Strategii de reducere a costurilor: Recrutare si leasing de personal

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 16:24
4401 citiri
Strategii de reducere a costurilor: Recrutare si leasing de personal

Pe timp de criza, companiile cauta noi metode de reducere a costurilor si apeleaza frecvent la serviciilor agentiilor care recruteaza angajati, dar si la firme dispuse sa le gaseasca manageri pentru functii permanente. Ambele proceduri sunt avantajoase, spun specialistii.

"In general, se cauta manageri pentru pozitii atat middle cat si high, preponderent in domeniile productive si comerciale", a declarat pentru Business24 Ana Ber, Senior Consultant in cadrul Dr. Pendl & Dr. Piswanger.

Aceasta mentioneaza ca o firma care se ocupa de recrutarea managerilor pentru o companie incearca sa defineasca rolul acestuia cat mai clar, pentru ca pe timp de criza cerintele s-au rafinat, iar companiile se asteapta ca noul angajat sa isi dovedeasca rapid calitatile.

"In anii de criza, companiile isi doresc oameni care sa vina din acelasi domeniu de activitate, cu experienta si cu un portofoliu bine delimitat de rezultate. Potrivirea cu cerintele jobului este mult mai stricta, comparativ cu anii trecuti", explica Ana Ber.

In schimb, sunt dispuse sa plateasca intre 2.000 si 5.000 de euro pentru un manager in vanzari sau intre 2.500 si 12.000 de euro pentru un director general, mai precizeaza consultanta.

Salariu de manager in Romania

Salariile companiilor din Top 50 top ajung la 10.000 de euro si pot depasi acest prag, dar destul de rar, spune reprezentanta companiei Dr. Pendl & Dr. Piswanger. Oricum, salariile primite de managerii romani recrutati sunt mai mici fata de nivelul iregistrat pe alte piete si depind foarte mult de cifra de afaceri a companiei, dar si de profitul inregistrat in ultimul an. "Poti sa ai o cifra de afaceri foarte mare, dar marja de profitabilitate sa fie de 2%.

Pentru serviciile sale, firma care ofera servicii de recrutare primeste un comision variabil, care poate ajunge pana la 20% din salariu brut primit in primul an. Ana Ber mentioneaza ca banii trebuie platiti de compania care a solicitat managerul, intrucat "nu este deontologic ca serviciile agentiilor de recrutare sa fie facturate de doua ori, atat pentru angajat cat si pentru angajator". Uneori, insa, se intampla si acest lucru.

In Romania, recrutarea managerilor este o procedura la fel de intalnita precum leasingul de personal. Acest proces inseamna ca o companie de resurse umane pune la dispozitia unei firme din alt domeniu personalul calificat de care aceasta din urma are nevoie pentru o anumita perioada, de maxim 18 luni. Personalul care functioneaza pe acest principiu nu este angajat direct al companiei pentru care presteaza servicii, ci al companiei de resurse umane.

De cele mai multe ori, se cauta angajati pentru functii entry si middle, din domenii precum marketing, resurse umane si contabilitate, dar foarte putini directori generali, ci mai degraba manageri de proiect.

"Nu am auzit niciodata de manager inchiriat. De project manager da, dar este o situatie cu totul diferita. Angajatii pentru functii de entry level sunt cautati pentru ca sunt taskuri simple. In plus, in momentul de fata, firmele nu vor sa isi asume contract de munca cu perioada nedeterminata", spune Dan Berteanu, General Manager Talent Stream. Firmele pot sa desfiinteze un post pe care au angajat o persoana in leasing fara sa sufere consecintele legale de incetare a raporturilor de munca.

Leasing de personal - Avantaje si dezavantaje

De altfel, acesta este un mare dezavantaj pentru angajat, dar un mare plus pentru angajator. Printre celelalate avantaje ale leasingului de personal se mai numara reducerea costurilor si a timpului pentru gasirea oamenilor potriviti, accesul la servicii de consultanta fiscala si dreptul muncii, dar si sistemul de plata care poate fi esalonat.

Pe de alta parte, primul dezavantaj este legat de costurile mai mari decat cele salariale ale postului respectiv. Un alt dezavantaj ar fi si absenta atasamentului angajatului, crede managerul Talent Stream.

"Genul acesta de procedura se aplica in cazul in care este nevoie de proceduri simple, care nu implica efort suplimentar sau loialitate. Omul nu va veni cu initiative, pentru ca este constient ca este inchiriat, isi face treaba, primeste banii si atat", puncteaza Berteanu.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#leasing personal, #recrutare manageri, #salariu manager, #reducere costuri companii , #Manageri romani