Power Coaching: Despre puterea de a schimba ceva la tine

Sambata, 02 August 2014, ora 00:00
3679 citiri
Power Coaching: Despre puterea de a schimba ceva la tine
Foto: Ramona Ioana Lacatus, Accredited Master Coach (IIC&M), fondatorul scolii Wisdom Coaching si promotorul Power Coaching in Romania

Daca nicio sesiune de coaching nu a reusit sa te determine sa renunti la anumite comportamente neconstructive sau sa-ti aduca un echilibru intre planul profesional si cel personal, poate este momentul sa treci la urmatorul nivel: o sedinta cu un coach care sa te ajute sa-ti accesezi propria genialitate - Power Coaching.

In ultimele decenii, 30% din topul directorilor generali ai Fortune 500 au rezistat mai putin de 3 ani. Esecurile la nivel de top executive ajung la 75% si rareori sunt mai mici de 30%, conform unui studiu publicat de publicatia online Psychology Today.

Mai mult, 2 din 5 CEO esueaza in primele 18 luni, conform unui studiu al Harvard Business Review.

Principalele motive ale esecului sunt: orgoliul, un stil de leadership nepotrivit pentru cerintele actuale ale pietei si lipsa inteligentei emotionale.

82% din liderii noi deraiaza de la obiectivele companiei pentru ca esueaza in a crea parteneriate puternice cu colegii si subalternii. O putem numi o incredere exacerbata sau orgoliu, insa liderii puternici si de succes deseori nu au incredere in cei din jur sau considera ca nu au nevoie de idei sau sfaturi de la nimeni.

Daca te regasesti si tu in acest impas impas, Business24 iti propune o noua abordare, mult mai complexa decat coaching-ul clasic, pe care numerosi specialisti ti l-au propus pana acum: Power Coaching.

"Unul dintre motivele pentru care firmele aleg sa lucreze cu Power Coachi este dorinta producerii unor schimbari permanente in comportamentele si obiceiurile angajatilor. Pe de alta parte, clientii obtin capacitatea de a gandi pentalateral, ceea ce stimuleaza geniul interior. Descopera de ce repeta aceleasi comportamente neconstructive uneori decenii la rand. Obiceiul de a judeca si a invinui devine o amintire", explica Ramona Ioana Lacatus, Accredited Master Coach (IIC&M), fondatorul scolii Wisdom Coaching si promotorul Power Coaching in Romania, pentru Business24.

Ramona lucreaza de peste 10 ani in domeniul de coaching si in acest rastimp a acumulat o experienta de peste 4000 de ore de coaching unu la unu si cu echipe. In fiecare an are zeci de clienti care intra in programe de Life si/sau Executive Coaching de minim 15-20 de sesiuni.

"Metodele pe care noi le folosim se numesc Power Coaching with Mind Kinetics (PCMK™). Power Coachingul incorporeaza filozofia, standardele de etica si competentele de coaching ale ICF (Federatia Internationala de Coaching) si IIC&M (Institutul International de Coaching si Mentoring) ", explica aceasta.

Mind Kinetiks - Deschide-ti mintea si incarc-o cu energie pozitiva

Mind-Kinetics este stiinta CLI care deschide mintea si ajuta clientul sa primeasca noi idei si sa actioneze conform cu ele, pentru a produce schimbari pozitive permanente, spune specialistul.

Kinetics inseamna, conform dictionarului Webster, 'energie asociata cu miscare'. Stiinta Mind Kinetics ia aceasta energie, acest potential enorm al fiintei umane si o pune in miscare. Intr-un astfel de antrenament se intampla schimbari atat la nivel mental, cat si fizic si chiar sufletesc.

"Mintea este instrumentul pe care il folosim pentru a constientiza tiparele de gandire, emotiile, fricile si a 'ne elibera' de balastul pe care uneori il purtam cu noi zeci de ani. Iar apoi accesam centrii creativi superiori din creier pentru a 'descarca' solutii din supraconstient", completeaza Ramona Ioana Lacatus, intr-un interviu acordat Business24.

Cum functioneaza o sesiune de Power Coaching?

Un Power Coach CLI folosind instrumente specifice, pune anumite intrebari in ordinea potrivita pentru a ajuta clientul sa descopere motivele incapacitatii lui de a produce un rezultat sau de a depasi o provocare. Exploreaza impreuna blocaje, emotii, frici, Legi Universale, valori ale umanitatii, etc.

