"Bolile" companiilor : Cultura lui "merge si asa", primul simptom

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 19:27
3080 citiri
"Bolile" companiilor : Cultura lui "merge si asa", primul simptom

Cultura lui "merge si asa" (neperformanta acceptata) este principalul semn al unei companii nesanatoase, sunt de parere peste 33% dintre participantii la un sondaj Myjob.

O treime (30,3%) dintre respondenti considera ca rolurile si responsabilitatile neclare ale angajatilor sunt un semnal important de "boala" in organizatie.

Deciziile cheie luate fara consultarea celor direct afectati reprezinta un semn clar al unei organizatii nesanatoase pentru 20% dintre persoanele participante la sondaj, in timp ce 14,5% se plang de lipsa de feedback din partea conducerii. Aproape 2% vad o problema importanta in implicarea angajatilor in training-uri fara o analiza anterioara a nevoilor.

Domeniile cel mai bine reprezentate in care respondentii activeaza sunt vanzari, productie, banci/finante, inginerie si alimentatie/comert.

In ceea ce priveste experienta, cei mai multi dintre participanti au 10-20 de ani in campul muncii (24%), urmati indeaproape de cei cu 5-10 ani de experienta (21%) si de cei cu un nivel de cariera de 3-5 ani (16%).

Si reprezentantii companiilor au aceeasi viziune cu privire la semnele unei organizatii nesanatoase. Acestia considera, printr-o voce majoritara, ca responsabilitatile si rolurile neclare afecteaza cel mai mult sanatatea unei organizatii (31,5%). 27,5% vad cultura lui "merge si asa" ca principal semn al unei companii nesanatoase.

Stelian Panescu, director Smart Sigma, declara pentru Business24 ca orice organizatie din Romania functioneaza cu oameni care sunt formati pe plan local si care, prin educatie, prin mediul in care traiesc, au absorbit niste valori specifice culturii romanesti.

"Noi, fiind o societate destul de veche si de socialista, tindem sa ne autoblamam si, pe masura ce descoperim ca societatea romaneasca nu este exact pe masura asteptarilor noastre, ajungem s-o negam in totalitate. Toate culturile organizationale care functioneaza in mediul romanesc poarta amprenta acestui mediu", declara Stelian Panescu.

Lipsa de feedback, semnul principal de "boala" in organizatie

Pentru 15,6%, angajatii care vorbesc in termeni de "ei" si nu "noi" reprezinta o amenintare serioasa la sanatatea companiei, iar 13,7% dintre respondentii angajatori considera ca lipsa de feedback din partea conducerii este semnul principal de "boala".

Aproape 10% dintre angajatorii participanti cred ca deciziile cheie luate fara consultarea celor direct afectati ar trebui sa traga prima oara un semnal de alarma si doar 2% considera implicarea angajatilor in training-uri fara o analiza anterioara a nevoilor o problema principala.

Intrebarea "tu ce propui" este un factor de motivare extraordinar care stimuleaza creativitatea colegilor, este de parere Silviu Hotaran, fost CEO Microsoft Romania, actual managing partner GKTI Semper Human. Acesta spune ca daca ideea pe care o are unul dintre angajati este acceptata de catre sef, angajatul va deveni responsabil pentru ideea sa si se va simti important in cadrul organizatiei.

"Fa-i pe angajatii tai sa se simta contributori, importanti in firma, sa devina leaderi in acel leadership distribuit", declara Silviu Hotaran intr-un interviu Business24.

In opinia lui Hotaran, angajatii romani ar trebui sa invete sa aiba mai multa incredere in ei insisi. Cu toate acestea, Hotaran crede ca romanilor le lipseste rabdarea.

"Noi romanii nu avem rabdare, vrem totul azi, daca nu maine cel tarziu. Succesul vine prin perseverenta, prin staruinta, trebuie sa faci fata unor greseli", a subliniat specialistul.

Pe de alta parte, consultantul considera ca oamenii care lucreaza in multinationale sunt considerati invingatori. In opinia fostului CEO, o companie multinationala ofera un mediu propice dezvoltarii profesionale.

De asemenea, Hotaran spune ca valorile unei companii nu sunt cele care apar publicate pe site, ci ele rezulta din ceea ce traieste zi de zi echipa.

"Nu cred in retete. Cunosc antreprenori care de tineri si-au asumat riscul fara sa treaca printr-o multinationala si-au construit o cariera plina de success, cum este Radu Georgescu, presedintele grupului Gecad", a mai adaugat Silviu Hotaran.

In opinia acestuia, trackrecord-ul conteaza foarte mult.

"La 25 de ani conteaza foarte mult sa ai studiile terminate cand aplici pentru un job. Esti ales in functie de calificarile pe care le ai. Peste 15 de ani, este mult mai interesant ceea ce scrie in CV. Cei cu un track record solid, vor fi mult mai avantajati decat cei care o data la 6 luni isi schimba jobul", este de parere fostul CEO.

Silviu Hotaran este de parere ca lucrul intr-o multinationala poate crea anumite inhibitii care-i pot impiedica pe angajati sa devina antreprenori. In opinia acestuia, regulile si procedurile existente intr-o astfel de companie, nu-ti stimuleaza spiritul antreprenorial.

Sondajul Myjob.ro a fost realizat online in perioada 15 martie - 15 aprilie 2012, pe un esantion de 2460 respondenti din randul candidatilor la joburi si 153 de reprezentanti ai companiilor angajatoare.

Cum arata profilul angajatului roman

Cei mai multi respondenti sunt reprezentanti ai unor companii din domeniile Resurse Umane, IT Software si Marketing.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#sondaj my job cultura organizationala, #leadership, #feedback Silviu Hotaran, #feedback organizatii , #Lideri