Marius Ghenea despre investitii in criza, vacante si sarmale

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 00:00
6168 citiri
Marius Ghenea despre investitii in criza, vacante si sarmale
Marius Ghenea

"Cumpatare, analiza, intelepciune". Astfel poate fi rezumata filosofia cunoscutului om de afaceri Marius Ghenea in ceea ce priveste investitiile in afaceri, dar si finantele personale.

Presedintele Fit Distribution explica intr-un interviu acordat Business24 care sunt cele mai grave erori pe care le fac oamenii de afaceri din Romania, care este cultura sa investitionala si cum isi cheltuieste banii.

- Ce parere aveti despre modul in care isi investesc banii oamenii de afaceri din Romania? Vorbim atat despre resursele proprii, cat si despre cele ale companiei.

- Nu exista o regula generala, mai ales in acest moment, la cativa ani de la inceputul crizei. Spre exemplu, piata imobiliara nu mai atrage la fel de mult, iar Bursa nu mai prezinta aceeasi fascinatie pentru anumiti investitori, asa cum se intampla pana in 2007.

Cu privire la finantele proprii versus finantele companiei, una dintre erorile frecvente la antreprenorii romani, dar nu numai in Romania, este confuzia intre banii proprii si banii companiei.

Chiar si atunci cand un antreprenor detine 100% o companie, banii firmei ar trebui sa fie cat mai bine separati de banii personali, deoarece utilizarea lor amestecata nu duce decat la probleme si dureri de cap pentru antreprenori. Cu atat mai mult atunci cand antreprenorii nu detin 100% entitatile respective, sau atunci cand firmele insele sunt puternic indatorate la banci sau la furnizori.

- Cand vine vorba de investitii, aveti anumite reguli pe care le respectati? Cum va dati seama ca o anumita investitie va fi profitabila?

- Exista anumite elemente de analiza pe care trebuie sa le aplici inainte de a investi in orice. Acestea depind foarte mult de tipul de investitie despre care vorbim.

Daca este o investitie in active, trebuie evaluat pretul pietei, trebuie estimata evolutia viitoare a activelor, utilitatea acestora pentru proprietar pe perioada detinerii lor, dar si posibilele riscuri legate de achizitia acelor active.

Daca este o investitie in business, atunci ar trebui analizata piata relevanta, echipa care va desfasura acel proiect de business si, nu in ultimul rand, riscurile asociate cu acea investitie versus randamentul asteptat.

- Ce oportunitati de afaceri vedeti in aceasta perioada?

- Sunt destule oportunitati de investii intr-o perioada de criza. Cred ca cele mai importante, cel putin la noi, sunt legate in prezent de IT, Internet, energie (mai ales energie verde) dar si agricultura si turism.

- In ce v-ati investi banii, in afara de domeniile in care deja sunteti implicat?

- Sunt deja implicat, pe langa investitiile in IT si Internet, si in afaceri traditionale din domeniul produselor de confort termic, energie verde sau serviciilor la sonda pentru industria de petrol si gaze. Asa ca portofoliul de companii in care investesc este deja destul de diversificat.

- Ce sfaturi aveti pentru un tanar care vrea sa-si deschida acum o afacere?

- Sa studieze, in primul rand, ce inseamna antreprenoriatul. Exista programe de dezvoltare antreprenoriala care te invata sa eviti greselile tipice facute de oamenii de afaceri la inceput de drum. Un astfel de program este si cel la care sunt co-organizator, alaturi de Doug Richard din Marea Britanie. Este vorba de Schoolforstartups, cea mai importanta scoala antreprenoriala din Romania.

Apoi, sa faca un plan cat mai serios de afaceri, inainte de a porni la drum. La final, sa isi aleaga cu mare grija echipa de start.

- Cum va gestionati banii in viata personala? Va considerati un conservator cumpatat sau mai degraba un excentric?

- Sunt o persoana echilibrata in ceea ce priveste cheltuielile personale, sunt intotdeauna atent la valoarea banilor pe care ii platesc pentru produse sau servicii. Incerc sa merg pe un stil de viata cumpatat, fara a fi insa auster cu privire la cheltuielile familiei.

