Managerii din servicii prevad un avans puternic al activitatii

Marti, 28 August 2007, ora 10:32
1177 citiri

Managerii companiilor care profeseaza in sectorul serviciilor si cei din comertul cu amanuntul prevad cele mai pronuntate cresteri ale activitatii in urmatoarele trei luni, informeaza o ancheta de conjunctura publicata marti de Statistica.

Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companii de dimensiuni mari, cu un numar de salariati cuprins intre 250 si 499, care activeaza in sectorul serviciilor. Astfel, numarul managerilor din aceste firme care anticipeaza cresterea cererii de servicii in urmatoarele trei luni si implicit a cifrei de afaceri a companiilor in care lucreaza este cu mult mai mare decat al celor care au estimari negative (sold conjunctural +60%), arata datele Institutului National de Statistica (INS).

In companiile mijlocii prestatoare de servicii, cu 50-249 salariati, numarul managerilor cu estimari pozitive privind activitatea din perioada august - octombrie este cu 41% mai mare decat al celor cu anticipari negative. Pe ansamblul sectorului, cifra de afaceri din sectorul serviciilor isi va mentine pentru urmatoarele trei luni tendinta ascendenta (sold conjunctural +32%), potrivit anchetei INS.

In sectorul comertului cu amanuntul, managerii cu anticipari pozitive pentru urmatoarele trei luni ii depasesc pe cei pesimisti cu 39%, iar in constructii managerii companiilor sunt in cea mai mare parte optimisti (sold conjunctural +25%).

Cei mai multi dintre managerii companiilor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a productiei (sold conjunctural +18%). Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din firmele care au intre 250-499 salariati (sold conjunctural +32%).

Sectorul in care cei mai multi manageri spun ca firmele lor vor angaja personal in urmatoarele trei luni este cel al comertului cu amanuntul (+14% sold conjunctural), urmat de constructii (+13%) si servicii (+7%). In industrie, tendinta este de stagnare a numarului de salariati, arata INS.

Managerii anticipeaza pentru urmatoarele trei luni cresteri de preturi mai ales in comertul cu amanuntul (sold conjunctural +31%) si in constructii (+26%). Anticiparile inflationiste sunt mai temperate in sectorul serviciilor (sold conjunctural +21%) si in industrie (+17%).

Rezultatele publicate de INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele au fost realizate pe baza unor esantioane reprezentative formate din 1.676 de companii din domeniul industriei prelucratoare, 1.254 din constructii, 2.197 din comertul cu amanuntul si 2.009 firme din sectorul serviciilor. Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de plus sau minus 5% la nivelul unui sector, precizeaza INS.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.


Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...