5 metode pentru a evita emotiile vorbitului in public

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 08:25
9040 citiri
5 metode pentru a evita emotiile vorbitului in public
Radu Turcescu, consultant in relatii publice, fondator SMART PR GROUP

Sustinerea discursurilor in public reprezinta o metoda excelenta prin care te poti pozitiona drept expert in domeniul tau de activitate. Si, cum spuneam in articolele anterioare, oamenii adora sa cumpere de la experti. Este, de asemenea, o forma utila de promovare a afacerii pe care o conduci.

Insa, din punct de vedere al imaginii ( obiectivul principal al activitatii de relatii publice), un esec intr-o prezentare publica ar trebui evitat.

Numeroase cauze pot genera esecul intr-o prezentare publica, insa cea mai des intalnita o reprezinta emotiile extrem de mari. Solutia pe care o aud cel mai des este ʺtransforma emotiie negative in emotii pozitive, generatoare de energieʺ.

Teoretic suna excelent, practic, e mai complicat.

De aceea, mi-am propus ca in acest articol sa va prezint 5 metode prin care poti evita emotiile cand vorbesti in public.

1. Infrunta-ti frica

Primul pas spre rezolvarea unei probleme, indiferent de natura ei, este constientizarea acesteia. Ignorarea problemei nu va face altceva decat sa complice situatia, existand riscul ca teama de a vorbi in public sa isi faca aparitia in momentele cele mai delicate. Daca vei fi suficient de curajos si sincer cu tine insuti, vei putea invinge mult mai usor frica de a vorbi in public.

Cum poti aplica?

  • Inainte sa pleci de acasa, uita-te in oglinda si spune de 3 ori : Am emotii sa vorbesc in public
  • Repeta aceasta fraza si unei persoane pe care o cunosti
  • Identifica o melodie care iti ridica buna dispozitie si ascult-o in masina pana ajungi la eveniment
  • Expira si inspira de 3 ori
  • 2. Invata-ti discursul

    Nici nu iti poti imagina ce liniste va fi in sufletul tau in momentul in care vei fi stapan pe ceea ce ai de spus. Increderea in tine va creste considerabil. Incearca insa sa nu "memorezi" discursul cuvant cu cuvant deoarece ar exista riscul sa il uiti. Solutia cea mai potrivita ne este oferita de Paul Ardeleanu, cunoscutul Public Speaking Coach : " NU invata discursul cuvant cu cuvant, ci interiorizeaza-l." Oamenii care par extrem de calmi si stapani pe sine pe scena sunt aceia care au interiorizat discursul si pe care l-au repetat din nou si din nou.

    Cum poti aplica?

  • Creeaza un plan al discursului care sa contina ideile principale
  • Repeta discursul de cel putin 5 ori
  • Repeta discursul in fata oglinzii de cel putin 2 ori
  • Repeta discursul in fata familiei si prietenilor de cel putin 3 ori
  • 3. Constientizeaza ca nu e vorba despre tine, este vorba despre ei

    Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi in momentul in care iti propui sa sustii o prezentare publica este faptul ca nu este vorba despre tine, ci este vorba despre publicul tau. Si publicul tau va fi extrem de atent nu la tine personal, ci la ceea ce spui, la continutul ( de calitate ) pe care il livrezi. Succesul viitoarei tale prezentari depinde exclusiv de continutul pe care il livrezi. Fara un continut de calitate, poti aplica 1000 de tehnici de public speaking... prezentarea tot slaba va fi.

    Cum poti aplica?

  • Intreaba organizatorul care este profilul general al publicului
  • Alege un subiect care sa reprezinte un interes comun pentru profilul majoritar
  • Adreseaza-ti 3 intrebari : Cui ii vorbesti ? Care este nevoia lor legata de tema despre care vei vorbi ? Ce asteptari au cei din public legate de evenimentul la care vei vorbi ?
  • 4. Interactioneaza cu audienta

    Teama de public va disparea ca prin minune in momentul in care vei interactiona cu audienta, inainte de prezentare. Brusc, te vei simti mai sigur pe tine, mai relaxat si mai increzator. De asemenea, si audienta se va relaxa, lucru pe care il vei simti pe pielea ta in momentul in care vei incepe prezentarea. De fapt, acesta este si ingredientul de succes al unei prezentari de succes : un speaker pregatit, relaxat si un public relaxat, dornic sa invete.

    Cum poti aplica?

  • Plimba-te prin sala 5 minute inainte de prezentare
  • Interactioneaza cu 10 persoane inainte de prezentare si multumeste-le pentru participare
  • Dupa ce ai indeplinit primii 2 pasi, retrage-te intr-un colt si stai singur 10 minute
  • 5. Intreaba-te care este cel mai rau lucru care se poate intampla

    Este amuzant cum o simpla intrebare poate schimba perceptia asupra unei probleme sau a unui moment. Si, cu siguranta, se aplica si aici. Daca iti vor tremura mainile sau o vei da in bara sau te vei panica ce se va intampla ? In primul rand, sunt sanse mici de a se intampla aceste lucruri daca aplici tehnicile de mai sus; totul este in mintea ta. Dar daca se intampla ? Ce vei face ? Te vei ridica de jos, te vei sterge de praf si vei continua, mai puternic. Esecul face parte din viata si din afaceri.

    Acum, iti pot spune doar un singur lucru : ESTI PREGATIT !!!

    Articol semnat de Radu Turcescu, consultant in relatii publice si imagine, antreprenor si fondator SMART PR GROUP.

    Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #emotii vorbit in public, #vorbitul in public, #strategii discurs public , #Lideri