Unii se simt motivati de recunoasterea ta, stiai? Coaching, cu Dana Burghel

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 00:00
2783 citiri
Unii se simt motivati de recunoasterea ta, stiai? Coaching, cu Dana Burghel
Foto: falkvinge.net

Ati intalnit persoane care spuneau prin tot, de la comportament pana la imbracaminte si cateodata chiar si verbal, "Uitati-va la mine ce tare sunt!"? Sau pe cei care, in spatele biroului, au toate diplomele primite inramate si la vedere? Ei bine, ei sunt cei motivati de recunoastere!

Cum ii depistam, in afara de cele doua semnalmente de mai sus?

Vor sa fie remarcati si sa iasa in evidenta cu tot dinadinsul, in fata tuturor, nu numai in fata sefului. Sunt ahtiati dupa trofee sau alte simboluri ale realizarilor lor si, asa cum am spus, le afiseaza! Cer atentie prin imbracaminte, cauta laude pentru ceea ce fac, se fac remarcati in sedinte, iar daca nu le sunt recunoscute realizarile, fac tot posibilul sa le faca ei remarcate!

Sunt cei care scriu frecvent rapoarte si vorbesc cu sefii mai mult decat ar fi nevoie. Sunt laudarosi si dominanti si ascund, in general, informatiile negative despre ei. Alte aspecte mai putin placute legate de acest profil de motivatie profesionala mai sunt si urmatoarele:

Daca nu primesc recunoastere din partea colegilor, o cauta imediat la sef sau si-o vor insusi, asumandu-si meritele altora; Au dificultati in a da credit celorlalti; Cauta performante vizibile si din acest motiv nu prioritizeaza foarte bine; Fac aprecieri pozitive, evitand orice aprecieri negative, chiar daca sunt necesare; Sunt distanti si in general au comportament de 'baiat bun' sau 'baiat rau'; Isi seteaza propriile obiective la un nivel scazut, obiectivele celorlalti la un nivel inalt.

Cum sa conducem o persoana cu o asemenea motivatie si cum sa-i setam obiectivele?

Este nevoie de evaluari frecvente cu setari de obiective. Este bine sa il laudam mai mult decat o facem in mod normal si sa ii dam feedback constant; practic se hraneste din aceste laude!

Este nevoie sa agream obiectivele cu el, pentru ca altfel si le va seta foarte jos, vrand sa fie sigur ca le va atinge, ca sa primeasca recunoastere. Util si eficient ar fi sa folosim umorul atunci cand marim standardele obiectivelor lui, pentru ca in mod direct nu le va 'cumpara'. Nu trebuie sa punem presiune pe astfel de persoane, insa este nevoie sa le fim prin preajma zilnic si sa le recunoastem meritele ori de cate ori putem, chiar daca la un moment dat ni se poate parea prea mult!

Alte actiuni ce pot motiva acest profil:

Rasplata de orice fel! Poate nici sa nu fie in fata celorlalti, pentru ei, rasplata sa fie! Lauda-i performantele prin orice mijloace: fata in fata, memo, email, telefon etc.

'Fierbe-l' pentru performantele slabe folosind acelasi gen de comunicare ca atunci cand il lauzi. Publica o lista cu rezultatele tuturor; evident pentru el este motivant daca se afla printre primii sau se evidentiaza prin ceva. Publica-i performantele de exceptie in ziarul intern, in mod special si cu fotografie. Consulta-l din ce in ce mai des in area lui de expertiza: fata in fata sau in grup, pentru a se simti important.

Toate profilele motivationale prezentate in ultimele articole nu au fost facute pentru a eticheta, ci pentru a atrage un pic atentia asupra unor aspecte care, desi generale, la o a doua privire... parca se potrivesc.

Pentru mine a fost o reala placere sa descopar ca modalitati de motivare descoperite in aceste profile functioneaza si ca oamenii se schimba vazand cu ochii doar datorita faptului ca i-am laudat mai mult sau le-am oferit recompensa potrivita.

Nu uitati! Ceilalti nu sunt neparat motivati de ceea ce credem noi sau de ceea ce avem noi la indemana si le dam, ca sa fie! Daca le oferim conform asteptarilor, atunci rezultatele vor fi pe masura!

Dana Burghel

executive & team coach

work-life balance coach

Oblio Learning (http://www.obliolearning.ro/)

Dana Burghel are o experienta de 8 ani in coaching (executiv, de echipa, personal, sportiv), domeniu in care s-a specializat dupa o serie de functii de coordonare avute in companii romanesti si multinatioanale, care i-au adus experienta in vanzari, marketing, client service, project management s.a. Abordarea sa in coaching este una pragmatica, focusata pe rezultate concrete iar programele sale sunt construite adaptat, in functie de nevoile fiecarui client.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#motivatie recunoastere, #coaching motivatie, #tehnici motivatie angajati , #Leadership autentic