La granita dintre cultura si afaceri: A renuntat la multinationala pentru a-i ajuta pe lideri sa se redescopere prin teatru #Interviu

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 16:03
11046 citiri
La granita dintre cultura si afaceri: A renuntat la multinationala pentru a-i ajuta pe lideri sa se redescopere prin teatru #Interviu
Foto: Mihaela Ginju

Lipsa increderii in propria persoana este una dintre marile probleme ale romanilor. Cati dintre noi suntem in stare sa mergem in fata unui public numeros fara sa ne fie teama sau cate intalniri importante nu ne dau emotii?

Mihaela Ginju, un manager cu experienta si antreprenor cu un fond artistic puternic conturat, a sesizat o nevoie in piata: aceea de a avea lideri increzatori care pot spune un "cine sunt eu" convingator si atractiv.

Acum 14 ani, Mihaela a pus bazele unui concept inovator de leadership - "Erisma - Leadership creativ".

De ce este atat de deosebit si diferit de toate celelalte programe de leadership? Pentru ca este un curs care se afla la granita dintre cultura si afaceri. Este singurul program din Romania care pune in centrul sau dezvoltarea personala a liderului cu valorile si talentele sale unice.

Programul Erisma se adreseaza liderilor pentru ca ei sunt cei care conduc schimbarea, iar cele 4 module (Tehnici teatrale, Scriere creativa, Autocunoastere, Vorbirea in public) pun accentul pe explorarea autenticitatii si pe dezvoltarea creativitatii, doua dimensiuni esentiale ale unui lider de succes.

"Inainte de a porni la prezentarea de sine avem nevoie sa facem doi pasi inapoi si sa ne intrebam: 'Ce fel de om sunt?', 'Ce fel de lider sunt?', 'Ce vreau sa transmit oamenilor?' La Erisma ii ajutam pe cursanti sa raspuna la aceste intrebari si sa faca acesti pasi", explica Mihaela Ginju, intr-un interviu acordat Business24.

Cum s-a nascut Erisma?

Era director si lucra deja de aproape 13 ani in mediul de business privat. In minte, ii rasarise o tema care o tot urmarea: lipsa de incredere a romanilor. Aceasta lipsa de incredere era mai vizibila in contrast cu nivelul de incredere pe care partenerii straini de business il acordau, in general, oamenilor. Aceasta diferenta culturala majora a framantat-o si a intristat-o foarte tare.

Si-a spus: "Nu se poate! Am iesit din comunism in '90 dar o sa ducem un sac greu in spate pentru ca, pur si simplu, nu avem cum sa ne 'scuturam dintr-o data '".

La un moment dat, prin 2000, la o conferinta unde speakeri erau manageri romani, a observat dificultatea acestora de a vorbi in public. Urmareau un power point plin cu informatii si nimeni nu ii asculta. Aceasta imagine a facut-o sa realizeze ca e nevoie de o schimbare.

"Am plecat acasa foarte abatuta si trista pentru ca dincolo de mediul cultural in care nu exista incredere, oamenii inca nu au lejeritatea si exercitiul de a se deschide, de a se arata, de a-si spune ochi in ochi ce cred si cu ce convingeri merg in viata, astfel incat ceilalti sa vada daca are sens sa ii urmeze sau nu", spune Mihaela Ginju.

"Daca nu avem lejeritatea de a ne arata pe noi insine, nu stabilim relatii de incredere si trecem invizibili prin viata", mai spune fondatoarea programului.

Astfel, avand in minte tema increderii, si-a luat inima in dinti, s-a lasat de multinationala si si-a facut propria firma reinviind o mai veche pasiune de-a sa, teatrul.

Astfel i-a venit ideea acestui curs, Erisma, prin care ii invita pe lideri sa treaca intr-un taram pe care nu-l cunosc - cel cultural.

Temele programul includ filosofia, teatrul, psihologia, beletriststica, istoria, antropologia si multe altele.