- Care sunt prioritatile dumneavoastra cand va stabiliti bugetul de cheltuieli?

- Nu am setat asemenea prioritati, dar incercam sa ne ocupam cu egala grija de toate aspectele importante ale asigurarii unei vieti de buna calitate, in familie.

- Stim ca sunteti un pasionat al vacantelor. Povestiti-ne despre ultima dumneavoastra vacanta: unde ati fost plecat, cum v-ati petrecut-o, cat v-a costat?

- Sunt mai tot timpul plecat, in special in calatorii de afaceri. Ultima deplasare care a inclus si o componenta de sejur a fost in Cuba, cu o luna in urma, dar nu am calculat bugetul respectivei calatorii.

In general, incerc sa obtin, cum spun americanii, value-for-money pentru fiecare dintre serviciile sau produsele pe care le consum, fie ca este vorba despre un bilet de avion sau de un sejur la hotel. Daca sunt calculat si atent cu toate detaliile, cu siguranta ca nici suma totala nu va depasi o valoare rezonabila.

- Aveti o suma maxima pe care ati aloca-o pentru o vacanta?

- Nu. Depinde mult de tipul de vacanta sau calatorie. Am fost in calatorii de o luna in jurul lumii si am fost in vacante scurte, de cateva zile, intr-o statiune europeana, la mare sau la munte. Evident ca pot fi diferente foarte mari intre aceste doua tipuri de calatorii.

- Ce veti face in timpul sarbatorilor de iarna?

- Voi fi cu familia, ca de obicei, insa nu am stabilit o destinatie.

- Care sunt cele mai excentrice cheltuieli personale pe care le-ati facut vreodata?

- Nu tin minte sa fi facut vreodata cheltuieli excentrice. In general, acest stereotip al "milionarului excentric" mi se pare exagerat, deoarece exista deja, din fericire, in Romania, destui oameni care au si educatia necesara pentru a nu cadea in astfel de excentricitati "manelistice".

- Ce masina conduceti? Se stie ca romanii dau uneori sume exorbitante pe masini. Care este suma maxima pe care ati fi dispus sa o cheltuiti in acest sens?

- Conduc un Range Rover. Nu m-am gandit vreodata la o suma maxima pentru o masina, dar sunt convins ca ar reprezenta doar un procent foarte mic din disponibilitatile mele financiare totale. Este adevarat ca romanii dau sume uriase pe masini, insa acest lucru nu vizeaza doar gama autoturismelor de peste 100 de mii de euro. Este valabil si pentru masinile mult mai ieftine.

Consider ca o masina ar trebui sa nu reprezinte mult mai mult decat venitul net total anual al cumparatorului! In plus, cu cat vorbim de persoane cu venituri foarte mari, acest interval de timp ar trebui sa scada, pana la venitul pe cateva luni sau chiar mai putin decat atat.

In general, multi romani nu au pregatirea necesara in ceea ce priveste bugetarea personala, o disciplina care ar trebui predata in scoli, inclusa in curicula nationala. In Occident, orice familie vorbeste in termeni de bugete, costuri si venituri, se fac planuri pe termen lung in plan personal sau in familie, oamenii sunt educati in acest spirit, atat la scoala, cat si de parintii lor, din generatie in generatie.

- De unde va achizitionati de obicei articolele de vestimentatie? Aveti anumite branduri preferate?

- Sunt destul de eclectic. Cumpar atat din Romania, cat si din strainatate. Brand-urile mele preferate sunt Zegna si Armani, ambele potrivite pentru tinute de business, dar si pentru tinutele barbatesti casual.

- Care este mancarea dumneavoastra preferata? Ce restaurante frecventati de obicei in Bucuresti?

- Imi plac foarte mult sarmalele bine facute, iar in ceea ce priveste bucataria etnica, prefer mancarea japoneza si cea thailandeza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#marius ghenea, #fit distribution, #bogati romani, #marius ghenea pasiuni, #marius ghenea afaceri , #Lideri