Nemtii vor mai multe femei in posturi de conducere

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:34
1888 citiri
Nemtii vor mai multe femei in posturi de conducere

30 de companii de top din Germania si-au propus, in mod voluntar, un obiectiv ambitios: cresterea numarului de femei care sa ocupe functii de conducere. Initiativa firmelor germane vine in contextul in care mai multi oficiali europeni au atras atentia ca doar 12% din membrii consiliilor de conducere ale celor mai mari companii europene sunt femei.

In timp ce liderul politic al celei mai mari economii a Europei este o femeie, managementul corporativ este, in continuare, dominat de barbati. In nicio companie germana cu potential foarte mare de dezvoltare, cunoscute ca "blue chip firm", nu au fost angajate femei, pana in 2008. In prezent, doar 3,7% din managerii de top din Germania sunt femei, scrie Reuters.

Cabinetul condus de Angela Merkel inca mai dezbate problema introducerii unor legi care sa impuna un anumit numar de femei in pozitii de conducere. Pana acum, atat ministrul Afacerilor Familiale, Kristina Schroeder, cat si cancelarul Angela Merkel au respins orice pachet legislativ de acest tip.

Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, apreciaza eforturile companiilor care s-au oferit voluntar pentru a angaja mai multe femei, dar ministrul Muncii, Ursula von der Leyen, este de alta parere. In opinia ei, initiativa voluntara a firmelor nu este suficienta si se impune un cadru legislativ.

Alte tari europene, cum ar fi Norvegia, Franta si Spania au impus, prin lege, ca toate companiile de top sa aiba cel putin o treime din functiile de conducere ocupate de persoane de sex feminin.

Pro si contra

Firmele germane, listate pe piata bursiera, au publicat informatii cu privire la reprezentarea femeilor in posturile executive. De asemenea, au precizat ce strategie au pentru a imbunatati aceasta pondere.

"Vom publica periodic informatii cu privire la evolutia anuala", a declarat directorul departamentului de Resurse Umane, din cadrul BMW, Harald Krueger. Acesta a precizat ca face declaratia in numele tuturor firmelor listate la bursa germana.

Producatorul de articole sportive Adidas a stabilit un obiectiv foarte ambitios: pana la 35% din posturile de conducere ale companiei sa fie ocupate de reprezentantele sexului frumos, pana in 2015. 48% dintre angajatii Adidas sunt, in acest moment, femei.

Fresenius, o companie din domeniul sanitar, cu peste 100.000 de angajati, a fost singura care a refuzat sa precizeze clar cate femei va angaja, in functii de conducere.

Reprezentantii firmei au explicat ca prefera sa faca angajari in functie de calificarea oamenilor si nu in functie de sexul acestora. In cadrul Fresenius exista 71% de angajati femei, in timp ce doar 19,1% din totalul personalului feminin ocupa functii de conducere. Totusi, conglomeratul german a precizat ca va incerca sa imbunatateasca acest nivel.

Von der Leyen, ministrul german al Muncii, a remarcat ca firmele de top din Germania nu un obiectiv clar in ce priveste numarul de femei care vor ocupa functii in managementul de varf. In prezent, doar 3,7% dintre posturile de conducere de top sunt ocupate de femei.

Distribuitorul Metro are 61,2% de angajate, dar doar 14,8% dintre acstea sunt lideri.

Numai 12% din membrii consiliilor de conducere ale celor mai mari companii europene sunt femei, iar in 97% din cazuri, presedintele consiliului este barbat.

Progrese lente

Progresele facute in ultimii ani au fost foarte lente si au ridicat semne de intrebare oficialilor europene interesati de problema. Unul dintre acestia este comisarul UE pentru justitie, Viviane Reding.

Aceasta a atras atentia ca, in ultimi ani, ponderea femeilor care sunt membri ai consiliilor de conducere in UE a crescut cu putin peste o jumatate de punct procentual pe an.

In acest ritm, daca nu se iau masuri, vor mai fi necesari 50 de ani pentru a se ajunge la un echilibru de gen rezonabil. Prin echilibru rezonabil, oficialul european intelege o reprezentare a fiecarui gen de cel putin 40% in consiliile de conducere ale companiilor.

Viviane Reding a lansat un apel catre toate companiile europene cotate la bursa sa semneze "Angajamentul pentru Europa privind reprezentarea femeilor in consiliile de conducere" si sa se angajeze in mod voluntar sa sporeasca participarea femeilor in consiliile de conducere la 30% pana in 2015 si la 40% pana in 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#femei afaceri, #femei posturi conducere, #femei manager, #femei manager Germania , #Lideri