Stiinta Mind Kinetics® (Cinetica mintii) este cea care determina deschiderea receptorilor celulelor creierului. Cand avem in viata un esec sau un eveniment care determina o incarcatura emotionala negativa, celulele din creier se contracta si astfel nu mai primesc suficienta hrana (oxigen si glucoza), iar noi experimentam o stare de ceata mentala si blocaj.

Incepem sa repetam aceleasi tipare de gandire si comportament neconstructive din nou si din nou.

Stiinta a demonstrat ca obiceiurile si comportamentele se schimba doar daca exista o transformare fiziologica in celulele care se ocupa de procesul de gandire.

Iar instrumentele Mind-Kinetics creeaza acea transformare fiziologica in creier. Si astfel celulele incep sa primeasca din nou hrana din partea sangelui iar clientul este atunci intr-o pozitie emotionala si intelectuala optima pentru a crea noi idei si solutii (din centrii creativi superiori ai creierului).

Desigur, sesiunea include si partea de mentoring.

La finalul sesiunii de Power Coaching, dupa ce clientul si-a creat un plan de actiune, coachul poate veni cu instrumente/idei pe care le-a dobandit de-a lungul experientei sale. Clientul cantareste toate optiunile si decide ce va face pentru a-si atinge obiectivele.

Cu ce se diferentiaza Power Coaching-ul de Executive Coaching sau alte modele de coaching de pana acum?

Metodele Power Coaching ale CLI pot fi folosite atat in sesiuni de Executive Coaching cat si in Life Coaching. Noi antrenam fiinta in ansamblul ei. Sunt cateva diferente majore intre coachingul avansat de tip Power Coaching si coachingul simplu, conversational.

In coachingul simplu se foloseste cu preponderenta emisfera stanga pentru a analiza o situatie si a gasi solutii. In Power Coaching stimulam folosirea intregului creier adica emisfera stanga, emisfera dreapta, mintea constienta, subconstienta si supraconstienta (sau mintea de geniu).

Pe de alta parte, in coachingul simplu accentul se pune pe vointa clientului pentru a produce o schimbare si in multe cazuri nu este suficienta. Intr-o sesiune de Power Coaching inlocuim tiparele negative de gandire subconstiente cu unele pozitive si asta determina schimbari pozitive permanente.

Ce le spuneti celor care vin la dumneavoastra pentru a-i ajuta sa-si gaseasca echilibrul intre planul personal si cel profesional?

Toatel cele 7 domenii principale ale vietii sunt importante: sanatate, social, familie, cariera, financiar, spiritual, mental (intelectual). Indiferent ce nu functioneaza intr-unul dintre aceste planuri exista efecte in toate celelalte.

De aceea, la inceputul unei relatii de coaching noi alegem impreuna cu clientii o serie de auto-evaluari cu ajutorul carora facem o scanare a intregii vieti si a nivelului de satisfactie si rezultate in fiecare domeniu. Pe baza acestor informatii cream un plan de invatare si dezvoltare pe apoi il urmarim indeaprope.

Ne puteti oferi un exemplu concret, al unui manager care si-a schimbat datorita Power Coaching comportamentul? Ce efecte a avut asta in viata sa profesionala?

Recent am lucrat cu un manager care se simtea coplesit de cantitatea de munca pe care o avea de indeplinit in fiecare zi. Lucra cate 15-16 ore pe zi si rareori avea timp pentru familie si cei 2 copii ai sai.

Intr-o sesiune de power coaching a descoperit ca la varsta de 5 ani cand parintii l-au luat de la bunici pentru a fi adus in alt oras cu scopul de a incepe scoala, el a trait acest eveniment ca pe o drama. Nu a inteles de ce nu poate ramane cu bunicii pe care ii iubea atat de mult si langa care avea toata libertatea de a face ce dorea. Si in mintea lui de copil si-a creat convingerea neconstructiva ca "in viata nu poti face ce iti place, trebuie sa faci ce ti se cere".

Iar acum, ca adult, daca mediul corporatist "ii cerea" performanta indiferent de consecinte, el se conformase si muncea pana la epuizare, pentru ca subconstientul este cel care ne conduce cu adevarat viata. Constientizand acest eveniment, am creat o convingere pozitiva - am inlocuit cu aceasta, in subconstient, convingerea negativa, iar efectul a fost extraordinar.

