Promisiunile de final de an - Plan de business, nu oracol

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 00:00
2532 citiri
Promisiunile de final de an - Plan de business, nu oracol

Promisiunile de Revelion au un nume prost, pentru ca prea putine dintre ele ajung sa devina realitate. In plus, cum gandurile bune si faptele mari apar in mod repetat doar inainte de anul nou, capata aparenta unui mecanism care functioneaza in gol, automat, indiferent si independent de umanitatea celui care le construieste.

Iata ingredientele pentru care planurile de final de an sunt fie comice, privite din afara, fie penibile, din perspectiva celui care le traieste.

E important, totusi, sa nu uitam ca in aceste promisiuni - vai, prea adesea, nerespectate! - mai exista ceva: dorinta de a (te) schimba in bine si increderea ca aceasta schimbare este posibila. Aceste doua seminte pier in general sub povara glumelor sau strivite de auto-ironie. Sunt insa elementele pe care cu adevarat se poate construi ceva, la nivel personal si social.

Pe scurt spus, planurile de an nou esueaza pentru ca vin prea rar, sunt excesiv de ambitioase si prea putin pregatite.

Sa ne facem "promisiuni" mai des

Sa ne provocam mai des, ca sa putem duce la bun sfarsit mai mult din ceea ce ne propunem. Cand creste frecventa, se reduce durata. In loc de "La anul ma las de fumat!" sau "La anul imi deschid firma mea!", putem veni cu tinte mai mici, pe care le putem atinge, in mod realist, intr-un interval de timp mai scurt. "La sfarsitul lunii viitoare, voi fuma cu 50% mai putine tigari intr-o zi!" sau "Pana la inceputul lunii februarie, voi finaliza lista cu posibilii clienti!" sunt optiuni mai bune, iar impreuna cu altele asemenea pot fi cu adevarat utile.

Sa avansam in pasi mici

Cand termenele sunt mai apropiate, ies in evidenta obiectivele exagerate. Visul de sub bradul de Craciun trebuie desfacut in actiuni concrete. Nu mai este suficient "In 2013 voi slabi 25 de kilograme!" si nici "La anul voi pleca in concediu in Brazilia!". Fiecare luna si fiecare saptamana trebuie sa vina cu propria contributie. Identificarea acestora inseamna sa punem pe hartie proiecte realiste.

Sa ne pregatim de drum

Planurile de final de an sunt formulate in general in termenii unui punct final, ai unei simple destinatii, pline de savoarea cetoasa a locurilor indepartate, parca de neatins. Dar pentru a ajunge acolo, ai nevoie sa gasesti drumul, iar uneori chiar sa rescrii harta.

O promisiune devine serioasa abia atunci cand o propozitie ("La anul voi manca sanatos!", "In 2013 voi castiga mai multi bani!") se transforma in liste (de etape intermediare, de abilitati sau resurse necesare, de oameni care pot ajuta sau incurca) pentru a ajunge un tabel in excel (cu termene, costuri, responsabilitati).

Nu doar pentru oamenii de afaceri, ci pentru orice isi propune realmente ceva important pentru sine si pentru cei din jur, proiectele de final de an trebuie sa semene mai degraba cu un plan de business decat cu o insemnare de oracol.

Trebuie sa fie simple, concrete si rezonabile (ca amploare si incadrare in timp). In plus, trebuie sa fie parte dintr-un proiect de termen lung, in care anul viitor este numai un pas.

De exemplu, eu imi propun ca in anul 2013 sa tin cel putin 10 sesiuni ale cursului meu de Brand Personal, pentru a contribui la obiectivul de termen lung: democratizarea accesului la instrumentele de branding personal si de influentare a imaginii personale. Eu imi propun sa ofer consultanta tuturor celor care vor sa comunice mai convingator ceea ce sunt, astfel incat tot mai multi oameni sa poata prelua controlul asupra propriei imagini, asupra propriei cariere si asupra propriei pozitionari sociale.

Material realizat de Gabriel Avacaritei, Coach Personal Branding

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Resolutions 2013, #sfaturi resolutions 2013, #Avacaritei resolutions 2013 , #Managementul carierei