Criza: companiile romanesti, cele mai optimiste din regiune

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 15:00
1232 citiri
Criza: companiile romanesti, cele mai optimiste din regiune

Doar 15,4% dintre liderii companiilor romanesti se asteapta la o imbunatatire a perspectivelor financiare in urmatoarele sase luni. Liderul acestui clasament este Polonia, 76,7% dintre manageri vazand perspective pozitive, reiese dintr-un studiu Deloitte, preluat de NewsIn.

Aceste concluzii sunt incluse in raportul Deloitte despre primul indice de incredere al mediului de afaceri, Deloitte Business Sentiment Index (DBSI), care este o analiza realizata pe baza opiniilor si previziunilor directorilor executivi si financiari ai celor mai mari companii din sase state central-europene - Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Romania.

Conform raportului Deloitte, 65,4% dintre companii spun ca in Romania nu exista intarzieri semnificative de plata a datoriilor, companiile locale situandu-se pe locul doi in regiune, dupa cele din Polonia, unde procentul este de 79,1%.

Majoritatea respondentilor romani isi manifesta intentia de a lansa produse si servicii noi in urmatoarele 12 luni (61,5% dintre raspunsuri, al doilea procent dupa Polonia, cu 62,8%). Totodata, 60% dintre respondentii romani se asteapta la o inasprire a reglementarilor in urmatoarele 12 luni, iar 69,2% considera ca fondurile europene sunt foarte greu de accesat.

"De notat ca firmele romanesti isi continua strategia de crestere a afacerilor, insa cu o atentie sporita asupra costurilor (de exemplu, majoritatea respondentilor cred in relansarea economiei si pregatesc noi produse si servicii, anticipand totodata o reducere a cheltuielilor de capital si noi reduceri de personal).

Pe de alta parte, insa, oamenii de afaceri preconizeaza o noua inasprire a reglementarilor, in urmatorul an, si lanseaza un avertisment asupra accesarii dificile a fondurilor europene", a precizat presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici. Radu Kubinschi, manager in cadrul Grants & Incentives, departamentul Deloitte Romania specializat in accesarea fondurilor structurale, subliniaza ca interesul comunitatii romanesti de afaceri este tot mai mare.

"In ultimul an, am asistat la o crestere sustinuta a cererii, numarul de clienti urcand cu 38% fata de 2008. Proiectele sunt numeroase, dar au valori mai mici fata de anul trecut. Data fiind criza economica, multe companii s-au reorientat catre retentia angajatilor si restructurarea organizatiei, tendinta care se reflecta si in destinatia fondurilor structurale din acest an: 90% pentru proiecte de resurse umane, restul fiind distribuit intre proiecte pentru IMM-uri si cooperare transfrontaliera (cate 5%).

Comparativ, 80% din proiectele de finantare de anul trecut vizau investitii in echipamente, proiecte turistice (5%) si proiecte pe resurse umane (15%)", a afirmat Kubinschi. La nivelul Europei Centrale, aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca economia fie se va inrautati, fie va ramane la fel anul urmator.

Pe de alta parte, contrar acestei tendinte prudente si pesimiste, oamenii de afaceri manifesta optimism in privinta perspectivelor pe care le au companiile lor, doar 15% dintre respondenti exprimand asteptari negative pe viitor.

Dintre cele sase tari incluse in studiu, Polonia manifesta cel mai mare grad de optimism atat in ceea ce priveste perspectivele economice, cat si cele legate direct de companii. Polonia continua sa beneficieze de cerere de consum, comparativ cu restul tarilor din regiune.

Croatia, pe de alta parte, este foarte pesimista in privinta economiei (cu un total de 89,7% raspunsuri negative). Desi exista un sentiment profund negativ cu privire la perspectivele pe termen scurt (sase luni) fata de aproape toate subiectele discutate, exista semne clare ca optimismul devine din ce in ce mai pronuntat.

In pofida provocarilor legate de creditare la nivel global, aproape doua treimi dintre respondenti (57,9%) considera ca facilitatile de credit sunt in continuare disponibile daca este nevoie de ele, iar o cincime dintre acestia considera ca aceste facilitati sunt usor de accesat.

Conditiile de plata a datoriilor sunt sigure, considera peste jumatate dintre respondenti, iar peste 45% dintre ei spun ca aceste conditii sunt destul de sigure. Cei aproape 200 de respondenti au fost selectati din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Romania, reprezentand companii din industria auto, sectorul bancar, tehnologie, media si comunicatii, sectorul bunurilor de consum si transport, asigurari, constructii, energie si resurse.

Directorii executivi intervievati au dat raspunsuri privind perspectivele economice, perspectivele financiare ale companiei pe care o conduc, disponibilitatea creditului, regimul de reglementare, termenii de rambursare a datoriilor, vanzari, dezvoltarea de noi produse, angajari, investitii, activitatea de fuziuni si achizitii si fonduri europene.

Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu in Europa Centrala. Serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Central Europe Holdings Limited , sucursalele si firmele afiliate, care sunt persoane juridice separate si independente.

Sucursalele si firmele afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited sunt printre cele mai importante firme de servicii profesionale din regiune si ofera servicii printr-o echipa de peste 4.000 de angajati, in mai mult de 30 de birouri din 17 tari.

In Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit SRL, Deloitte Tax SRL, Deloitte Consultanta SRL si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte Romania), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte Romania furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#companii, #economie, #fonduri, #lideri , #Lideri