Contributiile la sanatate, colectate de Fisc - cum, cand si de ce?

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 12:15
1851 citiri
Contributiile la sanatate, colectate de Fisc - cum, cand si de ce?

Declaratiile privind contributiile la asigurarile de sanatate ar putea fi facute la administratiile financiare, incepand de anul viitor, odata cu declaratiile de venit, fara a mai fi nevoie de un drum in plus la casa de asigurari de sanatate, potrivit unei legi votate miercuri in Senatul Romaniei.

Potrivit lui Iosif Secasan, vicepresedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senat si unul dintre cei doi initiatori ai proiectului legislativ, scopul demersului a fost eficientizarea colectarii banilor pentru Fondul National al Asigurarilor Sociale de Sanatate.

"Face referire la trei categorii de contributori: persoanele care au venituri din activitati independente, persoanele din agricultura si din silvicultura care realizeaza venituri, dar nu sunt angajatori si veniturile realizate din darea in folosinta de bunuri, din inchirieri, din drepturi de autor, individual sau in asociere", a explicat Iosif Secasan, pentru Ziare.com.

"Contributiile aferente acestor venituri, pana acum, erau colectate de catre Casele Judetene de asigurari sociale de sanatate si acestea au intampinat dificultati in colectare, in intocmirea documentelor de incasare silita, acolo unde se inregistrau neplati si intarzieri de plata", a mai spus Secasan.

Parlamentarul PD-L a adaugat ca ANAF are evidentele si infrastructura de colectare, iar, in conditiile in care aici se depun declaratiile de venit, si colectarea contributiilor pentru sanatate ar fi mult mai eficienta.

De asemenea, ANAF va putea sa execute silit persoanele care au intarzieri la plata contributiilor.

Senatorul PD-L Serban Radulescu, al doilea initiator al proiectului, crede ca este oportuna obligatia contributiei datorata la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente concomitent cu obligatia lor de declarare a veniturilor pentru calculul impozitului pe venit.

"Cu alte cuvinte, toate lucrurile astea se fac la nivelul administratiilor financiare, deci ANAF-ul. Daca declaratia ar fi concomitenta, s-ar elimina posibilitatea de ignorare a acestei obligatii si contributia colectata ar fi cel putin dublata", a explicat Serban Radulescu, pentru Ziare.com.

CNAS n-are dreptul de impunere

Potrivit lui Radulescu, s-a pornit de la ideea ca sistemul sanitar este oricum subfinantat si ar fi prea dificil sa fie adusi bani din alte parti, dar, cel putin, ar trebui sa nu se piarda banii care, in mod obligatoriu, ar trebui sa intre in sistem.

"Cei de la ANAF, prin vocea Ministerului Finantelor, au spus ca e greu, ca nu au posibilitati, dar nu e adevarat. Nu e necesara o suplimentare de resurse umane sau materiale", a explicat Radulescu.

Astfel, in formularele de declaratie a venitului, ar putea fi inserata o rubrica in care sa fie calculata contributia obligatorie datorata.

"In momentul in care se face decizia asta de impunere pentru plati cu titlul de impozit, se impune doar inserarea unei rubrici in care sa fie calculata contributia obligatorie datorata la fondul national", a explicat senatorul.

De asemenea, exista si un al doilea motiv pentru care cei doi senatori PD-L au propus aceasta lege: nu exista reglementari legale privind actul administrativ de stabilire a creantelor la fondul national.

"Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat in sensul ca lipsa unui act administrativ formal valabil si in fond temeinic, articolul 35 din ordinul CNAS in baza caruia Casele emit decizii de impunere este nelegal si infrange dispozitiile Legii 95 privind reforma in domeniul sanatatii", a explicat Radulescu.

"La casele de asigurari de sanatate, deciziile astea de impunere, pe langa faptul ca nu exista un act administrativ, mai intarzie din cauza ca nu au posibilitati practice sa urmareasca acesti oameni. Atunci, ajunge la termeni de prescriere si peste cativa ani nu se mai plateste", a adaugat acesta.

Potrivit lui Radulescu, indiferent daca o persoana beneficiaza sau nu de serviciile sistemului sanitar de stat, trebuie sa plateasca asigurarile de sanatate.

"Noi avem un sistem de asigurari sociale de sanatate, deci toti trebuie sa dam bani la sanatate, fie ca il folosim sau nu, ca ne imbolnavim sau nu. Dar asta este un fond care se aduna obligatoriu. Chiar daca te duci sa te operezi in alta tara, dar asta este un fond social de sanatate, trebuie sa dai banii astia", a explicat Radulescu.

Cei doi senatori PD-L nu stiau cand va intra in discutie propunerea si in Camera Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz, insa spera ca legea sa intre in vigoare de anul viitor.

In Senat, legea a fost adoptata cu 61 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si o abtinere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contributii, #fisc, #anaf , #Camera deputatilor