Warren Buffett te invata cum sa faci si tu bani in 2016

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 14:54
7042 citiri
Warren Buffett te invata cum sa faci si tu bani in 2016
Foto: Flickr/Fortune Live Media

In 2016 ai putea incepe sa-ti consolidezi si tu averea, daca urmezi sfaturile miliardarului Warren Buffett, cel de-al treilea cel mai bogat om al planetei.

Posesor al unei averi estimate la 72 de miliarde de dolari, Buffett este recunoscut pentru sfaturile pe care le ofera gratuit celor care vor investeasca inteligent.

AOL a trecut in revista cele mai bune sfaturi lansate de Warren Buffett de-a lungul timpului, care te-ar putea ajuta si in 2016:

1. Nu pierde bani

Cel mai cunoscut sfat al lui Buffett este sa respecti mereu primele doua regului de pe lista investitorului incepator: "Regula nr. 1: Nu pierde bani! Regula nr. 2: Nu uita niciodata de regula 1".

Pare la mintea cocosului, in conditiile in care nu vei gasi persoana dispusa sa-si piarda banii in mod voit, dar ceea ce scoate in evidenta miliardarul american este nevoia unei bune estimari a riscurilor inainte de a investi.

Buffett insusi este un adept al acestui principiu, refuzand de-a lungul timpului sa investeasca in domenii cu un risc ridicat, cum ar fi cel al noilor tehnologii, iar in cazul sau rezultatele s-au dovedit spectaculoase, dovada stand cele 72 de miliarde ale imperiului sau financiar.

2. Valoare mare la un pret mic

La fel de celebru este si citatul "Pretul e ceea ce platesti, valoarea e ceea ce primesti", iar Warren Buffett este consecvent acestui principiu, nearuncandu-se in achizitii de actiuni supralicitate in urma cererii masive de pe piata.

La fel de bine poti sa iei in calcul acest sfat ca pe un mod de a nu investi folosind un credit, dobanda reducand serios valoarea bunului in care ai bagat banii.

"Fie ca vorbim despre sosete sau despre actiuni, imi place sa fac cumparaturi de calitate atunci cand piata este la un nivel minim", a explicat miliardarul.

3. Obiceiuri sanatoase

La fel ca si dieta sau programul de activitati sportive, viata ta financiara trebuie sa fie dominata de obiceiuri sanatoase.

"O mare parte din comportament este dictat de obiceiuri si se spune, de obicei, ca lantul obiceiurilor de zi cu zi este prea usor pentru a fi simtit inainte de a deveni o povara sufocanta", a mentionat Warren Buffet, intr-un discurs adresat studentilor americani.

Cu totii avem obiceiuri nocive de care vrem sa scapam si altele pe pe care le-am dori adoptate in viata noastra, economisirea banilor fiind unul dintre acestea.

Alcatuieste-ti un plan de economisire a banilor proveniti din deduceri fiscale sau transfera automat din contul tau bani intr-un cont de economii sau de investitii pentru a trece la o viata financiara mai sanatoasa.

4. Tine la indemana bani lichizi

Pietele financiare provoaca mereu surprize asa ca este bine sa fi pregatit sa investesti la momentul oportun. Pentru asta va trebui sa dispui si de resursele necesare, cum ar fi banii cash din contul tau de economii.

Berkshire Hathaway, compania lui Buffett, are mereu la dispozitie lichiditati de aproape 20 de miliarde de dolari pentru investitii neprevazute.

Este drept ca risti sa pierzi un profit, pe care banii pusi deoparte ti l-ar fi putut asigura daca erau investiti, dar la fel de bine s-ar putea ca rezerva de lichiditati sa se dovedeasca utila, mai ales in cazul unor crize financiare neprevazute.

Un mod la fel de bun de a pastra economiile se dovedeste si investirea lor in depozite pe termen scurt sau in obligatiuni cu maturitate rapida.

Dupa cum spune Buffett, banii lichizi sunt ca si oxigenul pentru organism: "Nu ii dai importanta atunci cand este suficient, dar devine singuruul lucru din mintea ta daca este absent".

5. Investeste in tine

Calitatile si talentele dezvoltate de tine, spre deosebire de alte bunuri aflate la indemana ta, nu se vor pierde niciodata.

Fa-ti timp pentru a investi in tine si a-ti imbunatati viata constant, de la a avea grija de corpul tau, la a-ti gasi slujba care iti place si pana la a te educa in continuu.

Urmeaza cursurile care iti plac, inscrie-te la seminarii de pregatire profesionala sau activeaza ca voluntar, daca aceasta activitate iti aduce noi abilitati. In timp, acestea iti vor adduce un profit inzecit fata de investitia initiala.

"Tot ceea ce faci pentru a te perfectiona in scopul de a deveni mai valoros te va rasplati in termeni de crestere a puterii de cumparare", sustine Buffett.

6. Fa-ti planuri pe termen lung

Oscilatiile favorabile ale pietei si posibilitatea realizarii unui castig rapid ii pot face pe majoritatea investitorilor sa gandeasca pe termen scurt.

In schimb, Warren Buffet militeaza pentru "investitii cu un orizont intins pe mai multe decenii".

In loc sa te concentrezi pe castigul rapid de moment, ar trebui sa ai un plan referitor la cresterea puterii de cumparare pentru tot restul vietii, spune miliardarul american.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#stil investitii, #obiceiuri financiare, #investitii Warren Buffet, #economii personale , #Lideri