"Timp de doi ani, am facut schita cursului si am stabilit principiile. Am translatat tot ce stiam din lumea spectacolului", povesteste antreprenoarea, amintindu-si de experienta din copilarie, de pe scena, ca actrita si balerina.

"Eu am facut vioara si imi aduc aminte ca, in clasa a 4-a, nu mai eram notati pentru corectitudinea tehnica, ci pentru expresivitatea cu care interpretam o partitura. In primul trimestru, profesorul a incercat sa ma invete asta. Expresivitatea, aparent, e scrisa in partitura, canti mai tare, mai incet, mai melodios sau mai aspru. Dar nu aceasta este expresivitatea. Expresivitatea este altceva si aveam sa aflu in timpul unui examen, pe scena, cand am inceput sa cint ca o 'bormasina'- tehnic, precis, sec. Stiam ca 70% din nota e data de expresivitate si, cumva din disperare, am inchis ochii. Cand am inchis ochii, pentru prima data am ramas cu mine si am 'dat drumul emotiilor'. Am cantat dupa cum ma indemna sensibilitatea mea. Cand am terminat, am deschis ochii pe un ropot de aplauze. Acela a fost momentul in care am aflat ca exista o conectare interioara in care iti gasesti adevarul. Apoi trebuie sa inveti sa-ti deschizi ochii, ca artist, si cu aceste emotii sa stai ochi in ochi cu lumea", spune Mihaela Ginju.

Acestea sunt cateva lucruri din arta, care se translateaza in leadership. Un lider trebuie sa inteleaga cine este, ce crede si sa-si inteleaga povestile.

"Nu e greu, dar trebuie sa treci prin cateva experiente relevante pentru varsta si functia ta si, evident, trebuie sa iti doresti sa te confrunti cu tine. De fapt, intelesul pe care ni-l dam vietii este intelesul acestor povesti. Daca nu ni le spunem, nu stim de ce am plecat de dimineata de acasa si de ce ne-am intors. Iar cand conducem oameni, cu atat mai mult trebuie sa avem povestile formatoare in cap.", mai spune fondatoarea Erisma.

Timp de 11 saptamani liderii exerseaza

Liderii care parcurg acest curs isi spun timp de 11 saptamani, o zi pe saptamana "Cine sunt eu?" intr-o cheie creativa. In felul asta ei sunt starniti sa-si aminteasca propriile lor povesti. De doua ori pe zi, in fata publicului si in examen la scena deschisa.

"Peste 500 de oameni au facut asta", spune Mihaela, desi pretul unui curs nu e chiar mic.

Nume mari ale culturii s-au alaturat proiectului fara ezitare

Pentru ca este un curs dedicat liderilor, atunci trebuia sa le contrapuna o intalnire de valoare. De aceea, profesorii care au acceptat provocarea vin din afara zonei de business: Radu Paraschivescu (scriitor), Liviu Papadima (prorector al Universitatii Bucuresti si profesor la Facultatea de Litere), Adrian Titieni (actor si profesor la UNATC) si Mugur Ciumageanu (psihoterapeut).

"Oamenii care ajung in pozitii de leadership sunt oameni foarte inteligenti si profunzi. Nu ajungi oricum intr-o pozitie de conducere intr-o companie. Ajungi acolo daca ai un anumit nivel de profunzime in raport cu oamenii. Cine ar putea sa faca asta la acest nivel de inteligenta si de experienta de viata? Oameni inalti din cultura. Nu profesori oarecare, ci oameni care se gandesc la sensul vietii si la destinul omului, care se simt egali ca fragilitate cu orice om de pe planeta asta", explica Mihaela Ginju.

Ei vin cu autenticitatea si nu fac decat sa raspunda la intrebari foarte bune, care ii consolideaza pe interior.

