Cine e de vina pentru deprecierea leului?

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 15:53
1611 citiri
Cine e de vina pentru deprecierea leului?

Leul a atins, joi, minimul ultimelor patru luni, Banca Nationala stabilind o cotatie de 4,3126 lei/euro. Deprecierea vine intr-o perioada in care tensiunea este mare pe scena politica, fiind asteptat votul pe motiunea de cenzura pentru demiterea Guvernului Boc depusa de Opozitie.

Totodata, marti, cu o zi inainte de o vizita de lucru a delegatiei FMI in Romania, deputatii votau, fara sa stie macar ce, doua proiecte de lege cu un impact economic major - scaderea TVA la 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara, zilele trecute, ca piata s-a dovedit sensibila la faptul ca Parlamentul a aprobat, chiar si dintr-o eroare, reducerea TVA la alimentele de baza.

Insa cat au contat aceste evenimente politice in deprecierea monedei nationale, cat a fost vina BNR sau a speculatorilor, este doar o chestiune de impartire de procente, dupa cum sustin analistii economisti contactati de Ziare.com.

Incoerenta politicilor Guvernului nu mai surprinde pe nimeni

Fostul ministru al Privatizarii Valentin Ionescu spune ca pana acum nu s-a intamplat nimic extrem pe scena politica astfel incat sa influenteze piata, "incoerenta politicilor Guvernului" ne mai reprerzentand un factor de risc pentru curs de vreme ce nimeni nu se mai asteapta la ceva bun din partea Executivului.

"Fluctuatia leului este conjuncturala, nu este nimic neobisnuit, s-a mai intamplat sa fie, mai cu seama ca incoerenta politicilor Guvernului nu mai surprinde pe nimeni. Prin urmare nu acord o pondere prea mare deciziilor de natura politica in cursul de schimb, nu este determinat de asta, ci de o conjunctura din care unii castiga si altii pierd", a declarat, pentru Ziare.com, Valentin Ionescu.

Parlamentul, un pericol pentru leu?

In ceea ce priveste influentarea cursului de votul "gresit" de marti din Camera Deputatilor pe scaderea TVA pentru alimentele de baza la 5% si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, parerile sunt impartite.

"L-am auzit pe domnul Vasilescu spunand ca leul a fost sensibil chiar si la acel vot gresit din Parlament. Eu cred destul de putin ca leul se depreciaza din motive politice, pentru ca nu cred ca in acest moment atmosfera politica este de asa natura sa influenteze leul. E o zona incordata in politica, dar asa a fost in ultima perioada, iar apropiata motiune nu cred ca are foarte mare importanta pentru investitorii pe leu.

Cred ca influenta politica ar fi asupra cursului de schimb doar cand lucrurile s-ar agrava in zona politica, in sensul in care ar ajunge la un alt tip de majoritate, o majoritate care nu este luata in seama de presedinte, deci cand tensiunile ar deveni mult mai mari. In rest, ceea ce se intampla in zona politica mi se pare inca suportabil pentru economie", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Constantin Rudnitchi.

Nici Valentin Ionescu nu crede ca numai Guvernul sau Parlamentul sunt de vina pentru ce se intampla cu leul, avand in vedere ca administratorul monedei este Banca Nationala.

"Nu putem da vina numai pe ce face un Guvern sau de ceea ce face Parlamentul Romaniei, in conditiile in care, pana la urma, politica monetara depinde foarte mult de Banca Nationala, pentru ca politica monetara este facuta de banca centrala, nu de Guvernul Romaniei si controlul asupra masei monetare este exercizat tot de Banca Nationala, nu de Guvern.

Deocamdata in ceea ce s-a intreprins in Parlament nu ptem vorbi de o decizie cu efect imediat, ca sa aiba un impact in economie. Prin urmare scandalurile politice nu au efect asupra economiei, ci doar deciziile cu aplicare imediata", a spus Ionescu.

Daniel Daianu considera ca piata reactioneaza la evenimentele din jurul sau, de la catastrofe naturale la cele politice.

"Piata valutara este cea mai sensibila la evenimente, mergand de la catastrofe naturale la o recolta mai proasta, la indicatori economici care infirma predictii favorabile si, nu in ultima instanta, un proces politic care alimenteaza incertitudinea", ne-a declarat si Daianu.

Si Bogdan Baltazar spune ca votul gresit din Parlament "a influentat foarte mult" cursul.

Ce se intampla daca pica Guvernul la motiune?

Ceva mai grav decat haosul din Parlament ar fi daca la votul de saptamana viitoare pe motiunea de cenzura a Opozitiei s-ar decide schimbarea Guvernului.

"In situatia in care Guvernul pica, foarte multe date se pot schimba pe termen scurt, adica o cadere poate avea un efect negativ, dar numai pe termen scurt, dupa care lucrurile se echilibreaza.

Daniel Daianu spune ca depinde si de modul in care va fi schimbat Guvernul, cat de repede se va forma un altul si ce politici vor aplica cei care vor lua locul Cabinetului Boc. El sustine, insa, ca BNR nu va lasa leul sa cada.

"BNR va fi foarte atenta si nu va lasa leul sa cunoasca un derapaj excesiv, intrucat, in viata unei societati organizate din punct de vedere politic in mod democratic, survin si asemenea evenimente - plecarea si venirea unui alt guvern.

Problema se pune in ce conditii se va desfasura un asemenea proces de alternanta, cat ar dura formarea unui nou guvern si in ce masura am asista la o schimbare de politici economice", a mai spus Daianu.

Consultantul Bogdan Baltazar spune ca situatia va fi si mai grava: "Cred ca va fi mai rau, adica ar fi o dezvoltare negativa din punctul de vedere al increderii investitorilor si creditorilor in Romania".

Isarescu jongleaza cu leul

Analistul Ilie Serbanescu spune, insa, ca nimic din ce fac politicienii nu influenteaza cursul in Romania, singurul care "jongleaza cu leul" fiind guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"N-a contat nimic. Isarescu jongleaza cu leul. Leul tebuie sa se duca in jos, economia asta merge de doi ani in jos si leul in sus, asta e o anomalie. Intrebarile sunt puse de parca am fi intr-o tara normala. Dar Romania nu e normala. Asta s-ar intampla daca cursul ar fi real. Daca de doi ani leul ramane stabil in conditiile in care economia se duce in jos, ce importanta mai are daca trece sau nu o motiune de cenzura?!

Astea-s povesti pe care le debiteaza Banca Nationala. Realitatea este ca de doi ani economia scade iar leul ramane sus. Acest lucru nu se intampla decat din cauza lui Isarescu. Deci ce importanta poate sa mai aiba faptul ca e Popescu sau Ionescu la Finante sau ca nu mai este domnul Boc si ca este domnul Boc III, V, VIII la guvern", ne-a declarat Ilie Serbanescu.

#depreciere, #leu, #curs, #valutar, #euro, #boc , #Camera deputatilor