Cine sunt miliardarii din fruntea marilor companii

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:01
2111 citiri
Cine sunt miliardarii din fruntea marilor companii

Conduc cele mai mari companii din lume si au reusit sa stranga averi pe masura. Cei mai bogati CEO din lume sunt fie fondatorii unor companii de succes, fie au ajutat la construirea lor, tranformandu-le in adevarate industrii.

In timp ce unii dintre ei au mostenit adevarate averi, cei mai multi provin din familii modeste. Unul dintre ei, spre exemplu, a inceput ca vanzator de ziare, iar altul ca vanzator de asigurari, scrie CNBC.

Lista celor mai bogati 10 CEO din lume acopera toate grupele de varsta, cel mai tanar dintre ei fiind nascut in 1984, iar cel mai in varsta in 1930. Averile lor sunt atat de mari incat salariile obisnuite ale managerilor - cu tot cu actiuni, planuri de pensii si bonusuri - par maruntis.

Iata care sunt cei mai bogati 10 CEO ai lumii:

1. Carlos Slim, 72 de ani - 70 miliarde de dolari

Carlos Slim a fost numit de revista Forbes, cel mai bogat om din lume pentru ultimii trei ani consecutivi, averea sa fiind echivalenta cu 6% din productia tarii sale, Mexic.

El este presedinte si CEO a trei companii - Telmex si America Movil, companii de telecom, si conglomeratul Grupo Carso.

Slim a studiat ingineria si si-a deschis prima companie in 1965. In ciuda statutului sau de cel mai bogat om din lume, Slim locuieste in casa sa cu sase dormitoare din Mexico City de zeci de ani. De asemenea, el conduce singur pana la munca, cu toate ca este urmarit indeaproape de garzile sale de corp.

2. Warren Buffett, 81 de ani - 44,7 miliarde de dolari

Ca presedinte si CEO al Berkshire Hathaway, Buffett este cel de-al doilea cel mai bogat CEO din lume, si cel de-al treilea cel mai bogat om de pe glob. Printre companiile in care Berkshire este actionar se numara American Express, Coca-Cola, Costco si Moody's.

Una din primele sale joburi a fost de vanzator de ziare in Omaha, Nebraska, in anii '40, job cu ajutorul caruia a strans 5.000 de dolari. El a folosit banii in diverse investitii care au dus, mai tarziu, la crearea imperiului Berkshire.

Valoarea estimata a actiunilor de clasa A detinute de Buffett in Berkshire Hathaway este de aproximativ 42,6 miliarde de dolari, in timp ce cele de clasa B sunt estimate la 2,1 miliarde de dolari.

Casa lui Buffett din Laguna Beach are o valoare estimata la 2,7 milioane de dolari, dar Buffett este renumit ca locuieste in aceeasi casa din Ohama inca din 1958.

In ciuda averii imense adunate de Buffett, din 2006 el a jurat sa dea banii castigati in urma actiunilor pe care le detine fundatiilor de caritate. El promite sa daruiasca 99% din averea sa. El este, de asemenea, initiatorul unei miscari la care s-au alaturat mai multi milionari americani, cerand o taxare mai mare a persoanelor care castiga mai mult de 1 milion de dolari anual.

3. Lawrence J. Ellison, 67 de ani - 35 miliarde de dolari

Co-fondator si CEO al Oracle, Larry Ellison este cea de-a sasea cea mai bogata persoana din lume si al treilea cel mai bogat om din America, conform topului realizat de Forbes.

El a construit Oracle sub numele Software Development Laboratories in 1977. In acelasi nume, ei au primit un contract cu CIA in SUA in vederea construirii unui software de baza de date, cu nume de cod "Oracle". In 1980, compania avea doar opt angajati si producea 1 milion de dolari, dar dupa ce IBM a adoptat formatul Oracle in anul urmator, vanzarile companiei s-au dublat in fiecare an pentru urmatorii sapte ani.

Actiunile lui Ellison in Oracle sunt estimate la aproximativ 32,8 miliarde de dolari. El este un entuziast al navigarii, iahtul sau, Rising Sun, fiind unul dintre cele mai mari ambarcatiuni din lume detinute de o persoana privata, valoarea sa estimata fiind de 200 milioane de dolari.

Locul patru e ocupat de Eike Batista, 56 de ani, CEO al companiei EBX, cu o avere estimata la 31,6 miliarde de dolari. Pe cinci se afla Charles G. Koch, 76 de ani, presedinte al Koch Industries (24,7 miliarde dolari), iar pe sase se afla Sheldon Adelson, 78 de ani, proprietarul casinourilor sub numele Las Vegas Sands. Averea sa estimata este de 24,6 miliarde de dolari. Seful Arcelor-Mittal, Lakshmi Mittal, ocupa locul sapte cu o avere de 19,1 miliarde de dolari, in timp ce seful Google, Larry Page, 39 de ani, are o avere de 18,3 miliarde de dolari, cu care ocupa locul opt.

Pe locul noua, cu o avere de 18,1 miliarde de dolari, se afla si cel mai tanar CEO din lista, Mark Zuckerberg. La doar 27 de ani, seful Facebook a reusit sa adune o avere la care multi doar viseaza. Numai in 2011, el a castigat 1,49 miliarde de dolari, iar compania sa urmeaza in curand sa se listeze la bursa.

Pe locul zece se afla Aliko Dangote, presedintele Dangote Group, cu o avere de 11,2 miliarde de dolari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#CEO companii mari, #CEO miliardari, #presedinte companie, #averi presedinti companii , #Lideri