Mircea Cartarescu a fost primul care si-a aratat interesul fata de acest proiect, acum 14 ani. "La el am fost prima oara si a zis 'Da!'. A fost o suita de 'Da'-uri care a aratat ca proiectul acesta are culoare. I-am intrebat pe partenerii mei daca li se pare o idee buna si au zis 'Da'. Apoi ne-am dus la doi sponsori care au spus 'Da, exceptional'. Dupa care m-am dus la fiecare profesor pe care l-am avut in minte si fiecare a zis 'Da, exceptional'", isi aminteste Mihaela Ginju.

Erisma, un pas bland in relatia cu tine si cu ceilalti

In urma experientelor pe care le-a avut cu cursantii de-a lungul anilor, Mihaela ne-a marturisit ca dintre cei care au participat la aceste cursuri, cei mai introvertiti au avut rezultate spectaculoase. Daca emotia aparitiei ii framanta cu cateva saptamani inainte de discurs, doar pentru ca se intalneau cu lumea, acum primesc aplauze la scena deschisa.

"Sunt oameni de toate varstele. Cel mai tare m-a impresionat un coleg de 57 de ani care a trebuit sa reprezinte Romania intr-o structura internationala. Era pentru prima oara cand Romania era invitata iar el si-a spus: 'Eu, care tot timpul clipesc din ochi si sunt si putin balbait, sa ma duc acolo si sa reprezint Romania? Si am intrat in panica. Apoi mi-am amintit ca acum zece ani am facut Erisma. Mi-am luat caietul dar nu am citit nimic din ce am scris acolo. Stateam cu el in fata si rememoram experientele. Mi-am adus ce trebuie sa simt, cine sunt. Dupa ce am terminat, am mers, am sustinut discursul si am fost aplaudat de toata sala", povesteste Mihaela zambind.

Acesta este un exemplu spectaculos, dar insusi faptul ca reusesti sa iti transmiti mesajul cu mai multa lejeritate este un beneficiu major de pe urma participarii la aceste cursuri.

Asa se explica de ce dupa doua-trei saptamani de cand incep Erisma, colegii de birou ai cursantilor incep sa-i intrebe: 'Ce e cu tine? Esti luminos. Esti cald. Ai rabdare!' Se schimba relatiile dintre oameni. Cand intri in contact cu tine esti obligat sa fii bland, pentru ca nu ai cum sa fii altfel. Si, astfel, iti reamintesti sa fii bland si cu ceilalti. Se creeaza cadre de empatie, iti creste cercul de empatie in jurul tau. Si ajungi sa ii molipsesti si pe ceilalti", mai spune fondatoarea Erisma.

14 ani de excelenta

Inca din prima zi in care Erisma a avut site-ul online, s-au completat toate locurile disponibile pentru o editie. "Nu stiu de ce s-a intamplat asa. Cred ca oamenii asta asteptau. Poate pentru ca noi am fost generatia care citea in liceu... Nu stiu. Am identificat, pur si simplu, aceasta nevoie - sa te ocupi de suflet", mai spune Mihaela.

O mica industrie din care se fac bani, in 2019

Intre timp in Romania s-a deschis o "mica industrie", pentru ca sunt mai multi actori care ofera cursuri de actorie in cadrul corporatiilor. Sunt actori care fac cursuri de dictie, s-au deschis cursuri de teatru pentru corporatie.

Din 2007, dupa ce Erisma a sustinut spectacole cu absolventii lor, au prins curaj si actorii, chiar si oamenii din corporatii.

"Am colegi, oameni de business care fac teatru de cativa ani si cind ii vezi pe scena nu mai faci diferenta intre un actor si un om de business", spune Mihaela.

"Am deschis o mica industrie. Chiar as fi curioasa care e volumul ei, pentru ca astazi se fac bani din asta", mai spune fondatoarea Erisma.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Mihaela Ginju Erisma, #cursuri lideri, #cursuri actorie corporatie , #Lideri