Cum sa ma vand -Training, cu Paul Olteanu

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 00:00
3510 citiri
Cum sa ma vand -Training, cu Paul Olteanu

Urmarind statisticile din Google Analytics cu privire la cautarile care aduc oamenii pe blogul meu, am observat ca destul de multe persoane ajung aici cautand "Cum sa ma vand" sau si mai interesant "Cum sa ma vand curs".

Mi s-a parut intriganta si interesanta dorinta oamenilor de a intelege cum sa se vanda, asa ca am compilat mai jos un ghid practic pentru cei care doresc fix asta: sa afle cum se pot vinde.

1.Renuta la ideea de a te vinde

Exact. Scoateti-o din cap. Nevoia de "a te vinde" presupune ca tu esti "un produs" insuficient de interesant incat oamenii sa te caute. Daca ai cautat pe Google "cum sa ma vand" inseamna ca ceva nu se intampla exact cum ti-ai dori. Corect?

Fie ca nu ai un job inca, fie ca ai unul si nu-ti place, fie ca vrei o marire de salariu si ai nevoie sa "te vinzi mai bine" pentru asta sau fie ca nu ai destui clienti pentru afacerea ta, toate sunt un semn destul de clar ca ceva lipseste.

De push pe vanzare au nevoie, in general, produsele care fie nu sunt suficient de bune, fie nu sunt suficient de cunoscute, fie au o concurenta foarte mare.

Propunerea mea: renunta pentru totdeauna la ideea de a te vinde si inlocuieste-o cu ideea si dorinta de a ii face pe ceilalti sa te caute si sa te cumpere. Fa tu clientii si angajatorii sa te caute! Fa-ti tu sefii sa-si doreasca sa te pastreze cu orice pret!

Cum?

2. Transforma-te intr-un "bun rar"

In economie, bunurile rare sunt cele mai cautate si sunt cele pentru care oamenii sunt dispusi sa se lupte. Tu trebuie sa devii unul. Cum?

In primul rand da-ti seama cine esti si ce ai de oferit. In procesul asta iti recomand sa iti pui 4 intrebari:

La ce am talent? - respectiv, ce faci bine in mod natural?

Ce te pasioneaza? - respectiv, in ce iti place sa investesti timp si energie?

Care sunt valorile tale? - respectiv, cum faci ce faci? (ex. cu integritate, cu rabdare, cu structura, cu mestesug etc.)

Ce te motiveaza? - respectiv, pentru ce te dai jos dimineata din pat? (ex: vrei recunoastere? putere? bani? sa ajuti oamenii? sa lasi ceva in urma? sa te bucuri de viata? etc.)

Procesul de lamurire cu tine, bazat pe intrebarile de mai sus, poate sa dureze ore, zile, saptamani si... in unele cazuri, chiar ani. Dar pot sa-ti garantez un lucru: odata ce iti vei raspunde la cele 4 intrebari si te vei simti confortabil cu raspunsurile, the sky is the limit. Viata si cariera ta vor incepe sa arate altfel.

O sa devii un om care face isi foloseste talentele, in slujba a ceva ce il pasioneaza, in congruenta cu valorile sale, spre un scop care il motiveaza mai tare decat orice altceva. Iar asta o sa te ajute sa:

-fii din ce in ce mai bun la ce faci.

-fii motivat si sa muncesti fara sa simti ca muncesti.

-ai energie.

-fii o prezenta placuta, ba chiar inspirationala pentru colegi, clienti si parteneri.

Si-acum gandeste-te daca, fiind cum am descris mai sus, o sa mai ai vreodata nevoie sa "te vinzi".

Daca raspunsul tau e "Nu! Nu mai am nevoie sa ma vand pentru ca toata lumea o sa ma caute" nu ai inca dreptate. Lumea nu o sa te caute chiar daca esti cum am descris mai sus pentru ca... lumea inca nu stie cine esti si cu ce te ocupi.

Asa ca, fiind un bun rar, urmatorul pas este...

3.Pune-te pe piata

Ajuta oamenii sa afle despre tine, despre ce faci si (foarte important) despre cum faci ce faci.

Comunicarea este esentiala in tot acest proces pentru ca degeaba esti exceptional, degeaba faci ce-ti place si o faci excelent, daca nimeni nu stie de tine.

Pentru a te pune pe piata iti recomand sa incepi cu 2 lucruri:

Fa networking - mergi la conferinte, la petreceri, la evenimente sociale sau activitati de voluntariat. Cunoaste oameni noi. Spune-le ce faci si daca te-ai ocupat cum trebuie de pasul doi din acest mic ghid, pasiunea si energia din discursul tau o sa-i impresioneze si o sa te faca memorabil pentru ei. Indiferent cu ce te ocupi, o sa te tina minte. Si, intr-o zi, cand ei sau prietenii lor vor avea nevoie de cineva care face ce faci tu, te vor cauta. S-ar putea sa treaca luni, sau ani, dar se va intampla.

Construieste-ti o prezenta on-line - in viitor daca nu esti pe Google, nu existi. Am scris . pe larg despre asta aici

Concluzia

Renunta la a te vinde si incepi sa fii cumparat.

Abandoneaza focusul pe ceilalti si muta-l pe tine. Nimeni nu a facut vreodata ceva exceptional cu sine gandindu-se la asteptarile celorlalti.

Investeste timp si energie in a te face cunoscut. Merita!

Paul Olteanu,

Trainer si consultant pe branding personal si public speaking

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#cum sa ma vand, #cum sa ma vand curs, #training Paul Olteanu , #Managementul carierei