Obiective pentru un 2014 de succes, cu Iva Berghmann

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 00:00
3668 citiri
Obiective pentru un 2014 de succes, cu Iva Berghmann

Iata ca a venit si Anul Nou si deja incepem sa ne auto-bombardam cu ganduri legate de anul care tocmai s-a incheiat. A fost un an bun? A fost un an rau?

Ne facem de fiecare data trecerea in revista a ceea ce a mers bine si a ceea ce ar fi putut fi altfel. Nu e timp pentru regrete. Vine un an nou si, indiferent de cum au mers treburile pana acum, avem in fata un 2014 care se anunta plin de noi provocari.

Ne trecem repede in revista o lista mentala cu ce sa NU facem, dar mai ales cu ce sa facem in 2014. Daca te uiti la lista observi ca ea contine "rezolutii" pe care ti le-ai asumat si in anii precedenti si nu le-ai facut. Dar nu-i nimic! Te consolezi spunandu-ti ca anul acesta va fi altfel.

In calitate de creator si dezvoltator al programului Fii Extraordinar am fost rugata sa scriu acest articol despre ce fel de obiective ar trebui sa isi asume oamenii de afaceri pentru un 2014 Extraordinar.

Ma gandesc! Tastele refuza sa scrie singure! Citesc cateva articole poate imi vine inspiratia... Gasesc o multitudine de informatii in legatura cu obiectivele, atotputernicul SMART pare sa fie omniprezent. Ma enervez, ma calmez si deodata ideile incep sa curga...

M-am gandit sa ofer cititorilor Business24, cinci elemente cheie pe care sa se focuseze daca doresc un 2014 Extraordinar. Cu siguranta ca lista ar fi putut fi mult mai lunga, insa, dupa discutii indelungate purtate cu cei peste 500 de membrii din cadrul programului Fii Extraordinar, acestea cinci s-au diferentiat net.

Familia

Voi aborda acest subiect dintr-un alt unghi, tocmai pentru ca stiu ca marea majoritate a managerilor au provocari in a mentine un echilibru intre viata profesionala si cea familiala. Abordarea acestui echilibru este gresita! Ea porneste de la ideea ca daca ai succes in afaceri, atunci ai fericire si acasa.Recomandarea mea: inceteaza sa mai echilibreezi familia cu business-ul. Fa din familia ta o PRIORITATE!

Daca afacerea ta este infloritoarea, dar partenerul tau de viata "plange" asteptandu-te sa te intorci de la birou, e timpul sa verifici care este realitatea in care traiesti. Daca preferi, ajuns acasa, sa petreci timp cu "prietenii" online, in loc sa te joci cu copii tai atunci ai o sitiatie care necesita atentia ta imediata.

M-am intrebat adesea daca, pasagerii celor doua avioane prabusite in timpul atacurilor 9/11, in ultimile clipe ale vietii lor, s-au stresat pentru cine stie ce task neterminat la birou sau ... s-au gandit la cei dragi? E doar un gand, dar care ar trebui sa delimiteze foarte clar ce anume ar trebui sa fie prioritar in viata noastra.

Curajul

Si aici voi aborda un pic diferit notiunea de curaj.

In cartea sa "Man search for himself " psihologul american Rollo May afirma ca " opusul curajului nu este lasitatea, ci este conformarea". Suntem invatati de mici sa ne conformam: pana la varsta de saptee ani suntem invatati ca nu este frumos sa aruncam cu hartii pe jos, stim sa scriem, sa salutam si sa spunem pentru orice "Multumesc!".

Se spune ca avem "cei sapte ani de acasa" si acesta este un lucru bun. In egala masura pana la varsta de 25 de ani avem o meserie si stim ce avem de facut ca sa ne castigam existenta.

Pana la aceasta varsta am ajuns sa cunoastem deopotriva succesul si esecul, iar la varsta de 65 ani statisticile arata ca doar cinci din 100 de persoane vor spune ca au avut viata pe care si-au dorit-o. Recomandarea mea: in 2014 fiti inovativi, fiti nonconformisti, cautand in permanenta sa faceti altfel lucrurile, decat le-ati facut pana acum.

Circumstantele

Se spune ca singurele lucruri certe pe lumea aceasta sunt moartea si impozitele. Afirmatia mi se pare mai degraba pesimista, decat optimista. As adauga in contextul actual ca pe langa cele doua elemente stipulate mai sus, un lucru cert este schimbarea, iar oamenii traiesc constant in efectele acestor schimbari.

Mai mult decat atat, asa cum spunea George Bernard Shaw "oamenii dau vina intotdeauna pe circumstante pentru ceea ce sunt... Oamenii care reusesc in viata sunt oamenii care cauta circumstantele pe care le vor, iar daca nu le gasesc le creeaza." Intreaba-te constant care sunt circumstantele tale si cum pot ele sa te duca mai aproape de obiectivele tale.

Dezvatarea

O vorba din batrani spune ca "invatul are si dezvat". Cred cu toata taria ca pe parcursul vietii noastre acumulam foarte multe cunostinte si convingeri la care nu renuntam din ratiuni care tin de ego-ul nostru.

Se spune ca omul se naste cu o infinitate de orizonturi care pe masura ce inaintam in varsta se ingusteaza pana cand se transforma intr-un punct si atunci spune " din punctul meu de vedere".

Leaderii adevarati sunt capabili sa depaseasca limitele mintii lor si sa admita ca sunt lectii pe care trebuie sa le uite si sunt lectii noi pe care trebuie sa la invete. Nimeni nu are toate raspunsurile.

Daca lumea este intr-o continua schimbare, piata este intr-o crestere constanta, mintile se dezvolta, nu putem avea pretentia de a rula constant in vechi tipare, dorindu-ne rezultate diferite.

"Dezvatarea" descatuseaza abilitatea de a evolua si de a ne nuanta gandirea care are ca rezultat schimbarea si inovatia de care are nevoie orice business pentru a se dezvolta. Leaderii adevarati sunt dispusi sa isi sacrifice propriul ego, in favoarea gandirii corecte.

Nimic nu trebuie

Imi inchei mica mea calatorie scriindu-ti ca in viata nu trebuie sa faci nimic. Daca te trezesti ca in viata ta sunt prea multi de "trebuie" intreaba-te daca acel "trebuie" este al tau sau al altuia.

In viata ALEGEM! Invata asa cum te-am invatat la punctul 4 un cuvant nou: ALEG! Nu trebuie sa vin eu sa scriu un articol despre CUM poti sa ai un 2014 Extraordinar sau despre CE sa faci ca sa ai o viata Extraordinara.

TU stii ce si cum sa faci. E timpul sa ALEGI sa fii ce vrei, cum vrei, cand vrei...asumat si constient. Doar ALEGE!

Iva Berghmann

NLP Practitioner

NLP Master Practitioner

NLP Trainer

Master Life Coach

Autoare a peste 25 de programe de dezvoltare personala, care se adreseaza deopotriva mediului corporate, IMM, dar si persoanelor fizice.

Autoare a unui amplu program de dezvoltare personala, Fii EXTRAORDINAR, program care cuprinde la nivel national peste 250 de mambrii din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Deva, Resita, Oradea, Constanta si Arad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#obiective 2014, #obiective nou an, #Iva Berghmann Fii Extraordinar, #cum sa ai succes 2014 , #Leadership autentic