Vorbarie pe bani grei: Iata care sunt castigurile oratorilor de top!

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 16:35
3498 citiri
Vorbarie pe bani grei: Iata care sunt castigurile oratorilor de top!

Prezentarea vinde! Regula de aur a marketingului nu s-a transferat intru totul in campul vizualului, iar talentul oratoric inca este bine rasplatit, mai ales intr-o piata avida de substratul povestilor de succes din spatele unor personaje sau a unor produse asa cum este cea americana.

Cand vorbitorul este chiar unul dintre eroii povestii, atunci onorariile pentru un speech public cresc la cote ametitoare. Povestile de succes fac parte din cultura americana si sunt inca bine rasplatite dupa cum noteaza redactorii publicatiei Bloomberg.

120 de minute de munca pentru glorie

Nationala de fotbal a Statelor Unite a parasit Cupa Mondiala din Brazilia cu capul jos dupa infrangerea suferita in fata Belgiei. Chiar si asa, americanii au gasit rapid un erou in persoana portarului Tim Howard.

Salvator al portii in 16 ocazii pe toata durata meciului, Howard nu a trebuit sa mai faca altceva pentru a ajunge la inimile americanilor.

"Un fotbalist trebuie sa traga din greu un meci de 90 sau 120 de minute pentru a primi contracte de speech-uri platite timp de un an intreg. Totul tine de vizibilitatea personajului. Cu cat mai mare vizibilitatea, cu atat mai crescut este onorariul", a constatat Carlton Sedgeley, impresarul oratorilor celebri de la Royce Carlton.

O situatie destul de contrastanta cu era digitala in care traim, aceea de a plati bani pentru a avea sansa de a realiza un minim contact uman cu un vorbitor celebru. Majoritatea discursurilor sunt programate in cadrul Conventiilor nationale sau internationale de pe teritoriul SUA. O industrie care in 2012 a inregistrat o cifra de 1,8 milioane de evenimente la care au participat aproximativ 225 de milioane de persoane.

Visul american

Pentru unele personaje cheie din istoria recenta a Statelor Unite, visul americam de a fi platit pentru ca existi s-a dovedit realitate. Ari Fleischer, fostul secretar depresa al Casei Albe din perioada administratiei George W. Bush, s-a trezit in aceasta postura imediat dupa ce a parasit postul din administratia de stat recompensat cu o leafa anuala de 151.000 de dolari.

Discursurile sale saptamanale au fost recompensate cu 40.000 de dolari/speech.

"Dintr-o data te trezesti ca iti trimit limuzina la scara, iti rezerva bilete la clasa I si mai esti si platit. Pentru mine a fost cel incredibil mod de a parasi sfera guvernamentala", povesteste Fleischer.

In anii '70, fostul presedinte Gerald Ford a fost primul dintre sefii de stat americani care au inceput sa faca bani din oratorie. Onorariul sau era de 25.000 de dolari/discurs, o valoare care il ridica la statutul de star hollywoodian de la acea vreme. Recordmanul este insa Bill Clinton, care a strans 106 milioane de dolari intr-un turneu de 544 de conferinte publice sustinut intre februarie 2001 si ianuarie 2013. Clinton detine si performanta de a obtine 700.000 de dolari pentru doua discursuri tinute in Lagos Nigeria, la invitatia unui patron de presa din aceasta tara.

Afacere de familie

Nici Hillary Clinton, fostul secretar de stat american si sotia lui Bill Clinton nu se da mai prejos cand vine vorba de onorarii. Un speech sustinut la UCLA i-a adus in cont suma de 300.000 de dolari, iar fiica celor doi, Chealsea, are un onorariu de 75.000 de dolari pentru lecturi publice.

"Cand am parasit Casa Alba eram aproape faliti", a sustinut Hillary Clinton intr-un interviu acordat postului ABC. Ma rog, o exagerare care ar face-o sa roseasca de rusine si pe Elena Udrea, dar cert este ca familia isi poate justifica acum veniturile mult mai bine decat in perioada scandalului Whitewater.

Domeniu deschis oricarui om de succes

Criteriul vizibilitatii se aplica aproape oricarui personaj de succes. Nu doar sportivii, politicienii si beizadelele prezidentiale pot ridica onorarii consistente din buzunarul publicului.

Bancherii au un statut aparte si un public care nu se zgarceste sa afle secrete investitionale direct din gura acestora. Fostul sef al Trezoreriei SUA, Ben Bernanke, a parasit postul recompensat cu 200.000 de dolari/an pentru a intra in lumea oratorilor unde incaseaza suma aceasta pentru un singur discurs public.

"Credem ca este un personaj relevant si abia si-a parasit postul", explica onorariul Bernanke unul dintre reprezentantii agentiei Schwab. Firma organizeaza peste 1000 de astfel de evenimente in fiecare an, apeland si la celebritati din strainatate. Iar lista oratorilor bine platiti poate continua cu actori, scriitori celebri, veterani ai misiunilor din Afganistan si lideri de opinie din social media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#onorarii discursuri, #oratori de succes, #bani familia Clinton, #discursuri bancheri, #visul american , #Leadership carismatic