George Copos, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 16:50
2733 citiri
George Copos, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala
Sursa foto: Realitatea

Omul de afaceri George Copos a fost condamnat, marti, de Judecatoria Sectorului 2 la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I, in care este acuzat de evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Compania Loteria Romana.

Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul Ana Electronic, impreuna cu Gilio Giuzepe Roza, cu sprijinul lui Nicolae Cristea, fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana, membru fondator al Fundatiei ProRapid, si cu Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost de peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea data).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare, respectiv persoana juridica SC Rom Tour G.M. Impex SRL si persoanele fizice Niculaie Ghinea si Ion Matei, inculpatii ar fi ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis "pachet" de 38 de spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Compania Nationala Loteria Romana.

Acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre Loterie a spatiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Ratiu.

In rechizitoriul se arata ca Nicolae Cristea a platit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizari si publicitate, in perioada 1996-1999.

In plus, in 2002, Loteria Nationala a inchiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar in afara stadionului Giulesti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, pret de patru ori mai mare decat cel al pietei, sustin procurorii. In privinta acestor sponsorizari, procurorii au mentionat, in dosar, ca nu au dispus inceperea anchetei, ci doar au vrut sa sublinieze relatiile stranse dintre Copos si Cristea.

Procurorii au mai mentionat ca relatia de "afaceri privilegiate" dintre Copos si Cristea a inceput cu mult timp in urma, cand Loteria a inceput sa dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este actionar.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#George Copos inchisoare, #Copos inchis evaziune fiscala, #Copos Dosar Loteria , #Manageri romani