Nivelul taxei de inmatriculare va fi modificat, dar taxa va ramane valabila

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 01:16
1745 citiri
Nivelul taxei de inmatriculare va fi modificat, dar taxa va ramane valabila

Taxa de prima inmatriculare va fi modificata in urma consultarilor pe care Ministerul Finantelor Publice le va avea cu Comisia Europeana. In urma acestor consultari, ministerul va propune Executivului modificarea taxei de inmatriculare, dar aceasta va fi mentinuta, a fost concluzia discutiilor purtate in sedinta de miercuri a Guvernului.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a subliniat, in cadrul unui briefing, ca taxa nu corespunde normelor europene doar in ce priveste nivelul ei. Tari precum Austria, Franta, Germania, Olanda sau Ungaria au si ele astfel de taxe, iar taxa de prima inmatriculare nu a fost "inventata" de guvernul roman "intr-un exces de originalitate", a arata purtatorul de cuvant al Guvernului.

Oana Marinescu a subliniat ca nivelul taxei, asa cum a fost propus de Guvern, corespundea normelor europene dar, dupa ce a fost modificata de Parlament, taxa a crescut aproape de trei ori. Astfel, daca pentru un automobil cu sistem Euro 2 si o capacitate cilindrica de 1.600 cm cubi Guvernul a propus 0,5 euro/cm cub, Senatul a majorat taxa la 1 euro/cm cub, iar Camera Deputatilor a stabilit-o in final la 1,3 euro/cm cub.

Desi Guvernul este dispus sa modifice taxa de prima inmatriculare, nu va renunta insa la ea, deoarece aceasta se justifica din perspectiva protectiei mediului, a aratat Oana Marinescu. Purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca deocamdata nivelul actual al taxei ramane valabil, pana cand Ministerul de Finante va veni cu o noua propunere.

Oana Marinescu a aratat ca nu a fost stabilit un termen limita in acest sens si a recunoscut ca lucrurile sunt un pic ingreunate si de faptul ca Parlamentul este in vacanta in aceasta perioada, iar Guvernul nu poate emite ordonante simple in privinta acestei taxe. Guvernul va trebui sa propuna astfel modificarea Codului Fiscal, iar purtatorul de cuvant al Executivului a afirmat ca vor fi aduse modificari intregii legislatii necesare, astfel incat sa poata fi stabilit un nou nivel al taxei de prima inmatriculare.

<b>Incertitudinea legislativa a blocat tranzactiile auto</b>

Taxa pentru prima inmatriculare a adus, pana acum, la bugetul de stat venituri de doar 522.143 lei, din 28 de judete ale tarii. Potrivit lui Daniel Chitoiu, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in Bucuresti veniturile colectate din taxa de inmatriculare se ridica la 102.034 lei.

Ungaria inregistreaza, in prezent, cea mai mare valoare a taxei de prima inmatriculare a autoturismelor, acesta incadrandu-se intre 940 si 18.100 euro, in functie de vechimea masinii. Grecia impune o taxa care variaza intre 35 si 385 la suta din valoarea reziduala, in functie de gradul de poluare al autoturismului. La polul opus se afla Polonia, care a perceput pentru prima inmatriculare a autoturismelor o taxa care reprezinta doi la suta din valoarea reala (nu cea de achizitie) a autovehicului. In Austria, taxa de prima inmatriculare este de 16 la suta din pretul de pe factura al masinii, iar in Finlanda aceasta este de 28 la suta din pretul masinii. Germania si Spania percep o taxa fixa de 25,6 euro, respectiv 66,6 euro.

Franta aplica o taxa cuprinsa intre 20 si 36 euro pe un cal putere la care se adauga taxa pentru poluare bazata pe emisia de dioxid de carbon. In Danemarca taxa de inmatriculare este de 105 la suta din valoarea reziduala, iar in Belgia aceasta variaza intre 61 si 5.000 euro. In Italia taxa de inmatriculare este de 3,5 centi/KW (pentru o masina de 125 cai putere, respectiv 92 KW, taxa este de 322 euro).

In Romania, taxa de prima inmatriculare, aplicata de la 1 ianuarie 2007, variaza, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si peste 9000 de euro, potrivit calculatorului de afisat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor.

<b>Legislatia UE nu interzice impunerea taxei de prima inmatriculare, dar nu tolereaza discriminarea</b>

La nivel comunitar nu exista o armonizare in privinta taxei de inmatriculare, motiv pentru care decizia privind impunerea, nivelul si modul de calcul al unei astfel de taxe revine fiecarui stat membru al Uniunii Europene, cu conditia ca acesta sa respecte Articolul 90 din Tratatul UE, a declarat miercuri pentru Rompres Roger Nunn, ofiter de presa la Directia pentru Afaceri Administrative - Taxe si Vami - Buget din cadrul Comisiei Europene.

'In Danemarca, de exemplu, aceasta taxa se ridica la 180% din valoarea vehiculului. Romania poate stabili niveluri ale taxei de inmatriculare oricat de mari doreste, cat timp prin aceasta nu sunt discriminate vehiculele de mana a doua importate', a precizat Nunn.

Articolul 90 din Tratatul UE, asa cum este interpretat de Curtea Europeana de Justitie, nu interzice statelor membre sa impuna taxe de inmatriculare a masinilor, dar stipuleaza ca 'nici un stat membru nu trebuie sa impuna la produsele din alte state membre nici o taxare interna suplimentara fata de taxele impuse produselor interne similare'. In consecinta, aceasta taxa nu trebuie sa fie mai mare pentru masinile de mana a doua aduse din alte state membre, comparativ cu taxa aplicata vehiculelor uzate, de acelasi tip, din tara care intentioneaza sa impuna taxa, a explicat oficialul european.

Curtea de Justitie a sustinut ferm ca taxa de inmatriculare platita pentru un autoturism nou este inclusa in valoarea de piata a acestuia si, astfel, valoarea taxei de inmatriculare inclusa in valoarea reziduala a vehiculului se reduce proportional. In consecinta, pentru a evita un tratament discriminatoriu, Articolul 90 cere sa se ia in calcul gradul de uzura al masinii atunci cand este calculata valoarea taxei. Metoda stabilirii gradului de uzura aleasa de un stat membru trebuie sa reflecte pierderea reala a valorii masinii pentru a se asigura ca taxa impusa asupra masinilor venite din alte state membre nu depaseste taxa reziduala incorporata in valoarea vehiculelor similare inregistrate deja in tara.

Cu alte cuvinte, taxa de inregistrare a unei masini vechi de opt ani importata in Romania nu poate depasi valoarea impozitului inclus in valoarea reziduala a unui vehicul similar inregistrat in urma cu opt ani in Romania.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)