Tampiza pleaca de la Lukoil, dupa 11 ani. Despre planurile de viitor, intr-un interviu Business24

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 12:53
3403 citiri
Tampiza pleaca de la Lukoil, dupa 11 ani. Despre planurile de viitor, intr-un interviu Business24
Sursa foto: Wall Street

Constantin Tampiza a confirmat pentru Business24, ca renunta la functia de director general al companiei Lukoil dupa aproape 11 ani, pentru a se dedica serviciilor de consultanta pentru companiile petroliere.

"Am sa ofer consultanta unor companii energetice din Romania si ma voi ocupa de businessul agricol pe care il am". Lukoil va continua insa investitiile in domeniul energiei eoliene, a asigurat Tampiza.

Compania Lukerg Renew GmbH, un joint venture intre italienii de la ERG si Lukoil, anunta, anul trecut, ca va finaliza preluarea proiectului din Tulcea, compus din trei grupuri de turbine eoliene situate in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea (judetul Tulcea), cu o capacitate de 84 MW. Finantarea pentru proiect urma sa fie asigurata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Dupa un deceniu de activitate in industria petroliera din Romania, Tampiza spune ca insasi proiectul Lukoil este cea mai mare realizare a sa. "Practic, Lukoil a venit in teren necunoscut. Am pus in functiune cea mai veche uzina din tara, am creat un sistem de distributie performant si am inceput lucrari in Marea Neagra. De asemenea, incepem sa realizam un proiect in eoliene", a declarat Tampiza, pentru Business24.

Romania, cea mai buna piata de desfacere din Europa

Omul de afaceri mai precizeaza ca s-a simtit foarte confortabil in Romania si ca nu va pleca de aici, desi a primit oferte de la mai multe companii din strainatate. Mai mult, actualul director Lukoil Romania le recomanda tuturor investitorilor sa vina in tara noastra, pentru ca "o piata de desfacere mai buna in Europa, nu exista". Totusi, Tampiza recunoaste ca sunt si probleme, cum ar fi "regimul fiscal" sau "anumite acte normative" care impiedica activitatea mediului de afaceri.

"Nu pot sa regret ca am lucrat mai mult de 11 ani intr-o companie atat de mare. Am avut o experienta exceptionala in domeniul energetic. Nu vreau sa plec din tara. Sunt constient de varsta mea si de faptul ca vin si alti specialisti mai tineri, cu studii mai bune".

Petrolul va fluctua intre 100 si 120 de dolari barilul

In ceea ce priveste perspectivele pe piata petrolului, Tampiza spune ca barilul de titei se va situa intr-un interval de 100 - 120 de dolari. "In Europa cererea s-a micsorat, iar acest lucru va influenta si tranzactiile pe piata speculativa, care determina tranzactiile internationale", explica Tampiza.

Cererea de petrol din Europa se afla la minimul ultimilor 20 de ani, iar Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca, in tarile mari si dezvoltate ale Europei, cererea se va reduce si in acest an.

Cererea de petrol din Europa, la minimul ultimilor 20 de ani

Referitor la descoperire din Marea Neagra, directorul Lukoil spune ca, momentan, toate rezultatele se proceseaza si peste sase luni vom avea informatiile finale. Tot atunci va fi emisa si decizia de forare a primei sonde pentru studiu.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Constantin Tampiza Lukoil, #Lukoil investitii eoliene, #Tampiza pret petrol, #Tampiza pleaca Lukoil , #Lideri