Restituirea Castelului "lui Dracula" mostenitorilor familiei regale ar putea fi anulata

Joi, 14 Iunie 2007, ora 12:43
1274 citiri

EL MUNDO (Spania), 14 iunie 2007 - Restituirea Castelului Bran - cunoscut drept "caminul" vampirului Dracula - mostenitorilor printesei Ileana de Romania, ar putea fi anulata din cauza unor vicii de procedura, nerespectandu-se legile si Constitutia, se arata intr-un raport parlamentar publicat miercuri.

Comisia parlamentara insarcinata cu investigarea modului in care a fost realizata restituirea castelului a semnalat ca documentele prin care Anton de Habsburg-Lotringen si cele doua surori ale sale a€" toti descendenti ai printesei Ileana a€" au intrat in posesia castelului Bran nu sunt valabile, dupa ce a studiat 24 de documente de peste 2.000 de pagini.

"Documentele sunt in totalitate nule fiindca nu au fost respectate procedurile prevazute de legislatia in vigoare, drept pentru care restituirea este ilegala", a subliniat Ioan Dumitru Puchianu, presedintele Comisiei.

Puchianu a subliniat ca, pe de-o parte, nu au fost respectate legile care stipuleaza ca "domeniul public este inalienabil" si, pe de alta, sunt probleme si cu numarul mostenitorilor.

Puchianu a amintit ca 5 persoane s-au prezentat ca mostenitori ai Castelului Bran, iar restituirea a fost facuta numai catre trei dintre ei.

Parlamentul nu are compentente in acest caz

Totusi, Parlamentul nu are nici o atributie pentru a solutiona acest caz sau pentru a da veredicte, a subliniat Tudor Mohora, presedintele Comisiei parlamentare pentru Abuzuri.

Mohora considera ca raportul comisiei nu are nici o valoare si ca ar trebui mai intai adoptat de camera Deputatilor care, la randul sau, s-ar putea adresa justitiei pentru clarificarea cazului.

El a recunoscut totusi ca incalcarea unor dispozitii importante "ar putea duce la anularea documentului de restituire, de catre un tribunal".

Mostenitorii Anton de Habsburg-Lotringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer au solicitat in 2001 restiturirea Castelului Bran sub forma de despagubiri in bani, estimat atunci la 25 de milioane de dolari, dar in 2005 au cerut restituirea in natura a domeniului Bran.

Documentul de restituire a Castelului Bran a fost semnat pe 26 mai 2006, impreuna cu un acord intre noii proprietari si autoritatile romane pentru pastrarea in circuitul public a edificiului. Castelul are in prezent un muzeu de arta medievala si este unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Romania.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)