Cine ar putea face din Romania o afacere de succes - vezi guvernul oamenilor de business

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:11
4018 citiri
Cine ar putea face din Romania o afacere de succes - vezi guvernul oamenilor de business

Oameni care sa faca din Romania o afacere de succes - este ceea ce ar trebui sa caute orice prim ministru desemnat cand alcatuieste un nou guvern.

Oameni de afaceri de anvergura, care conduc companii cu zeci de mii de angajati si gestioneaza bugete care se exprima in procente din PIB-ul Romaniei, ar putea fi o solutie pentru economia Romaniei.

Daca s-ar fi numit CEO, in loc de premier, cu fisele posturilor pe masa, Victor Ponta ar fi putut alege dintre managerii romani de top, pentru sefia fiecarui minister in parte, in functie de expertiza si performantele fiecaruia.

Ziarul Financiar a intocmit un top al oamenilor de afaceri care ar putea sa conduca, prin prisma experientei si cunostintelor pe care le au, cele mai importante ministere ale guvernului. Oameni de afaceri de anvergura, care au reusit sa faca afaceri de succes si sa le gestioneze eficient pe timp de criza.

La ministerul Finantelor, cel mai important minister al acestui nou guvern, prima propunere este Siminel Andrei, seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH) care cuprind aproximativ 6.000 de angajati in companii precum Vel Pitar, Libra Bank, UMEB, Electrotehnica, UMEB, Romarta, Metex, TradeVille etc.

De asemenea, Siminel Andrei a generat restructurarea pietei de capital prin scoaterea din faliment a RASDAQ-ului si fuzionarea ulteriora cu Bursa de Valori, dar si prin preluarea Depozitarului Central de catre bursa.

"Este cunoscut pentru faptul ca urmareste foarte strans bugetele companiilor pe care le are in portofoliu, ceea ce face din el un manager nimerit pentru finantele Romaniei, atat de incercate", scrie Ziarul Financiar.

Urmatoarele propuneri pentru ministerul de Finante sunt Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal si Horia Ciorcila, actionar al Bancii Transilvania, unul dintre cei mai cunoscuti bancheri locali.

Viitorul ministru de Finante ar urma sa realizeze, in cel mai scurt timp, bugetul pe anul 2013, sa poarte negocieri foarte delicate cu FMI si Banca Mondiala, sa absoarba fonduri UE si sa suporte sanctiunile pentru esecurile de pana acum, dar si sa faca fata cumva presiunilor politice si sociale pentru onorarea promisiunilor facute de USL in campania electorala, cum ar fi reducerea TVA la produsele alimentare, introdicerea impozitului progresiv, plus majorari de pensii si salarii.

Ministerul Economiei ar putea fi condus de Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, de peste 6 ani, cu experienta in ministerul Finantelor si in BERD, potrivit ZF.

Stefan Gadola, vicepresedinte al Energobit, companie pe care a fondat-o si care ajunge acum la 160 de milioane de euro sau Constantin Toma, proprietar al Romet Buzau, cu afaceri de 300 de milioane de euro in sectorul industrial, ar fi urmatoarele doua propuneri pentru ministerul Economiei.

Ministerul Dezvoltarii ar putea fi condus de Sorin Greu, directorul general al Bog'Art, cel mai mare constructor roman al momentului, cu afaceri de 80 de milioane de euro, conform ZF.

Un alt candidat ar fi Romeo Botocan, directorul executiv al Max Boegl, firma care a construit stadionul Arena Nationala si a finalizat anul acesta autostrada Cernavoda-Medgidia-Constanta, inainte de termen.

Nu in ultimul rand, la Dezvoltare s-ar califica si Vladimir Arsene, presedintele Westfourth Architecture, care semneaza designul unor proiecte de succes, precum Charles de Gaulle Plaza, Sema Parc sau Asmita Gardens.

Ministerul Transporturilor ar putea sa fie condus cu succes de Calin Rovinescu, presedinte si CEO al Air Canada si presedinte al consiliului executiv al Star Alliance, cea mai mare alianta a companiilor aeriene din lume, potrivit ZF.

Ionel Giuglea, directorul general al Alpine Romania, firma ce are in portofoliu autostrada Nadlac-Arad, dar si proiecte de infrastructura feroviara.

Sefia Transporturilor ar putea fi asigurata si de Mihai Rohan, presedintele Consiliului de Administratie al Carpatcement, aflat aproape de 10 ani la conducerea companiei, cu o cariera de peste 40 de ani pe piata cimentului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#guvern oameni afaceri, #afaceri succes, #oameni afaceri performanti, #Andrei Siminel ministru Finante, #Andrei Siminel Finante , #Manageri romani