In mod natural, fara vreun efort, a inceput sa ajunga acasa de la birou la ora 18.00, a inceput sa petreaca timp cu familia si copiii lui, ceea ce nu se mai intamplase de mult, si a reusit sa se odihneasca mult mai bine. La munca si-a dus la bun sfarsit cateva proiecte pe care le tot amana si a incheiat cu brio un proiect nou, foarte dificil, care altadata l-ar fi adus la epuizare.

A reusit dupa mult timp sa aiba 2 vacante cu familia si in prezent are convingerea ca daca echilibrezi viata personala si cea profesionala reusesti sa faci chiar mai multe la birou si sa te poti bucura si de viata.

In mod evident, totul este legat de "putere". De unde putem gasi resurse interioare pentru aceasta "putere"?

In cadrul sesiunilor de coaching PCMK™ ducem clientul catre un punct de "putere deplina". Asta inseamna ca a trecut de la o stare de victimizare la leadership si incepe sa ia decizii bazandu-se atat pe inteligenta rationala cat si pe inteligenta emotionala (IQ + EQ = PUTERE DEPLINA). Astfel planul de actiune este facut folosind atat logica, cat si inima.

Stephen Covey spunea "Atunci cand o persoana are acces atat la emisfera dreapta, intuitiva, creativa, vizuala, cat si la cea stanga, analitica, logica, verbala, atunci intregul creier functioneaza."

Geniile din istorie sunt cunoscute ca fiind ganditori pentalaterali, persoane care au folosit cu maiestrie atat emisfera dreapta, cat si pe cea stanga a creierului, mintea constienta, subconstienta si supraconstienta (mintea de geniu de unde sunt "descarcate" solutiile). Noi consideram ca fiecare persoana are potentialul unui geniu, este necesar insa sa invete cum sa isi acceseze propria genialitate. Si asta facem invatand clientii diferite metode de self-coaching, pe care sa le foloseasca intre sesiunile cu un Power Coach si ulterior, dupa incheierea acordului de coaching.

Cum ati defini, mai exact, "schimbarea de comportament pentru totdeauna"?

Cand o persoana nu poate gandi clar pentru a-si atinge un obiectiv sau a depasi o provocare, exista un motiv fiziologic. Neurologul Candace Pert, Ph.D sugereaza ca receptorii aflati pe membranele celulare se contracta datorita unor evenimente din trecut care au cauzat o incarcatura emotionala. Responsabilitatea unui Power Coach este aceea de a descoperi motivele pentru care acesti receptori s-au inchis.

Avand aceasta constientizare, clientul se poate elibera de acel blocaj mental care reprezinta de fapt tiparul de gandire subconstient care il oprea din a-si atinge obiectivul. Cand tiparul negativ este inlocuit cu unul pozitiv iar transformarea fiziologica la nivel celular a avut loc, atunci perceptiile si comportamentele clientului se schimba pentru totdeauna, adica din acel moment actiunile clientului vor fi in concordanta cu noua convingere pozitiva subconstienta.

Spuneti-ne mai multe despre scoala Wisdom Coaching. Ce surprize ne pregatiti, odata cu absolventii acestei scoli?

Noi pregatim coachi profesionisti atat pe Life Coaching, cat si Executive Coaching. Absolventii iau apoi aceasta stiinta si o folosesc pentru a produce schimbari de gandire si comportament in mediile lor.

Avem deja absolventi care au inceput sa contureze proiecte sociale, in scoli, pentru tineri adolescenti si copii. Altii vor sa lucreze cu familii cu copii sau mame care abia au nascut. Unii si-au propus sa aduca aceste instrumente in corporatii, pentru a schimba cultura organizationala intr-una in care exista respect reciproc si comunicare autentica. Avem absolventi care au venit din mediul juridic si au o viziune in a transforma paradigmele legate de legislatie, integritate, onoare. In urmatorii ani veti auzi din ce in ce mai mult despre proiecte facute de Power Coachi CLI si ma bucur ca putem astfel contribui cu adevarat la calitatea vietii oamenilor din aceasta tara.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Power Coaching, #Ramona Lacatus Power Coaching, #coaching schimbare , #Leadership autentic