata ta este fabricata". Cred ca totul este important daca te ajuta sa-ti controlezi mai bine viata. In programul de 45 de zile "Life Control" facem acest lucru: fiecare persoana realizeaza la finalul sau care sunt cele mai importante lucruri pentru el.

Pot doar sa dau aici exemplul personal, pentru ca raspunsul la intrebarea de mai sus depinde de fiecare om.

Cele mai importante "lucruri" pentru mine pentru a-mi controla eu viata mea (si nu altii) sunt in aceasta ordine: 1. libertatea personala, 2. familia, 3. finantele/banii, 4. disciplina personala, 5.pasiunea, 6.invatarea si evolutia continua, 7. orientarea catre excelenta, 8. contributia la evolutia altora. Sunt cei 8 piloni care sustin "succesul" meu ca om si profesionist.

Ii incurajez pe cei care ne citesc sa-si identifice fie singuri, fie sa apeleze la un life sau business coach, pentru a afla care sunt cele mai importante lucruri pe care pot construi o viata implinita. Sau sa-si puna intrebarea: Ce este important pentru mine acum?

Este cea mai buna intrebare pentru a afla ce conteaza pentru tine. Ca sa afli raspunsul adevarat care vine de la sinele tau interior, pune intrebarea "Ce este important pentru mine acum?" de cel putin 5 ori. Te invit sa experimentezi!

Cum ne dam seama ca avem nevoie de un mai bun management al timpului personal, privind inapoi, in anul care se incheie?

Ma uit la rezultatele mele pentru anul 2013. Daca sunt multumit de ele, inseamna ca am avut un bun management al timpului personal. Daca nu, e clar ca este un domeniu unde am nevoie de imbunatariri.

Pentru controlul timpului (ceea ce fac cu clientii mei in "Life Control- Un alt fel de time management") analizam urmatoarele 5 directii si sa ajut clientul pe ce anume sa se focuseze in anul 2014 ca isi atinga rezultatele dorite la finalul anului:

Planificare pe termen lung (proiecte, resurse necesare, colaboratori).

Planificare personala (ce ar trebui sa incetez sa mai fac, ce ar trebui sa continui sa fac ca si pana acum, ce ar trebui sa fac mai mult).

Rezultate (daca sunt angajat: ce asteptari are seful/compania de la mine?; daca sunt antreprenor: ce asteptari am de la business-ul meu; daca sunt student: cum ma ajuta ceea ce fac in cariera mea?) Toate difera de rolul pe care fiecare ni-l asumam.

Activitati (ce activitati doar eu le pot face, ce activitati le pot delega, ce activitati nu sunt necesare atingerii obiectivului meu, etc.)

Sarcini (ce sarcini sunt obligatorii, ce sarcini fac parte din planificarea pe termen lung, ce sarcini depind de timpul meu, ce sarcini implica resurse mai mare decat cele disponibile, etc.)

Cum ar trebui sa ne incepem anul 2014?

Prin stabilirea unei misiuni personale anuale pentru care esti dispus sa investesti timpul tau, banii tai si pasiunea ta in 2014. Iarasi dau exemplul meu personal: "Misiunea mea personala in 2014 este sa ma focusez pe influentarea a 5000 de oameni care sa evolueze personal si profesional in perioada 16 decembrie 2013- 16 decembrie 2014".

Pornind de la acest exemplu, iata cateva intrebari care sa te ajute sa-ti definesti misiunea personala anuala:

- Este ideea mea sau este a altei persoane?

- Ma motiveaza suficient aceasta misiune personala anuala pentru a actiona?

- Ma inspira aceasta misiune personala anuala sa devin mai bun/a in domeniul meu?

- Este aceasta misiune personala anuala in concordanta cu domeniile vietii mele (in special cu valorile mele personale si planificarea strategica pe termen lung?

- Sunt dispus/a sa accept aceasta provocare si sa nu ma las distras/a de obstacolele care pot aparea?

Retine un lucru: Vei avea mereu parte de ceea ce este FOCUSUL tau constant si daca iti vei stabili obiective/misiuni personale anuale suficient de mari astfel incat sa te inspire si sa aiba importanta maxima pentru viata ta. Atentie ca ceea ce iti doresti sa nu fie nici prea putin, nici prea mare sau sa fie greu de atins.

Este imposibil sa copiezi obiectivele altei persoane, este ca si cum ai copia valorile personale si principiile de viata. Nu vor rezona cu ceea ce esti TU in interiorul tau. Putem sa ne alegem un model pe care sa il urmam, insa nu putem sa face copy-paste. Esti unic/a, original/a si irepetabil/a. La fel si obiectivele tale!

Ce ar trebui sa aiba prioritate, in 2014?

Nu imi permit sa dau sfaturi, pentru ca fiecare persoana are propriile prioritati in functie de varsta sa, de nivelul de business sau de cariera unde este implicat, in functie de valori si principii de viata. Ce pot face pentru cititori este sa ofer "food for thought" (ceva la care sa reflectati inainte de a va stabili prioritatile anului 2014):

- Decide ce este important pentru tine in 2014.

- Fa diferenta clara intre ceea ce este important si ceea ce este irelevant.

- Scrie o lista cu distractorii posibili in 2014 si stai departe de ei (pot fi persoane toxice, televizor, Facebook, etc.).

- Cauta in interiorul tau ce te motiveaza sa mergi mai departe pe drumul ales in 2014. Vei avea nevoie de motivatia ta interioara si de vointa ca sa depasesti obstacolele.

- Lucreaza la stima ta de sine constant (prin obiceiuri mici, zilnice) pentru ca ea te va ajuta sa iti atingi obiectivele.

- Inregistreaza progresul pe care il faci: de unde pleci in ianuarie 2014 si unde ajungi in decembrie 2014.

- Scrie un plan de actiune si urmeaza-l cu strictete. La finalul anului recompenseaza-te. Meriti!

Pentru mine, in 2014 prioritate maxima o au urmatoarele arii ale vietii mele: familia, cariera, finantele, educatia, latura mea artistica, atitudinea, corpul fizic, starea mentala, starea emotionala, starea spirituala/contributia.

Putem face o legatura intre un concediu in destinatia favorita si productivitatea timp de cateva luni dupa? Pastrand aceasta logica, cat timp liber si relaxant ar trebui sa ne rezervam pentru noul an?

Depinde de cat de disciplinat/a esti. Sunt persoane care dupa un concediu au nevoie de mai mult timp pentru a redeveni productivi. Si sunt persoane pe care un concediu le stimuleaza sa fie si mai productivi.

Tu alegi din ce categorie faci parte. Eu fac parte din a doua categorie: concediu ma relaxeaza si stimuleaza sa fiu mai productiva imediat ce m-am intors; simt nevoia ca o data la doua-trei luni sa am o rupere de ritm si sa ma relaxez profund.

Numesc aceasta perioada "incarcarea bateriilor". Sugerez cel putin doua concedii mari pe am (unul cu familia, unul doar cu partenerul) si mici "ruperi de ritm" de cate ori simti ca ai nevoie. Aici depinde totul de ritmul fiecaruia. Deci, este important sa stii cum functionezi!

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#rol autoevaluare sfarsit de an, #Mihaela Stroe autoevaluare, #cum te autoevaluezi , #Leadership autentic