Notarii vor amanarea introducerii certificatului energetic

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 12:11
2102 citiri
Notarii vor amanarea introducerii certificatului energetic

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania cere amanarea termenului de aplicare a legii care impune introducerea din ianuarie a certificatului energetic la vanzarea, cumpararea sau achizitia de locuinte, spunand ca masura va ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% si va bloca piata, precizeaza NewsIn.

"Prin urmare, UNNPR solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei analizarea solutiei de prorogare (amanare) a termenului de aplicare a prevederilor articolului 23 din legea 372/2005 pana la o data la care sa fie posibila o corespondenta intre necesitatile pietei si capacitatea de a asigura acest tip de servicii de catre corpul auditorilor autorizati de catre Ministerul Dezvoltarii.

Prorogarea se poate face si prin completarea Legii de aprobare a OUG 18/2009, aflata la Camera Deputatilor, prin Ordonanta de Urgenta, posibila dupa investirea unui nou guvern, sau printr-o Ordonanta simpla in Ianuarie 2010", potrivit unui comunicat trimis vineri de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

UNNPR spune ca aceasta masura va fi de natura sa evite amplificarea, din motive administrative, a crizei imobiliare care afecteaza in egala masura institutiile implicate in acest proces si bugetul de stat.

"In plina criza imobiliara, o prevedere a Legii nr 322/2005 risca sa arunce in aer si putinele tranzactii care se mai perfecteaza la aceasta ora. Astfel, potrivit articolului 23 al amintitei legi, de la 1 ianuarie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare - cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.

Cu alte cuvinte, birourile notariale nu vor mai putea intocmi astfel de documentatii in absenta certificatelor eliberate de auditorii specializati, certificati de catre Ministerul Dezvoltarii", precizeaza in comunicat Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Astfel, notarii sustin ca exista doua probleme. Prima este ca o astfel de reglementare va ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% - prin costurile suplimentare pe care le implica protectia si certificarea energetica, iar a doua problema tine de capacitatea redusa a corpului auditorilor energetici de a raspunde solicitarilor, lista acestora fiind extrem de redusa.

Daca in Capitala sunt 176 de auditori, in Giurgiu sunt doar 3, in Ilfov, Calarasi si Ialomita cate unul, iar in Teleorman niciunul.

De asemenea, potrivit UNNPP, daca pentru blocurile noi aceasta operatiune de certificare este inclusa, pentru blocurile vechi ea devine insurmontabila - cu atat mai mult cu cat reabilitarea termica s-a finalizat la foarte putine dintre acestea.

"In concluzie, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania considera ca acesta dispozitie legala nu trebuie comentata. Poate fi insa comentata oportunitatea si fezabilitatea, in acest moment, a masurii. Atata timp cat numarul auditorilor este sub nivelul necesitatilor, iar pregatirea lor necesita o perioada mai lunga, se va ajunge la situatii de blocaj (statistica arata ca in birourile notariale din tara se fac aproximativ 500 de tranzactii imobiliare pe zi - ceea ce ar necesita tot atatea certificari de performanta energetica de catre cei mai putin de 400 de auditori din tara!)", precizeaza Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#notari, #certificat, #energetic , #Camera deputatilor