Oamenilor de afaceri le-a pierit optimismul: Asteapta o crestere a inflatiei si un curs de peste 4,7 lei/euro

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 17:02
2905 citiri
Oamenilor de afaceri le-a pierit optimismul: Asteapta o crestere a inflatiei si un curs de peste 4,7 lei/euro
Foto: CC0 Creative Commons

Membri ai Romanian Business Leaders (RBL), cu afaceri cumulate de 3,5 miliarde de euro si peste 30.000 de angajati, vad cu optimism foarte rezervat urmatoarele 12 luni, potrivit rezultatelor Indexului de Incredere Macroeconomica, lansat de RBL in decembrie 2017.

Indexul de Incredere Macroeconomica inglobeaza perceptiile despre conditiile generale pentru afaceri, despre cum este sa fii angajat in Romania si despre cum vor evolua veniturile si averea personale, in urmatoarele 12 luni.

Increderea antreprenorilor si executivilor RBL, care au participat la sondaj, in conditiile macroeconomice din Romania se situeaza la nivelul de 52,3 puncte (unde 0 inseamna neincredere totala, 50 reprezinta neutralitate si 100 inseamna incredere totala).

Respondentii sunt usor mai increzatori in conditiile curente pentru afaceri (54,8 puncte) decat in cele privind conditiile din urmatoarele 12 luni (51,1 puncte).

"Increderea in conditiile macroeconomice este asemenea increderii intr-un grup de prieteni. Daca ai incredere in ei, atunci vei avea curajul sa ii imprumuti, sa investesti in nevoile si obiectivele comune, sa construiti impreuna pe termen lung. Si te poti baza pe aceasta relatie.

Increderea oamenilor de afaceri romani, in conditiile macroeconomice din tara, este sau nu este transferata mai departe in relatia cu statul, perceput ca influentator major al acestor conditii. In prezent, putem vorbi, mai degraba, despre lipsa increderii.", sustine Dragos Neacsu, CEO al Erste Asset Management Romania si membru al boardului RBL.

Potrivit rezultatelor, 98% dintre respondenti se asteapta ca rata inflatiei sa continue sa creasca in urmatoarele 12 luni, peste 60% prevad ca va ramane peste pragul de 3%, iar o aproape o treime spun ca inflatia va depasi 3,5%. Pentru acelasi interval de 12 luni, opt din zece respondenti au spus ca Leul va continua sa se deprecieze in raport cu Euro, iar 60,7% dintre respondenti se asteapta ca rata de schimb sa depaseasca pragul de 4,7 lei/euro.

Raportul complet al Indexului de Incredere Macroeconomica RBL este disponibil aici.

Respondentii RBL sunt mai optimisti (52,3 puncte) decat profesionistii in investitii (41 de puncte) ai CFA Society Romania, organizatie care a lansat in Romania Indexul de Incredere Macroeconomica, in mai 2011 (CFA Romania Macroeconomic Confidence Index).

Potrivit rezultatelor studiului realizat in decembrie 2017, increderea profesionistilor din investitii in conditiile curente (59 de puncte) o depaseste usor pe cea a antreprenorilor (55 de puncte). Pe de alta parte, diferenta de perceptie este considerabil mai mare in legatura cu urmatoarele 12 luni - membrii RBL arata un optimism foarte rezervat (51 de puncte), fata de membrii CFA Society Romania care sunt pesimisti (32 de puncte).

RBL si CFA Society Romania continua sa deruleze lunar Indexul de Incredere Macroeconomica si vor analiza si comunica rezultatele impreuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Romanian Business Leaders, #oameni afaceri asteptari 2018 , #Manageri romani