Premierul elen, in fata unei decizii cruciale pentru zona euro

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 19:28
1589 citiri
Premierul elen, in fata unei decizii cruciale pentru zona euro

Gestionarea unei crize interne este una dintre cele mai dificile misiuni pe care le poate avea orice lider. Cand criza interna este combinata cu efecte externe grave, atunci dezastrul ia proportii semnificative. Premierul elen, Lucas Papademos se afla in fata unei duble probleme.

Grecia a inceput seria statelor din zona euro care se prabusesc sub presiunea datoriilor. Afectata de proteste interne, de presiunea liderilor europeni si de contextul mondial, Grecia este in centrul atentiei. Ce ar trebui sa faca acum, premierul intermediar Lucas Papademos? se intreaba Forbes.

In primul rand, publicatia amintita susutine ca prim-ministrul grec trebuie sa isi dea seama cu ce se confrunta, exact. Daca se pune problema ca va ocupa functia doar pana cand va fi inlocuit de o alta persoana mai competenta sau daca poate demonstra ca merita postul permanent.

Deciziile dure se impun

De foarte multe ori, noile organizari presupun si acceptarea unor decizii dure. Ajustarile nu sunt placute si o multime de practici si obiceiuri ramase din timpul guvernarii anterioare trebuie schimbate. La aceste aspecte deja neplacute se adauga si faptul ca populatia nu agreeaza schimbarile. Grecii au dovedit ca nu sunt de acord cu ajustarile salariale si au protestat de multe ori impotriva masurilor de austeritate.

Nici actualul guvern elen, nici opozitia nu isi fac iluzii ca vor trece prin scandalul masurilor de austeritate fara sa fie perceputi ca "bad guys", titreaza Forbes. In schimb, Papandreou a ales o cale de mijloc si a demisionat, inainte ca lucrurile sa devina si mai grave.

Acum, premierul grec Lucas Papademos ar trebui sa isi stabileasca o echipa si sa traseze prioritatile. Acestea ar trebui sa fie: implementarea masurilor de austeritate pentru o reducere substantiala a deficitului, colectarea mai buna a taxelor, in detrimentul unei majorarii taxelor si diminuarea drastica a cheltuielilor publice.

"In 2011, vrem sa obtinem un surplus la buget de 1,8 miliarde de euro pentru ca la sfarsitul lui 2012 sa ajungem la o economie de 3 miliarde de euro", a declarat Evangelos Venizelos, ministrul grec de finante.

Papademos deja a facut primii pasi catre acest lucru, promitand, joi, ca va implementa programul de salvare a Greciei, stabilit impreuna cu liderii europeni luna trecuta, in incercarea disperata de a stabiliza situatia in tara.

Noul premier al Greciei a mai spus ca formarea unui nou Guvern ii va permite statului elen "sa faca fata problemelor viitoare in cel mai bun mod".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Lucas Papademos premier Grecia, #criza zona euro Grecia , #Lideri politici